Правителството може да пести пари чрез по-често обявяване на обществени поръчки за мобилни комуникации, заяви за Дарик икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов. По думите му има случаи, в които тарифните планове на държавните ведомства не са променяни четири години, а договорите с операторите подновявани автоматично. Според Богданов по-честото обявяване на обществени поръчки ще осигури актуалност на цените и състезателност при офертите.

За последните пет години има информация за 50 проведени процедури за мобилни комуникации на обща стойност 16 млн. лева, каза икономистът Лъчезар Богданов. Специално телекомуникационният пазар е изключително динамичен. Във всеки един момент, в който си мислите, че имате най-добрата цена, след няколко месеца се оказва, че вече има и по-добра цена, обясни той.

Икономистът коментира и предложенията между първо и второ четене за актуализацията на бюджета, с които се осигуряват 26 млн. лева за лекарства, а трансферите към общините се намаляват с 38 млн. лева по-малко от първоначално предвиденото.

„Проявление на една обща тенденция, която виждаме в настоящото правителство – че то влиза винаги с някакъв силен старт във всяка една област, с демонстрация на твърдост и желание за много големи промени, след което се оказва, че много бързо най-различни лобистки специални групи по интереси и засегнати страни и други партньори много бързо успяват да сменят позицията на правителството”, каза Богданов.

Той бе категоричен, че трябва да се използва целият възможен ресурс за съкращаване на разходите.