Вестник "Труд"

Европа може да накаже България заради купуването на гласове по време на местните избори, пише "Труд", като цитира Йоханес Лайтенбергер, говорител на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Засега констатираме, че България сама ясно е декларирала, че ще проследи този въпрос, следователно не бива да влизаме в спекулации, отбелязва Лайтенбергер. "Надявам се да намерим вътрешни съпротивителни сили да се справим с този доста печален феномен", казва министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, цитирана от "Труд". Вестникът припомня, че в събота баварският министър по въпросите на европейската политика Маркус Зьодер призова във в. "Ди Велт" Еврокомисията да блокира парите от еврофондовете за България, ако се докаже, че има купуване на гласове.

"Слагам корупцията в следствието под лупа", заявява новият директор на НСлС Бойко Найденов. Налагат се няколко задължителни стъпки - първата да се назначи вътрешна ревизия на моментното състояние на броя и видовете дела, но най-вече на забавените преписки, посочва той. Целта е да се отговори защо те не са решени. Второ - помолих колегите да помислят и да направят предложения за вътрешната реорганизация в структурата на НСлС, за да се оптимизира работата, отбелязва Найденов. Ще запазим специализацията на отделните следователи, но едновременно с това трябва да търсим и вариант за ангажиране на всички магистрати от НСлС в текущи разследвания, допълва той. Найденов информира и за идеята си да създаде вътрешен инспекторат, който да следи работата на отделните следователи по отделни разследвания, без да се меси в пряката им работа. Най-общо говорим за проверки на всички сигнали, жалби за нарушения, извършени от разследващите в София и страната, обяснява той.

Всички издания съобщават за срещата между лидера на СДС Пламен Юруков и първия председател и основател на СДС Желю Желев. Темата е основна за

 "Монитор" и "Дума". Акцент е похвалата на Желю Желев за управлението на БСП и критиките му към Иван Костов. "Съюз между ГЕРБ и СДС не е грях", казва пред "Стандарт" Желев. Той обяснява, че е приел поканата за среща, защото вижда, че сега се правят смислени усилия да се възстанови СДС и го няма фанатизма, от който е боледувал съюзът през годините. Не мисля, че ще е някакво грехопадение, ако СДС обединява усилията си с ГЕРБ, но когато ГЕРБ покаже дясна политика, посочва Желев.

Вестник "Сега"

"438 дела блокират новата местна власт", съобщава от първа страница "Сега". 438 дела са образувани по жалби срещу изборните резултати, цитира изданието председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев. Пенчев се оплака, че партиите често искат преброяване заради самото преброяване без други основателни мотиви, пише вестникът.

"Новата армия ни пази, но нея няма кой", коментира пак "Сега". На 1 декември последните наборници напускат казармите и няма кой да охранява секретните обекти, кой да мете плаца и да чисти оръжието, пише авторът.

Вестник "24 часа"

"По-добре 360 млн. в шепата, отколкото 1.86 млрд. в небето", пише в анализ за вестника икономистът Емил Хърсев. Според негоновината, че Ирак ни връща 360 млн. долара, е много добра. Той припомня, че предложението на САЩ пред Парижкия клуб беше изобщо да се опростят дълговете на Ирак. Новината е добра и защото се получава незабавно плащане, без да се изчаква да се преоформя дългът в дългосрочни облигации, а освен това затворихме най-после тази страница от финансовата история на България, коментира Хърсев.

Вестник "Сега"

В материал "Мутациите на иракския дълг", "Сега"пише, че новината, че България опрощава 89.75 на сто от вземанията си, веднага е разделила първите мнения на два полюса - от предателство до пълен успех. Повечето икономисти харесаха сделката, коментира изданието. Мнозина обаче били смутени, че правителството взема подобни решения, без да се допита до парламента.