Да бъдат въведени единни стандарти за качеството на хранителните стоки във всички държави-членки на ЕС, настояват държави от Източна Европа. В момента жителите на западните държави консумират по-висококачествени продукти, отколкото населението на останалите страни. 

Словакия и Чехия с "тихата подкрепа" на България, Хърватия и Естония настояват да се сложи край на практиката големите хранителни компании и супермаркетите да продават по-нискокачествени стоки в бившите комунистически държави, пише електронното издание "Политико", цитирано от в."Сега". 

Многобройни изследвания показват, че продуктите в Източна Европа са с по-ниско качество. Пакетирани храни, продавани в Германия и Чехия, например, на външен вид изглеждат еднакво, но съдържанието им се различава - продуктът в Чехия често е с по-ниско качество. 

Доставчиците смятат, че могат да пробутват нискокачествените стоки на потребителите в Централна и Източна Европа четвърт век след падането на Берлинската стена, коментират правозащитници, цитирани от "Политико". От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои продукти се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС. 

"Не казваме, че компаниите не могат да произвеждат продуктите спрямо вкусовете на потребителите. Става въпрос за различното качество на основните съставки. Това е неприемливо", категорична е чешката евродепутатка Олга Шехналова. 

Хранителните компании могат да бъдат задължени да продават стоки с еднакво качество във всичките 28 страни от ЕС чрез промяна на еврозаконодателството в тази сфера, коментира "Политико". Словашкото председателство на ЕС повдигна въпроса, но до края му остават само два месеца - крайно недостатъчен срок за предприемането на каквито и да било мерки. 

От Брюксел отказват коментар дали се водят дискусии по въпроса, но подчертават, че сега действащите правила изискват да бъдат описани всички съставки в хранителните стоки.
"Компаниите могат да продават стоки, които съответстват на законовите изисквания в ЕС и не подвеждат потребителите за основните им характеристики. Няма разпоредба, забраняваща да се предлагат стоки на даден местен пазар, съобразени с вкуса, предпочитанията или покупателната способност на потребителите", казва еврочиновник, цитиран от "Политико". 

Учени от Химико-технологичния университет в Прага са изследвали през 2015 г. съставките в популярна газирана напитка, която се продава в супермаркетите в Чехия и Германия, съобщава "Политико". В еднолитровата бутилка, купена от германски магазин, е установено, че захарта е единственият използван подсладител. 

В съдържанието на същата напитка, отново в бутилка от 1 литър, но от чешки магазин, подсладителите са фруктоза, глюкозен сироп, аспартам и ацесулфам. Цената на напитката, закупена в Чехия, е малко по-висока от тази в германския супермаркет.