"Дневник"

Кабинетът разтовари данъчно хазарта. Според приетите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане данъчната основа от хазартна дейност от тото, лото, лотарии, залагания за резултатите от спортни състезания и случайни събития ще се формира по нов начин. В момента данъкът се начислява върху приходите от направените залози, а предложението е от следващата година от тях да се приспадат изплатените печалби. За сметка на това доходите от наем ще се облагат изцяло.

Монополистите и спекулантите надуват инфлацията е изводът от анализ на Центъра за икономическо развитие, публикуван в петъчния брой. Според съпредседателят на ЦИР Георги Прохаски основният двигател на рекордната инфлация в България от последните месеци са поскъпващите хранителни стоки и петрола. Част от процеса се дължи и на монополни и картелни структури, като например таксиметровите компании и търговци, които спекулативно са завишили цените за крайните потребители в опит изкуствено да завишат нивата до тези в ЕС.

Изследване на „Ърнест енд Янг” отбелязва, че застрахователният пазар бележи спад само в България. Нашата страна е единствената в региона, където през миналата година е регистрирано намаление.

КФН и Депозитарът изглаждат пречките пред двойните листвания. За преодоляване на настоящите регулативни препятствия за днес е насрочена среща между изпълнителния директор на Централния депозитар Любомир Христов и члена на КФН професор Милчо Стоименов.

"24 часа"

Подписваме „Южен поток” пред Путин. Руският президент ще дойде в България през януари 2008 година и вероятно ще присъства на подписването на международното споразумение за строителството на газопровода.

„Булгаргаз” плаши с режим на парното. В най- скоро време доставките на природен газ за някои топлофикации може да бъдат намалени или дори прекратени. Поводът е натрупването на нови дългове.

"Сега"

Бюджетът сметнат при цена на петрола. Експерти от Министерство на финансите поясняват, че според последните прогнози на Еврокомисията барелът догодина ще падне под . "За нас по-важна е цената на петрола в евро, а не в долари", пише още в информацията.

"Стандарт"

Светещ орел пази новите 20 лева. Банкнота със суперзащита пуска БНБ от понеделник. Парата на пръв поглед няма да се различава от останалите 20 лева. Ще има същия размер - 131 на 73 мм, на лицевата страна е Стамболов, а на гърба - елементи от сградата на парламента, Орлов мост и Лъвов мост. Запазват се релефният печат, металната осигурителна нишка и водният знак.

"Класа"

Кабинетът ще похарчи 570 милиона лева от излишъка. Правителството ще раздаде парите до края на годината за ралчни нужди- пътища, железници и софийското метро. Част от средствата ще бъдат похарчени и за създаването на спешния телефон „112”, за чието забавяне Брюксел ни критикува. Друга сума от излишъка ще отиде за временни безлихвени заеми на общините.

"Пари"

Най- рано към края на годината ще има яснота кой модел за енергийна борса да бъде предпочетен у нас. По закон единствено Електроенергийният системен оператор /ЕСО/, който е дъщерно дружество на НЕК, може да получи лиценз за управление на енергийната борса. Друг спор е свързан с въпроса дали бъдещата енергийна борса да е национална или да се присъедини към някоя от регионалните.

"КЕШ"

Вложителите местят парите си от банки във фондове. Съществува тенденция на преливане. Над 1 милиард лева са активите на взаимните фондове в момента. Теглят се пари както от депозити, така и от кредити. Много хора напускат частично или изцяло банките в зависимост от това кой каква сума е склонен да рискува.

Хазна ’08 e обект на голяма разработка в петъчния КЕШ.

Държавата се свръхзастрахова срещу криза. Предвидена е възможност правителството да вземе нови заеми до 3 млрд. лева и да увеличи общия размер на държавния дълг на 22 млрд. лева. Заложен е и ръст на фискалния резерв до 6,8 млрд. лева догодина. Хазната се оплаква като просяк, но в действителност се държи като крадец. Сега хазната прибира официално около 40% от БВП, а догодина преразпределението е за 44%. Фактите сочат, че в сметките на хазната се крие цял втори – нещо като черна каса, бюджетен разчет.