Топломерите вече да не се закупуват от потребителите, а да са за сметка на фирмите за дялово разпределение, предвиждат промени в закона за енергетиката, които утре ще внесе в НС депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, съобщи той пред Дарик. Ето какво още каза той:

Потребителите на топлинна енергия досега трябваше да купуват уредите за топлинно счетоводство.

А по този начин те сами избират по какъв начин да фонкциунира и каква да е собствеността на този уред за отчитане. Създава се възможността по този начин да се вземат на лизинг, под наем или дори фирмата да кандидатства по енергийна ефективност в различните европейски фондове и да се предостави услугата безвъзмездно по този начин, за да може да се постигнат целите на България за енергийна ефективност. По този начин можеш, ако не харесваш топлинния счетоводител, да го смениш веднага, а когато трябва да си ги закупуваш, трябва да търпиш топлинния счетоводител, докато изтраят уредите, иначе трябва да си го купиш и да вложиш доста пари.

Знаем, че 560 000 абоната в момента трябва поетапно да си сменят топломерите и това е огромна сума пари и огромен пазар. Поради тази причина ние предлагаме по-голяма конкурентноспособност.