Словашкият парламент не прие плана за разширяване на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност /ЕФФС/, създаден, за да подпомага затруднените страни от еврозоната, съобщиха осведомителните агенции. До края на седмицата ще има второ гласуване.

 

Вотът за ЕФФС късно снощи свали и правителството на премиера Ивета Радичова, тъй като тя обвърза гласуването с доверието за кабинета си.


От присъстващите на заседанието 124 депутати 55 гласуваха "за", 9 бяха "против", а 60 се въздържаха, съобщи заместник-председателят на парламента Павол Хрушовски, цитиран от AFP.


Неолибералната партия "Свобода и солидарност", която е част от четирипартийната управляваща коалиция в Словакия, не участва във вота, както бе обявила.

 

Без 22-ата депутати от "Свобода и солидарност" управляващите не успяха да съберат необходимите им 76 гласа.

 

С вчерашния вот Словакия на практика блокира европейските усилия за стабилизиране на еврозоната. Тя остава единствената страна-членка на валутния съюз, която не е одобрила разширяването на правомощията фонда. Но за да бъде стартиран ЕФФС се нуждае от одобрението на всичките 17 държави в еврозоната.

 

Надежда за еврото дава промяната на нагласите на социалдемократите, които дадоха да се разбере, че след падането на правителството може да преразгледат досегашната си позиция против плана.

 

Лидерът на Смер - социална демокрация Роберт Фицо, който бе премиер от 2006 до 2010 г. заяви на дебатите преди гласуването, че неговата партия казва "не" на едно дясно правителство, но казва "да" на спасителния фонд.


Социалдемократите имат 62 депутати в 150 местния парламент. Засега не е определена дата за евентуално второ гласуване, но депутат от "Свобода и справедливост" е коментирал, че е възможно вотът да се състои още днес следобед.


След като загуби вота на доверие словашкият премиер Ивета Радичова, каза, че е помолила коалиционните си партньори да започнат преговори с лявата опозиционна партия Смер, за да бъде намерен начин да се одобри увеличаването на спасителния фонд за страните от еврозоната, предаде Reuters.


Микулаш Дзуринда, председателят на Словашкия демократичен и християнски съюз, от който беше издигната Радичова, коментира, че одобряването на фонда за стабилност е главният приоритет на партията.


Делът на Словакия в гаранциите, които подкрепят увеличаването на ЕФФС, възлиза на 4.4 милиарда евро, едва 1 процент от размера на фонда, но е сериозна тежест за бюджета на страната.

 

А е трудно словаците да бъдат убедени да дадат своя принос за фонда, след като страната не получи чужда помощ, когато преди около 11 години преструктурираше финансовия си сектор и беше принудена да въведе строги мерки за икономии.

 

Словакия е една от най-бедните страни от еврозоната със среден месечен доход от 800 евро.