"Не си ли тръгне Станишев, лошо и за хората, и за него", предупреждава в интервю за "24 часа" председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. "Искането за предсрочни избори е политика на ГЕРБ, която сме заявявали нееднократно. Не одобряваме политиката на сегашното правителство, тъй като за 2.5 г. управление се видя, че то се крепи само и единствено на взаимни компромиси, които стават все по-големи и по-големи, за да се задържи властта с цената на всичко. Всеки от коалиционните партньори прехвърля отговорността на другия. Всички виждаме лавинообразното нарастване на недоверието и недоволството на различни обществени слоеве. Ако коалицията довърши мандата си, този кабинет с политиката си ще ни е отдалечил от еврозоната. Полезният ход на Станишев е един - колкото по-рано се насрочат предсрочни парламентарни избори, толкова по-добре и за самите тях."

"Ремонт на кабинета отлага изборите", пише "Стандарт". Властта яростно възропта срещу идеята на ГЕРБ за предсрочни избори. От трите партии в управляващата коалиция са категорични, че очакваната епидемия от стачки след Нова година няма да свали правителството. Затова властта мисли за ремонт на кабинета и за реформи. Интересите на държавата не предполагат предсрочни избори, категоричен е членът на Централното оперативно бюро на ДПС Янко Янков. Според него точно в годината, в която на България й предстои усвояване на пари от еврофондовете, тласък на регионалното развитие и резултати от данъчните реформи, едни предсрочни избори биха довели само до забавяне на процесите. Колегата му от НДСВ Николай Свинаров потвърди, че няма да има предсрочни избори. Той очаква среща на тримата лидери в близките дни. С приказките си за предсрочни избори Бойко Борисов си търси място под слънцето и се опитва да си изгради политическа физиономия, смята Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП.

"ВСС не може да си позволи лукса да не спази закона", казва в интервю за "Сега" проф. Анелия Мингова. Тя беше избрана за член на Висшия съдебан съвет /ВСС/ от квотата на парламента. Тя обещава, че съветът ще се опита да убеди депутатите да коригират бюджета на съдебната власт. Тази година прави впечатление повечето разум и баланс в претенциите на ВСС. Въпреки това има основание да се настоява за промяна на бюджета, защото спестенато не е пренасочено към други секторни звена, а е в бюджетния излишък. Мингова засяга и въпроса за щатните бройки в съдебната система. Според нея преразпределение на възнаграждение, спестено от незаети щатни бройки, е уродливо явление, на което трябва да се сложи край.

"Изпратихме последните наборници в резерва", съобщава "Българска армия". Страницата от военната ни история, наречена наборна военна служба, вече е затворена. С тържествени ритуали в София, Пловдив, Плевен, Сливен и Банско вчера бяха зачислени в резерва последните 2413 наборници. Уволнението ще бъде на 30 ноември. От 1 декември армията ни става изцяло професионална, заяви в словото си министърът на отбраната Веселин Близнаков.

"Лекарският съюз иска 20% по-скъпи прегледи", посочва "Сега". Българският лекарски съюз настоява да се вдигне с 20% заплащането на всички услуги по здравната каса. Това стана ясно на извънредния събор на организацията, който се проведе край Варна. Предлага се увеличението на цените да стане или чрез доплащане от пациента, или чрез финансиране от касата. Минималната цена за първичен преглед при специалист да бъде 22 лв., а не предвидените 12.65, поискаха лекарите. Лекарският съюз не прие националния рамков договор за идната година, предложен от касата. На първо четене в парламента бил приет бюджет на НЗОК, който се разминава със 727 млн. лв. от проекта на съюза.

"Митът за богатия личен лекар" е в полезрението на коментара в "Сега". Посочва се, че в последните 7 години доходите на общопрактикуващите лекари падат, работата им е доста по-тежка от тази на останалите лекари и вече има отчетлива тенденция джипитата да намаляват. Ако този процес не бъде спрян, ще постави под въпрос функционирането на цялата ни здравна система. Защото тя е базирана именно на общата практика и на личния лекар, който се явява като вход към системата, алармира авторът.

"Учебниците до 7-ми клас стават безплатни", информира "Сега". От следващата година учебниците стават безплатни и за учениците от V до Vтт клас, съобщи за вестника просветният министър Даниел Вълчев. Семействата ще могат реално да се възползват от есента на 2008 г. Право на безплатни учебници ще получат около 200 000 ученици. В момента учебниците са безплатни само за децата от 1 до 4- ти клас.

"3 милиарда отпушват София", отбелязва "24 часа". Инвестниционна програма за 3 млрд. лв. за отпушването на София до края на мандата чрез изграждане на нова инфраструктура представиха вчера кметът Бойко Борисов и главният архитект Петър Диков. Днес тя ще е на бюрата на президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, председателя на парламента Георги Пирински и лидера на СДС Пламен Юруков, от които генералът очаква съдействие. "Над 1 милиард лева София ще си осигури сама по най-бързия начин - чрез данъците от доходите, които ще събере догодина. Надявам се никой да не ни пречи, защото който иска да върви срещу интересите на 2 милиона души, ще си носи отговорност." Това предупреди Борисов три дни след като парламентът прие на първо четене поправки в Закона за общинските бюджети, според които столицата няма да получи нито лев от събрания догодина данък общ доход. Очаква се той да е 1 млрд. лева.

"МВР харчи за месец 140 милиона лева", съобщава "Труд". МВР ще похарчи близо 140 млн. лв. до края на годината, обяви вчера вътрешният министър Румен Петков. 95.575 млн. лв. представляват 10-процентен остатък от бюджета на ведомството за т.г. Останалите 46 млн. лв. министерството ще получи от излишъка в бюджета. "Тези средства ще бъдат вложени още следващия месец в модернизацията и материално-техническото осигуряване", каза Петков. 22.16 милиона ще бъдат отделени за купуването на 1100 нови автомобила. Близо 10 милиона пък ще бъдат вложени в изграждането на втория кръг от видеонаблюдението в София.

"Има и по-добър ход с оня 1 млрд.", смята Светла Костадинова, изпълнителен дирактор на Института за пазарна икономика. В анилза за "24 часа" тя посочва кокво може да се направи с бюджетния излишък. Най-добрият вариант е да се стартира втората фаза от пенсионната реформа. От института предлагат да се намали облагането на труда. Вместо сегашните 33% осигуровки осигурените да плащат 10% от брутната си работна заплата в частни пенсионни фондове. Другите вноски за безработица, заболявания, майчинство и т.н. да отпаднат напълно. Държавата да покрива разходите за тези осигурителни случаи от общите приходи в бюджета. Колкото до здравната вноска, предложението е тя да отпадне, като всеки избира сам частния си здравен фонд, а държавата определя минимален пакет от здравни услуги, предоставяни от фондовете.

"Пилешкото поевтинява", отбелязва "Труд". През миналата седмица цената на молотрайните колбаси на едро падна със 7.5 на сто - до 3.92 лв./кг, а пилешкото месо поевтиня с 3.2 процента - до 3.60 лв./кг, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Кашкавал "Витоша" поскъпна с 0.3 на сто, до 8.95 лв., а кравето сирене поевтиня с 2.1 на сто, до 4.59 лв. Захарта поевтиня с 0.7 на сто, до 1.52 лв. за килограм, а брашното тип "500" поскъпна с 5%, до 1.05 лв. за килограм.

"Догодина областите и общините ще кандидатстват за европейско финансиране", отбелязва в интервю за "Дневник" Мария Дивизиева, заместник-министър на държавната администрация. Тя отчита, че към първата процедура, обявена от министерството на държавната администрация, за финансиране на проекти на неправителствения сектор с европейски средства беше проявен голям интерес. За разпределение на 7 млн. лв. за "Развитие на структурите на гражданското общество - ефективност и професионализъм за постигане на партньорство с административната и съдебната система" - част от оперативната програма "Административен капацитет", кандидатстваха 328 проекта. "След като видяхме големия интерес, миналата седмица се проведе извънредно заседание на комитета за наблюдение, на което единодушно беше взето решение средствата по тази първа процедура да бъдат увеличени от 7 на 12 млн. лв. Това е жест към нашите бенефициенти за инициативността им, защото искаме състезанието да е за качество и предложенията, получили висока оценка, да не останат "под чертата" поради изчерпване на финансовия ресурс по процедурата."

/ БТА /