"6 млрд. евро се вляха у нас за година", съобщава пред Труд Стоян Сталев, изпълнителен-директор на Българската агенция за инвестиции. През последните две години сме привлекли толкова инвестиции, колкото през целия преход от 1991 г. до 2005 г., посочва той.

"България е на едно от последните места по опазване на околната среда", според изследване на "Галъп интернешънъл" в 52 страни, цитирано в Класа. Хората у нас все още смятат, че намаляването на боклука и пестенето на вода и ток не се отнася до тях лично, посочват от "Галъп".

"Кабинетът да не бърза с Косово", апелира пред Стандарт бизнесменът Христо Ковачки. По негови данни в Сърбия има над 500 млн. евро български инвестиции. Той отбелязва още, че в програмата на бизнеспартията ЛИДЕР ще бъдат предложени мерки как да се задържат специалистите в България, за да не се стига до внасяне на работна ръка.

"Депутати мамят за европари", пише от първа страница Труд, цитирайки шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Тадаръков призова народните избраници, които се изказват критично в последните дни, да не бъдат емоционални, а професионалисти, защото част от тях и техни роднини искали да декларират повече площи, отколкото притежават, пише Труд. Някой иска да провали една мярка от САПАРД, но програмата не е провалена, заявил Тадаръков. Ветото върху плащанията засягало 49 проекта, по които евросубсидията е 81.4 млн. лева. Днес и утре по време на заседание на Мониторинговия комитет по САПАРД Тадаръков смята да постави въпроса пред представителите на Брюксел. "Ще питам с какво агенция САПАРД е виновна", отбелязал той.

"Предизвестеният скандал с европарите", е озаглавен материал в Труд, подписан от Юлиана Николова, директор на Европейския институт. Не беше ли ясно, че ОЛАФ, след като си свърши работата по злоупотребите със САПАРД м.г., ще очаква българските власти да действат бързо и адекватно спрямо обвинените, пита тя. Пред Труд Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София, коментира: "Дано скоро да даваме, не да вземаме от ЕС". Надявам се България в близко бъдеще да достигне такъв стандарт, че да не се нуждае, а да предоставя помощ, посочва тя. На въпрос за спирането на средства по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД Златанова коментира,че тези действия са стандартен инструмент за запазване на финансовия интерес но общността.

"Европейската комисия защитава финансовите интереси на ЕС", отбелязва и в интервю за Монитор Златанова. Комисията приветства бързите действия, които българските власти предприеха за преодоляване на проблемите в агенция "Републиканска пътна инфраструктура" и ще работи в тясно сътрудничество с тях за засилване на системите за контрол, където е необходимо, посочва Златанова. Тя казва, че комисията остава в тясно сътрудничество с българските власти, за да помогне и при преодоляване на проблемите, довели до спирането на плащанията по ФАР. Смятаме, че е възможно до 31 март да се предприети необходимите коригиращи действия, за да се възстановят плащанията, допълва Златанова. Случаят със САПАРД ще бъде обсъден тази седмица между представители на българската администрация и Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони".

Сега цитира мнението на Тадаръков, че най-вероятната причина за блокираните 81 млн. лева от САПАРД е забавеното разследване за източването на 7.5 млн. евро, започнало преди година. "Упреците от фонд "Земеделие" са абсолютно неоснователни", категоричен е наблюдаващия прокурор Андрей Андреев.

"Европейската комисия обмисля да изпрати писмо- предупреждение до България, че страната може да загуби средства не само от предприсъединителните, но и от структурните фондове, ако не покаже качествен контрол в агенциите, които разпределят парите", пише Дневник от първа страница, като цитира анонимен източник от комисията.

"Свърши митът, че и без наше участие Европа ще ни оправи", коментира пред Дневник политологът Огнян Минчев. Той тълкува замразените плащания от страна на ЕС като сериозно предупреждение за по-нататъшни наказателни мерки за българската държава, ако тя не предприеме необходимите действия, за да функционира в рамките на европейските институционални норми и процедури.

/БТА/