"Година на скандали и бури... без следа", коментира "Труд". Много страсти кипяха в политическата 2007 година, не липсваха и скандали - сериозни или раздути от дребни поводи. Въпреки това в популярността на онази част от политическата класа, чийто рейтинг агенция "Медиана" следи, съществени промени не личат. Най-силният скок в сравнение с декември м.г. принадлежи на Ахмед Доган. ДПС успя да прати четирима свои представители в Европейския парламент. Рейтингът на Доган в края на годината бележи 27%. Никаква промяна няма и в състава на челната петорка. Единствената "интрига" там е излизането на столичния кмет Бойко Борисов и неформален лидер на ГЕРБ на първо място - 60 на сто одобрение сред анкетираните. Втори е президентът Георги Първанов - 58% подкрепа. Следват Меглена Кунева - 40%, Стефан Данаилов - 31%, Сергей Станишев - 29 на сто. През тази година премиерът Станишев се сблъска с доста премеждия и като шеф на правителството, и като лидер на партия, която отстъпи своето първо място сред политическите сили у нас. Други министър-председатели по средата на мандата си са имали сходно одобрение.

"Коалицията била здрава, имала си и мнозинство", пише "Труд" и цитира изявление на премиера и лидер на най-голямата партия във властта Сергей Станишев, направено по БНТ. "Коалицията стои здраво. Зад правителството има голямо парламентарно мнозинство. Партньорите от НДСВ и ДПС не са отправили към мен искания за смени на министри." Станишев подчерта, че изборът на инспектората на съдебната власт показал, че зад властта стои не просто мнозинство, а квалифицирано мнозинство /160 депутати от всичките 240/. Премиерът каза още, че "като цяло кабинетът си върши не зле работата".

"За какво да се използва 2008 г." - пожеланията са от социолога Живко Георгиев в коментарната рубрика на "Труд". Според него през новата година опозицията ще става по-изявена и активно демонстрирана. Новата ПГ на Българска нова демокрация вероятно ще послужи за ядро на партия - ще търси отлика, но и място в политическото поле на НДСВ. Препоръките към парламента са две. Първо, да заработи в режим, който да върне доверието в институцията. Второ, в напрегнатата си законодателна програма да намери време за промени в изборното законодателство. Правителството трябва да довърши реформите в образователната система, социалната и данъчната политика. В предпоследната година от мандата си кабинетът по-отчетливо трябва да покаже екипност, да заработи като отбор с обща кауза. Партийните усилия на управляващите ще бъдат насочени към овладяване на процесите на разединение. Еднакво полезни в перспективата на бъдещите парламентарни избори са и двата фокуса на вниманието - вътрешна консолидация и успешно справяне с управлението.

"Отварянето" на НДСВ отприщило разцепление", отбелязва "Труд". "Опитът ми да "отворя" партията към нейните членове и симпатизанти и към проблемите на гражданите предизвика сериозни вътрешни противоречия, резултатът от които е известен." Така лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски обясни вчера за членовете и симпатизантите на НДСВ причините за разцеплението в партията. Той отправи специално обръщение към жълтия актив по повод отиващата си 2007 г. и идващата 2008 г. "Изминалата година не беше лека за НДСВ, признава царят. - Въпреки това реформата в партията ще продължи в посока засилване работата в полза на хората."

"Държавна фондация!", е озаглавен анализът в "24 часа". Посочва се, че за 20 дни по време на петата благотворителна кампания "Българската Коледа" под патронажа на президента са събрани 1.2 млн. лв. за болни деца. Авторът отбелязва, че въпреки впечатляващите суми, които се набавят, акциите са кампанийни, а човек не се разболява само по Коледа. Предложението е да се създаде държавно финансирана, постоянно действаща фондация, която да дава финансова помощ за лечение у нас, в чужбина, за закупуване на лекарства и изобщо за парично подпомагане на болни затруднени хора. За да заработи добре, трябва да се намерят квалифицирни хора и да се внесе ноу-хау от подобни фондации, каквито по света има много. Важно е също да не бъде администрирана от правителството, за да не се превърне в някаква патерица на здравната каса.

"17 фирми дариха деца на загинали полицаи", съобщава "24 часа". Децата на инвалидите и на загиналите служители в системата на МВР за пореден път посрещнаха настъпващите коледни и новогодишни празници в сградата на министерството с колегите и приятелите на своите родители. Тържеството е част от национална благотворителна кампания, която стартира през 2005 г. и досега е обхванала над 10 значими инициативи. Искам да ви пожелая винаги да запазите в себе си детското и чистото, с което живяха родителите ви и дадоха живота си. С теди думи вътрешният министър Румен Петков се обърна към децата на своите загинали колеги.

"Глобите към КАТ вече се плащат и в пощите", пише на първа страница "Сега". От днес глобите към КАТ освен в банковите клонове, които са във всяка дирекция на "Пътна полиция", може да се плащат и в 2986 пощенски клона в страната. Целта е да се намалят опашките в КАТ и още повече да се повиши събираемостта на глобите, която достигна рекордните 88%. МВР и "Български пощи" подписаха договор за сътрудничество.

"Алармираме за корупция по интернет", съобщава "Труд". Всеки гражданин, който иска да се оплаче от корумпиран държавен служител, може да го стори на сайта на правителството. Сигналът ще получи веднага входящ номер и подателят ще може да следи движението му по свяко време, обясни шефът на Главния инспекторат на правителството Николай Георгиев.

"МЗ раздава 25 милиона за оборудване на болници", информира "Монитор". Министерството на здравеопазването разпредели 25 милиона лева, които му бяха предоставено от преизпълнението на приходите в бюджета за 2007 г. за закупуване на модерна медицинска апаратура за 50 лечебни заведения в страната, съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Новата апаратура ще доближи българските болници да европейските изисквания и критерии.

"Проходихме!", е лаконичният отговор на министъра по европейските въпроси Гергана Гранчарова на въпрос как се справи България през първата си година на членство в ЕС. В интервю за "Капитал" тя казва: "Ако проследим икономическите показатели - над 6% растеж на БВП, 800 млн. лв. повече чуждестранни инвестиции от 2006 г. - справили сме се добре. Оцеляхме в първия фронтален удар с общия пазар. Има и един друг, може би бюрократичен, но показателен успех - България се изкачи от 22-ро на 11-о място по хармонизация на законодателството с европейското. Това означава, че администрацията работи, машината се адаптира."

БТА