Румънската държавна газова компания „Трансгаз” (Transgaz) ще осъществи първично публично предлагане / IPO / на акциите си в края на тази година. Предстоящото събитие беше представено и на българските инвеститори на пресконференциа, организирана от КД Секюритис ЕАД и KD Capital Management Romania S.A.

След IPO Румъния ще пусне акции от компанията за търговия на борсата в Букурещ, като се очаква това да стане през пролетта на 2008 г.

Компанията ще предложи 10% от капитала си при първично предлагане, като мениджър по емисията ще бъде инвестиционното звено на "Райфайзен" в Румъния - Raiffeisen Capital&Investment SA Bucharest.

Прогнозите са IPO да донесе 50-60 млн. евро на компанията.

"Трансгаз” заедно с "Булгаргаз" влиза в консорциума за изграждането на газовия тръбопровод "Набуко", който ще снабдява Централна Европа с ирански и каспийски газ.

„Трансгаз” ще е поредната голяма енергийна компания на борсата в Букурещ. Миналата година държавата пусна на пазара дял от електроразпределителната "Транселектрика". След листването на „Трансгаз” на борсата в Букурещ, тя ще се нареда сред най-привлекателните румънски компании заедно с петролната вече публична "Петром", "Ромгаз", "Ромпетрол" и други.