"Масларова съкращава 1 072 социални работници", съобщава Труд. В изпълнение на правителствената повеля за 12% съкращения на администрацията социалният министкър Емилия Масларова реши да се раздели с 1072 щатни бройки. Повечето от тях не са мъртви души, а реално заети работници в социалните служби, поясни министърът на администрацията Николай Василев. Кабинетът одобри орязването на 679 щата от Агенцията за социално подпомагане, 272 от Агенцията по заетостта и 67 от Главната инспекция по труда. Персоналът на самото Министерство на труда намалява с 15 души, а на Агенцията за закрила на детето - с 14. Други 29 души си отиват от различни институти и центрове за обучение.

"Рекордна скъпотия", е водещо заглавие в Труд. Рекордно поскъпване на живота в България отчете Националният статистически институт вчера. 13.2 на сто е достигнала инфлацията за последната година - от февруари м.г. до същия месец на 2008 г. Само за миналия месец стоките и услугите у нас са поскъпнали с 1.1%, а от началото на годината - с 2.5%. Основната причина за високата инфлация е, че скокът на цените на хранителните стоки още не може да бъде укротен. Само през февруари те са се повишили с 1.7%, а на лекарствата, стоматологичните и лекарските услуги - с 2.7%. Цените на горивата също продължават да растат с бързи темпове, о оттам – и стойността на транспортните услуги.

"Бизнесът иска ред", отбелязва в интервю за Труд Петър Кънев, заместник-председател на икономическата комисия в парламента. Той посочва цифри, които потвърждават, че икономиката изсветлява. По данни на Министерството на финансите ръстът на крайното потребление е доста по-нисък от ръста на съпоставимите приходи от ДДС. Логично е ръстът на ДДС и на потреблението да бъдат в някакви параметри плюс/ минус 1-2%. През 2007 г. в сравнение с 2006 г. има ръст на потреблението 12%, а ръст на ДДС 19%. През 2007 г. ръстът на работната заплата е два пъти по-нисък от ръста на постъпленията от данък общ доход. Т.е. тенденцията е доходите да се обявяват и за тях да се плаща данък. На бизнеса му омръзна хаоса. Хората разбраха, че е по-добре по-малко да се крие, печалбата да е малко по-малка, но нещата да са точни.

"Да разпределим бюджетния излишък през юли", предлага от страниците на Монитор Янаки Стоилов, депутат от БСП и лидер на Обединението на левите социалисти. Според него ако бюджетният излишък се разпредели до средата на годината, това ще направи изразходването на средствата по-прозрачно и по-ефективно. "Затова ние искаме предварително да се определят приоритетните области на тези разходи. Според нас те са пенсии, здравеопазване, инфраструктура, земеделски производители. Трябва да се определят секторите, към които ще се насочи излишъкът." Според Стоилов необходими са също действия, които да доведат до равномерно разпределение на резултатите от икономическия растеж между труда и капитала. Това от своя страна ще увеличи дела на заплащането на труда и ще намали броя на работещите бедни в страната.

"Публикуват в интернет кой печели европроекти", отбелязва 24 часа. 16 мерки за подобряване усвояването и контрола на европарите предложи вчера правителството. За повишаване на прозрачността ще бъдат публикувани пълните списъци на всички бенефициенти на пари от предприсъединителните фондове и оперативните програми, съобщи премиерът Сергей Станишев. Това щяло да се прави на интернет страниците на съответните агенции. Сред мерките, предложени от финансовия министър Пламен Орешарски, е увеличаване на предварителния и текущия контрол на европроектите. За целта ще се наемат преимуществено външни одиторски фирми и експерти. Вече имало сключен рамков договор с четирите водещи одитори в света. Сред останалите мерки е и воденето на по-добър архив с досиетата на получателите на пари от еврофондовете. Сега се оказвало, че често липсват документи, което затруднявало работата на проверяващите от Брюксел и финансовото министерство.

/БТА/