„Труд”"

"Имало успех срещу бандитите, но не стигал", пише в днешния си брой вестникът и допълва, че внимателно трябва да се премислят промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, с които ще се разширят правата на следствието, за да "не се върнем там, където сме били". Към това призова президентът Георги Първанов в обръщение до конференцията за противодействие на престъпността. Посланието на Първанов отчита видимите успехи на МВР и прокуратурата срещу престъпността, но ги оценява като недостатъчни да задоволят обществените очаквания. Държавният глава определя като категорично положителни резултатите в работата на прокуратурата през последните 2 г., но постигнатото било далеч от желаното. За НПК говори и вътрешният министър Румен Петков, като защити подготвените промени, включително разширяването на делата на следствието, за да се облекчи натовареното дознание.

"Бойко е кметът, не трябва експертиза", отбелязва "Труд" на страниците си „мрежа”. Изборите в София са законни. Няма да има повторно преброяване на бюлетините. Експертиза не е нужна, защото Бойко Борисов е легитимният кмет на столицата. Това постанови вчера Софийският административен съд. Процесът бе по множество жалби на "Атака", Демократическата партия, Зелената партия и кандидата им за кмет на София Георги Вълчев.

"Прокурорите поемат местния вот в Русе", съобщава още изданието по повод миналите вече местни избори. Има големи разминавания между записаното в изборните протоколи и реално подадените гласове на местните избори в Русе. Това констатира вчера административният съд в града. Има достатъчно основание да се смята, че има подмяна на разпределението на силите в общинския съвет. Възможно е касиране на изборите в Русе. Прокуратурата започва разследване по случая.

"Европа ни дава пари за столичния боклук", съобщава на първастраница "Труд". Заводът за боклука на София ще бъде изграден спари от структурните фондове на Евросъюза. Точният размер на средствата ще бъде определен, след като Столичната община внесе за разглеждане в Европейската комисия предложение за изграждане на мощностите, обясни Ева Калужинска, говорител на комисаря по регионална политика Данута Хюбнер. Софийското кметство се надявада получи от фондовете на ЕС 123 млн. евро, което е почти 75% от цялата сума, нужна за завода - около 164 млн. евро.

„Капитал”

 "Страховете на Доган", коментира седмичникът. Въпреки че мястото на коалиционен партньор на ДПС в този мандат изглежда гарантирано заради процесите на разпад в НДСВ Ахмед Доган със сигурност вече калкулира цената на доброто представяне на ГЕРБ вместния вот. Както и реалната заплаха след две години да се окаже излишен при друга конфигурация на силите в парламента. Освен влошените отношения с коалиционния партньор в някои региони, изборите извадиха на светло още един тревожен синдром за партията - вътрешнопартийните противоречия и борбата на местните партийни лидери на движението за властово влияние. Но вътрешнопартийните разногласия са по-малкият проблем на Доган. Все по-трудно обаче ще му бъде да убеждава партньорите си в необходимостта от продължаване на участието на движението във властта.

„24 часа”

"Юруков: Имаш ли 30%, да управляваш сам", отбелязва "24 часа". Ако не ти достига пълно мнозинство, но си минал 30%, автоматично да ти се додават мандати от невлезлите партии. Такава промяна в избирателната система лансира вчера лидерът на СДС Пламен Юруков. С тази схема се избягвала принудата на безпринципните коалиции и рискът властта да зависи от 5-има души.

„Сидеров май си връща предателите", предполага часовият вестник. "Търсим обединение с депутатите, които напуснаха парламентарнатани група", призна вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Сега групата е на санитарния минимум - 11 при минимум 10 депутати. Според Сидеров повечето от напусналите ПГ 10 депутати щели да севърнат, защото не са изоставили националистическата кауза.

"Ако плащаме още 3% - само за добрите лекари", е анализът в "24 часа". Коментира се идеята да се създаде втори стълб на здравната система. Т.е. освен сегашните здравни вноски, които плащаме на държавната здравна каса, да се плащат и 2-3% вноски вчастен фонд. Ефектите от това компромисно решение зависят в голяма степен от детайлите, предупреждава авторът. Много е важнодали въвеждането на допълнителна здравна вноска ще доведе до ръст на данъчноосигурителното бреме, или ще бъде компенсирано с намаление на някоя от многобройните други вноски. Поставя се и въпросът какво точно ще правят фондовете. Единият вариант е те просто да допълват плащанията на сегашната здравна каса. Другият вариант е фондовете сами да се договарят с болниците за заплащането на съответните услуги.

„Сега”

"Синдикатите плашат със стачна вълна през февруари", отбелязва "Сега". Синдикатите алармираха, че се задава стачна вълна през февруари, след като управляващите отхвърлиха предложението им за двукратно увеличаване на някои заплати в бюджетната сфера. Профсъюзите настояваха за допълнително 10-процентно покачване на възнагражденията за медсестри, здравни и социални работници от 1 януари догодина, но не срещнаха разбиране на среща с депутатите от БСП вчера.

„Стандарт”

"Шок с цената на природния газ", съобщава "Стандарт". Нов шок с цените ни чака през зимата. С над 33% може да поскъпне от януари природният газ, предупредиха от "Булгаргаз" вчера. Това епрогнозното вдигане на цените на горивото от Нова година, според разчетите на дружеството. Цената може да достигне 443,84 лв. без ДДС за 1000 куб. метра. Увеличението е над 111 лв. от сегашната цена, одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Монитор”

"Плащаме по GSM сметки до 10 000", информира "Монитор". Плащания на сметки за стоки и услуги до 10 хиляди лева през мобилния телефон вече са възможни и в България. Това стана след като вчера управителят на БНБ Иван Искров издаде лиценз за извършване на мобилните разплащания на оператора на платежната система "Система за електронни плащания България" АД. Според експерти от БНБ услугата предоставя широки възможности, както задребни плащания, така и за по-големи парични преводи до тавана на една транзакция, който е 10 хиляди лева. България е трета в ЕС с мобилни парични преводи.

"Не мога да се начудя на това, което става", възкликва Валери Петров. В интервю за "Монитор" поетът споделя, че най-лошите черти от психиката на народа ни изскочиха на обществената повърхност и потиснаха добрите. Човекът, поне в големите градове, е станал съвсем друг - далеч по-лош, по-груб, по-себичен. В същото време дискусията за бъдещите богове продължава. Така е и с новото общество, което ще дойде да замести настоящето.