Правителството даде 18 разрешения за търсене и проучване на подземни богатства в страната. Осем от тях са за проучване на скално-облицовъчни материали, съобщиха от пресцентъра на МС.


"Булгнайс" ООД получава две разрешения за по 18 месеца. Те са за площите "Червените скали"(0,08 кв. км) и "Розовия бунар". Намират се в землищата на с. Върхари, община Момчилград, и на с. Соколенци, община Ивайловград.


"Булгериън нукс" АД също получи две разрешения - за площите "Кайряците" и "Бутово - север" които са в землищата на общините Котел и Сунгурларе. Срокът на разрешението за проучвателни дейности в "Кайряците" е една година, като за този период фирмата ще инвестира 18 040 лв.

 

За дейности по опазване на околната среда ще бъдат изразходвани 2000 лв. В "Бутово - север" фирмата има разрешение за проучване в срок от две години, като за този период ще инвестира 41 300 лева и за опазване на околната среда ще изразходи 4500 лева.


За срок от 18 месеца "Агрострой 07" ООД ще извършва проучвания на подземни богатства в площ "Топола", която се намира в землището на първомайското село Брягово.


За 18 месеца "Марин Бутов" ЕООД ще проучва в площ "Калабатско дере". Площта е в землището на с. Стрижба, община Кирково.


В площта "Белица" две години проучвателни дейности ще извършва фирмата "Вергина Стоун" ЕООД. Площта е разположена в землището на с. Илинденци, община Струмяни.


"Скални материали" АД ще извършва проучвателни дейности за наличие на скално-облицовъчни материали в площта "Момчил 2006" и за строителни материали в площта "Батин - Канарите 2". Първата е разположена в землището на Балчик, втората - в землището на с. Горно Абланово, област Русе.


Проучвания за строителни материали ще правят още шест дружества. За една година "Транстир" ЕООД получи разрешение за проучване на строителни материали в площ "Горни Смардан". Площта е разположена в землището на с. Чепинци, Столична община.


В площ "Златна Панега юг" ще бъдат извършвани проучвателни дейности от "Златна панега цимент" АД. Теренът е с размер 0,35 кв. км и е разположен в землището на с. Брестница, община Ябланица.

 

Срокът на разрешението е една година, а през този период фирмата ще инвестира 211 860 лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 19 260 лева.


"Омикрон"АД ще проучва строителни материали в площ "Млаката" разположена в землището на Койнаре, община Червен бряг. Проучвателни работи ще има и в площ "Меден кладенец" (1 кв. км) в землището на ямболските села Меден кладенец и Савино.


Проучването ще се извършва от фирмата "Буллес Строй" ООД за срок от една година. Компанията ще инвестира 27 720 лв. и ще изразходи още 2800 лв. за дейности по опазване на околната среда.


"Агроцентър" ЕООД ще проучва площта "Адалъка" в землището на с.Червенаково, община Твърдица.


За срок от една година "Кичера-2007"АД ще оперира в площта "Пладнището-Киряево". Площта се намира в землището на с. Киряево, област Видин.


В площта "Млаката" (35,93 кв. км) проучвателни дейности ще извършва фирмата "Елаците - Мед" АД. Теренът е разположен в землищата на общините Георги Дамяново и Чипровци, област Монтана.

 

Срокът на разрешението е три години. "Динел" ЕООД ще проучва залежите на неметални полезни изкопаеми в площ "Гургулица". Площта е разположена в землището на с. Гургулица, община Момчилград.


В продължение на една година фирмата "Кнауф България" ЕООД ще търси индустриални материали в площта "Светослав". Тя е разположена в землищата на селата Светослав и Бял кладенец, община Стамболово.