За наем от "6.58 лв. на месец за партиен офис", съобщава "Труд" в рубриката "Темата". Такъв наем е възможно да се плаща, ако сте политическа партия и декларирате пред областния управител или общината, че искате там да привличате симпатизанти, обяснява изданието. "Изхвърлят ги от парламента, но от имотите не могат", посочва пред вестника областният управител на София Тодор Модев. Законът за политическите партии е написан така, че дава възможност на извънпарламентарните партии да владеят помещения независимо от факта, че вече нямат свои представители в Народното събрание, казва той.

"Партии още плащат наем от 10 ст. на кв.м.", отбелязва пред "Сега" шефътна Сметната палата Валери Димитров. Проблемът е с неясния регламент в закона за политическите партии за определяне размера на наема, посочва той. По мое мнение отклоненията от пазарните цени би трябвало да бъдат обосновани, коментира Димитров. Той изразява и мнение, че сериозните партии, които реално участват в политиката, трябва да имат по-високи субсидии.

"Новинар" продължава темата и съобщава, че "Партии въртят незаконен бизнесс клубовете си". Осем партии са получили приходи от отдаване под наем на помещения, предоставени им от държавата за партийни нужни.

"24 часа" акцентира върху друго нарушение, посочено от Сметната палата - че въпреки законовата забрана партиите да вземат дарения от фирми, ако са кандидати или са спечелили обществена поръчка, това изискване се нарушава.

"Дневник" информира за промените в закона за партиите, предлагани от Сметната палата. Сред тях са да отпадне забраната за дарения от фирми, спечелили обществени поръчки, както и да се облекчи процедурата за закриване на партии, защото в страната имало много "семейни" партии, които нямат пари да закрият дейността си.

"Власт и опозиция заедно ще слагат ред в лобизма", е челното заглавие на "Сега". За пръв път управляващи и опозиция ще внесат заедно стратегически документ в парламента - проектозакон за лобизма, цитира вестникът шефа на комисията за борба с корупцията Бойко Великов. Според проекта всяка институция, която издава закони и подзаконови актове, ще поддържа регистър на лобистите. От 500 до 50 000 лева ще е глобата за лица и фирми, които ходатайстват в нарушение на закона.

"Общините ще плащат нова държавна такса за боклука", е челното заглавие на "Дневник". Министерството на околната среда и водите обмисляло въвеждането на такса депониране, която общините да плащат на операторите на сметищата. Това предвиждал меморандум, който ще бъде пописан в четвъртък между министерството и организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки. Размерът на таксата ще е обратнопропорционален на количеството разделно събрани отпадъци.

Студентските стипендии ще бъдат увеличени с над 40 процента през втория семестър на учебната година, съобщава в интервю за "Труд" главният секретар на министерството на образованието Димитър Танев, цитиран от първа страница на вестника. Парите за повишението ще дойдат по програмата за управление на човешките ресурси на ЕС, от нея са отпуснати 10 млн. евро. "По-малко учители, по-високи заплати", е озаглавено интервюто с Танев. Той коментира, че и без делегираните бюджети, които се предвиждат за догодина, ще има съкращения, защото броят на постъпващите деца е по-малък. Колко ще получи един учител зависи от това колко педагози има в училището и колко са децата, обяснява главният секретар на образователното министерство. Директорът може да увеличи броя на педагозите, но няма да има пари за високи заплати, допълва той.

"Монитор" допълва темата за образованието с анализ "Зреят бунтове срещу матурите". Абитуриентите смятат, че министерството на образованието ги използва като опитни зайчета, пише авторът.

"Няма да доплащаме за здраве догодина", казва пред "Монитор" д-р Тодор Кумчев, депутат от Коалиция за България. В момента се обсъжда т.нар. допълнително задължително здравно осигуряване в размер на 3 на сто за работещите на трудов договор, информира още той. Според него обаче догодина няма да има съществени кардинални промени, защото макрорамката на бюджета за 2008 г. е готова.

Шест години затвор и глоба от 7400 лева постанови Русенският окръжен съд за бившия лидер на младежката структура на СДС в града Юлиан Спасов за присвояване на 20 хиляди евро по програма ФАР", съобщават днешните издания. Това е първата ефективна присъда за злоупотреби с пари от европейски програми.

От първа страница "24 часа" пише, че професионални похитители са отвлекли и отрязали пръста на по-малкия син на бившия министър Вилхелм Краус, а след месец в плен 30-годишният Михаил е освободен на 20 ноември, когато бил платен откуп от 300 000 евро. "Няма такова нещо, Мишо си е жив и здрав и си е при нас, не потвърждавам тази информация, това са щуротии", е коментарът на самия Вилхелм Краус. "Българките работят повече, но взимат по-малко от мъжете", пише "Новинар". Той цитира представители на Българския хелзинкски комитет, според които жените в България са жертва на дискриминация в почти всички сфери на живота.

БТА