"Родното ФБР ще арестува за 24 часа", съобщава Стандарт. Родното ФБР може да арестува за 24 часа заподозрените в престъпление срещу националната сигурност. Това решиха депутатите вчера, като приеха окончателно текстовете от Закона за Държавната агенция "Национална сигурност". При изпълнение на служебните си задължения агентите ще имат право да носят оръжие, да използват физическа сила и помощни средства. ДАНС става правоприемник на архива, личния състав, активите и пасивите на Национална служба „Сигурност", военното контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване. Шефът на агенцията ще представя едновременно еднаква по обем и съдържание информация на президента, премиера и председателя на парламента.

„Милион десни още търсат своя фаворит", отбелязва в интервю за Стандарт независимият депутат Мария Капон. В понеделник тя оглави най-новата партия в България - Единна народна партия. Капон заявява: "Притеснява ме не броят на десните партии, а броят на хората, които откриват модела за развитие на страната в предложенията на десните партии. Те стават все по-малко. Това значи, че няма десен проект, който увлича и носи промяна. Дори след последните избори е очевидно, че над един милион души, които са давали доверие в център-дясно, са останали по домовете си. Това е ясен сигнал за действие."

"Левицата щяла да реже войската", отбелязва Труд. Българската армия да наброява 22 000-29 000 щика, настоя вчера БСП. Войската трябва да е между 0,3 и 0,4% от броя на населението, смята говорителят на БСП и шеф на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов. Сега армията е равна на 0,63 на сто от населението - в нея служат 39 000 човека. Червените поискаха и пълна прозрачност на сделките на войската.

24 часа започва дискусия: да имат ли възможност работещите пенсионери да получават освен заплата и пълна пенсия, или размерът й да се лимитира при по-високи доходи. "Само едното", заявява Дикран Тебеян, заместник-председател на Българската стопанска камара. Според него трябва да се създаде стимул хората да отлагат пенсионирането си и да работят по-продължително време. Това би могло да стане, ако не получават пълния размер на пенсията си или ако не получават никаква, докато работят. Ако пък заплащането им е ниско, могат да си получават пенсията в пълен размер, както беше до 1997 г. "И двете", пък е позицията на Минчо Коралски, бивш социален министър. Той подчертава, че заработеното е някакво допълнение към пенсията. Забрани ли се на работещите пенсионери да получават пенсия при съществуващия вече остър дефицит на работна ръка, това би се отразило неблагоприятно на пазара на труда и услугите.

"Бойко Борисов води свои кметове на еврообучение", отбелязва Новинар. Нашите кметове трябва да имат преки телефонни контакти с хората, които одобряват техните проекти и определят условията за отпускане на пари от еврофондовете. Това каза кметът на София Бойко Борисов в Страсбург, където доведе градоначалниците, избрани или подкрепени от ГЕРБ. Той коментира,че Европейската народна партия ще помага за по-прекия достъп до проектите и парите, свързани с местната власт.

/БТА/