Вестник Стандарт

"Макс Телеком" ще се търгува на фондовата борса, съобщава изданието, като цитира DarikFinance.bg. Решението ще се вземе до 2-3 седмици. Другият вариант е да се търси голям инвеститор, на който компанията да бъде продадена, съобщи шефът на телекома Красимир Стойчев. Освен за да привлече партньори, причина за желанието на ръководството да се излезе на борсата, е да се заеме мястото на БТК. Предстои компанията да бъде отписана от борсата и това ще остави без избор инвеститорите, които имат желание да влагат средства в телекоми, коментира Стойчев.

Собствениците на 280 хил. автомобила може да отнесат солени глоби или да останат без шофьорска книжка, защото нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". До края на декември на близо 2.316 млн. автомобила са подновени застраховките за 2008 г., научи "Стандарт". Но общият брой на автомобилите в страната е близо 2.6 милиона. Така останалите 280 хил. коли, или около 10% от возилата, са без "Гражданска отговорност". КАТ вече стартира хайка за залавянето им. Тя ще продължи чак до 15 февруари, за да бъдат проверени максимален брой коли. Глобата за шофиране без "Гражданска отговорност" е от 400 лв. до 600 лв. А ако колата е на фирма, санкцията става от 2000 до 5000 лв.

Британци ще надзирават газовата тръба "Набуко", пише вестникът. За координатор на инженерните и техническите работи по газопровода е избрана британската компания "Пенспън Груп". Фирмата е избрана след процедура по набиране на оферти, проведена в цяла Европа. Цената на договора е приблизително 9 млн. евро, е съобщил Райнхард Мичек, управляващ директор на "НабукоИнтернешънъл Пайплайн". По думите му вече е започнало  детайлно техническо планиране на тръбата за каспийски газ. "Набуко" трябва да доставя природен газ от Иран, Египет и страните от Каспийския регион за Европа.

Вестник Дневник

Ръстът на кредитирането в България ще продължи и през тази година въпреки глобалната финансова криза, съобщава изданието, като се позовава на прогнозите на аналитичното звено на списание "Икономист" и базираното в Дъблин анализаторско звено "Рисърч енд маркетс" (Research and markets). Според "Икономист интелиджънс юнит" темпът на отпусканите заеми дори може да се ускори спрямо нивото от 2007 г. Анализаторите от Дъблин и български банкери обаче прогнозираха леко забавяне на ръста.

Производителят на капачки "Херти" - Шумен, планира инвестиционна програма за 25.895 млн. лв. до 2010 г., пише вестникът. Дружеството планира да предложи на инвестиционната общност 3 млн. нови акции с номинал 1 лв. и минимална емисионна цена 3.10 лв., с което да увеличи капитала си от 12 на 15 млн. лв. При значителен интерес компанията ще предложи и допълнителни 1.4 млн. стари акции, собственост на един от основните акционери - "Майер експорт импорт". Предлагането се очаква да се проведе на 25 януари, като всички инвеститори ще могат да участват в него при равни условия. Очакваната нетна сума на приходите от него, ако бъде записан максималният брой нови акции, е 9.175 млн. лева.

Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа вече разполага с близо 2.14 млн. лв. към края на миналата година, четем от страниците на Дневник. Тези средства ще се използват, ако някой от инвестиционните посредници изпадне в затруднено финансово състояние и не може да изпълнява плащания към клиентите си. За цялата 2007 г. посредниците са внесли близо 1 млн. лв. През тази година те отново ще продължат да правят вноски, като преди месец управителният съвет на фонда определи размера й. Годишно тя ще е половин процент от общия размер на паричните средства и 0.1% от останалите активи на клиентите на средномесечна основа. Същият беше размерът им и през миналата година.

Вестник Монитор

Инфлацията, която през ноември миналата година достигна 12,6% и дефицитът по текущ баланс, който се очаква да доближи 20 на сто поставят България в “опасна зона”, наред с Румъния и балтийските страни, информира изданието, като се позовава на изследване на датската национална банка Данске банк. Близо година след присъединяването на страната към Европейския съюз, икономическата обстановка в България поражда много въпроси ­ тя е обезпокоителна, но не тревожна, се казва в публикацията. Изданието припомня, че през 2006 година инфлацията е била 6,5 на сто, докато през ноември миналата година е достигнала 12,6 процента. Според проучването дефицитът по текущия баланс за 2007 година се очаква да доближи 20 на сто. Тези много неблагоприятни цифри поставят България в “опасна зона”, наред с Румъния и балтийските страни, изтъква Данске банк.

Към края на 2007 г. “ДСК Управление на активи” е на първо място на българския пазар по активи на управляваните взаимни фондове ­ близо 130 милиона лева, съобщава вестникът. Дружеството се изкачи в класацията по пазарен дял от трета позиция към края на 2006 г. до първо място в края на 2007 г. Темпът на нарастване на активите на “ДСК Взаимни фондове” за същия период изпреварва значително средния за сектора.

Вестник Пари

Все още липсва силна връзка между балканските борси, пише изданието. БФБ-София е най-силно обвързана с пазара в Румъния, а най-слаба е връзката с хърватския капиталов пазар. Най-силна е връзката между хърватския и сръбския фондов пазар, а най-слаба - между сръбския и румънския. Взаимоотношенията между отделните пазари на Балканите са слаби, смята Лиляна Маринова, експерт по управление на риска в КД Инвестмънтс. При западните борси тези връзки са значително по-силни.

Борсите в четири страни от бивша Югославия ще създават единен индекс, който ще мери пазарните изменения, съобщава вестникът. Това е станало от подписания мемурандум за сътрудничество между борсовите оператори в Белград, Скопие, Загреб и Любляна в края на 2007 г. Балканските борси ще работят през следващите две години за популяризирането на регионалния пазар като алтернатива за инвестиране.

Вестник 24 часа

Агенцията за следприватизационен контрол е получила уверение от предишния собственик на БТК „Вива Венчърс”, че държавата ще вземе пари от продажбата на телекома, съобщава вестникът. През август миналата година срещу малко над 1 млрд. евро, или 2.1 млрд. лв., той стана собственост на щатската AIG. Според клауза в договора, с който „Вива Венчърс” взе 65% от БТК през 2004 г., при препродажба на пакета държавата може да получи 10% от сумата над 300 млн. евро. Така отчисленията се равняват на 78 млн. лв.