Проблемите на движението в София е основна тема в много от днешните издания.

"Труд" отделя две страници на този въпрос и съобщава за искането на Бойко Борисов колите на държавниците, които се движат по т.нар. специален режим "Мизия", да спрат да го правят от 8 до 9.30 ч сутринта и от 17 до 18.30 ч. За целта Бойко Борисов е написал писма до президента Георги Първанов, председателя на парламента Георги Пирински и премиера Сергей Станишев. Според кмета спецрежимът, който осигурява т.нар. зелена вълна за правителствените кортежи, може да се ползва в пиковите часове само по изключение. "Трябват пътища на две нива"смята секретарят на комисията по безопасност на движението Алекси Кесяков. Според него трябва да се направи оценка на трафика и след това да се изградят стратегии за решаване на проблема със задръстванията.

"Без сини буркани в час пик", е челното заглавие на "Монитор". Обучени регулировчици ще се заемат с намаляване на задръстванията в ключовите места в града, те ще са част от Агенцията по трафика, която ще бъде създадена в София до месец, пише "Монитор". Работата на бъдещата структура вчера са обсъдили вътрешният министър Румен Петков и столичният кмет.

"Всеки трети българин с кола", съобщава "24 часа". Според проучване на Асоциацията на европейските производители на автомобили България е на второ място по регистрирани нови коли за първите 10 месеца на тази година и само Литва е преди нас. Пред вестника началникът на КАТ Алекси Стратиев твърди, че една от причините за задръстванията в София е лошото паркиране.

"Червени оставки летят из страната", съобщава "Труд". Двама от лидерите на БСП в Кюстендил, които са и депутати от "Коалиция за България" - Иво Атанасов и Мая Манолова, кръстосаха шпаги, следкоето хвърлиха оставките си, пише вестникът. Председателят на местната организация Иво Атанасов е отбелязал, че оставя поста си не защото има вина за провала на кметските избори в Кюстендил, а заради недоверието на висшето ръководство на БСП към него. Според Атанасов новоизбрания кмет на Кюстендил Петър Паунов /СДС/ бил съдружник на зам.-председателя на кюстендилската организация на БСП Мая Манолова. Тя също е подала оставка.

"СДС се отказа от следизборен "лов на вещици", коментира "Труд". Вестникът отбелязва, че "на първото четене" на изборния анализ преди дни лидерът на СДС Пламен Юруков и хората му са забранили вълната от оставки на местни сини водачи, провалили се на вота.

"Ще приемаме с матура по литература", казва пред "24 часа" проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС.Той информира, че по този начин ще става класирането в направления с една специалност, например журналистика. Най-голямата промяна е, че приемът ще е по професионални направления, а не по специалности, и във всяко професионално направление през първите две години ще се учат едни и същи дисциплини, обяснява проф. Борисов.

"Сегашната пенсионна система е обречена на фалит", твърди пред "Сега" Адриана Младенова от Института за пазарна икономика. Сегашната система предполага солидарност между поколенията и сегашните работещи трябва изцяло да издържат пенсионерите, но в условията на застаряващо население системата е обречена на фалит, смята тя. Младенова коментира и че увеличаването на акцизите ще изяде до голяма степен ефекта от по-ниското ефективно облагане на доходите на гражданите.

"Пишем 10 отговора за "Тракия", информира "Труд". ЕС най-вероятно ще благослови концесията за магистрала "Тракия", доседмица ще бъде подписан нов анекс към договора с концесионера - португалско-българския консорциум "Магистрала "Тракия", цитиравестникът думите на зам.-министъра на строителството Савин Ковачев и Емил Коцев, шеф на държавната фирма "Техноекспортстрой", която има 24 на сто в консорциума. В новия анекс ще се съдържа гаранция ,че България ще плаща на концесионера суми за по-нисък от очаквания трафик по магистралата, но те няма да надвишават 50 на сто от приходите на аутобана за съответния период. България е приела писмено да отговори на 10 въпроса на Европейската комисия, свързани с критиките срещу концесията.

---------

1111

БТА