Труд

 

"Докладът на Петков да стане основа за дебат"

 

Изданието публикува отговорите на Първанов на журналистическите въпроси дословно. Този скандал е повод да се замислим върху реалните проблеми, които е имало и има в МВР, в този смисъл смятам, че е важно, докладът, възложен на министър Петков, да бъде като основа за един дебат, посочва държавният глава. Според него този дебат трябва да е ориентиран не толкова към онова, което не е свършено, а какво да се направи оттук нататък. Първанов отбелязва, че трябва много добре да се изчисти въпросът със специалните разузнавателни средства и да има яснота кой и как ги ползва, както и да се засили контролът по линия на вътрешната сигурност в системата на МВР. Подкрепям намерението на правителството да направи сериозен анализ, декларира още президентът Георги Първанов. Той коментира, че дали именно министър Румен Петков ще продължи реформата в МВР, ще решава премиерът и парламентът. Но лично аз смятам, че той е един от хората, които имат подобни качества и го е доказал, допълва Първанов.

 

Сега

 

"Недоволен от МВР, Първанов защити вътрешния министър"

 

МВР страда от дефицит на обществено доверие, но министър Румен Петков може да реформира системата - това е мнението на президента Георги Първанов според "Сега". По повод срещата на министър Петков с т.нар. братя Галеви Георги Първанов допуснал, че може би в своята амбиция да свърши повече работа министър Петков се занимава с оперативна полицейска работа в по-голяма степен, отколкото би трябвало да го прави. Срещата с оперативно интересни лица по мнението на президентските експерти не била правно уязвима. "Морално, може да се каже, че е укорима", смята Първанов.

 

Стандарт

 

"Ще ни оправи само акция "Чисти ръце"

 

Това заявява независимият депутат и лидер на Единната народна партия Мария Капон. Тя призовава премиера да започне операция "Чисти ръце" в България. Това неизбежно ще се случи , той трябва да избере с или без негово участие, смята Капон.

 

24 часа

 

"Куйович - запалката на държавата"

 

Вестникът допуска, че аферата "Куйович" не е приключила. Казват, че скандалът около сърбина Будимир Куйович - Бучко можел да се мултиплицира и да удари един от генералите, които в момента усилено атакуват вътрешното министерство, пише изданието.

 

Сега

 

"Прокуратурата няма поглед върху използването на СРС"

 

Това посочва заместник главният прокурор Валери Първанов. В закона не пише, че прокурорът упражнява надзор и контрол върху разрешаването, обяснява той. Защо например в случаите, когато се изисква спешност, СРС да не се разрешава от прокурор, а от вътрешния министър, след като цели събиране на доказателства в един процес, пита Валери Първанов. Значи прокурор може да задържа за 72 часа, за да сезира съда, но прокурор не може да разпореди СРС без разрешение на съда, защо е това разминаване, допълва той.

 

24 часа

 

"Без контрол върху "бръмбарите"

 

В интервю за "24 часа" бившият председател на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски коментира: "Без контрол върху "бръмбарите" ни чакат грандиозни скандали". Той отбелязва, че трябва да има гаранция за контрол от независим орган или субекти тоест да има бариера срещу недобросъвестно и нерегламентирано ползване на СРС.

 

Сега

 

"Капанът "ниски осигуровки"

 

Това е темата на аналитичен материал на "Сега" в приложението "Наблюдател". Сериозното понижаване на вноските за бизнеса води до изсветляване на доходите, но какъв трябва да е мащабът на това изсветляване, за да покрие огромните дефицити в системата, пита авторът.

 

Дневник

 

"Лекарствата излизат най-скъпо на българите"

 

Болните в България доплащат най-много за лекарствата в сравнение с останалите европейци, въпреки че цените у нас са сред най-ниските в съюза, според изследване на Евростат, цитирано от вестника. Основната причина била недостатъчният ангажимент на държавата - България е единствената страна в ЕС, в която бюджетът покрива по-малко от половината от цените на лекарствата с рецепта.

 

24 часа

 

"Гърците хем блокират, хем инвестират, нали"

 

Коментарът е на програмният директор на "Дарик радио" Константин Вълков. Да не се връзваме на провинциални блъфове - интересът ни е Македония да е в НАТО, смята той. Съмнявам се, че някои в България или Гърция иска за съсед страна, която не е член на сериозен алианс, показва нахъсано балканско самочувствие без покритие, опитва се да играе тайни игрички, посочва Вълков.

 

 

Труд

 

"Ще налеем стотици милиони при старт на проект в отбраната"

 

Коментира Ейдриън Кларк, шеф на технологичния гигант ITT за България. Компанията има интерес към предстоящия търг за доставка на телекомуникационно оборудване на българската армия. С изпълнението на тази процедура ще бъдат решени около 40 на сто от целите на НАТО за България, обяснява Кларк.

 

Труд

 

"Три причини да растат заплатите"

 

В годините на прехода реалната цена на труда трайно изостава от динамиката на цените на останалите фактори на производство, от цените на стоките и услугите, както и от общото икономическо равнище на страната, пише авторът - проф. Стефан Стоилов. Друго основание е свързано с изоставането на реалната работна заплата от производителността на труда. Третата причина за продължаване на ръста на заплатите е свързано с увеличаване недостига на работна ръка.

 

24 часа

 

"Фришоповете искат смесено дружество с държавата"

 

Смесено дружество с участието на държавата, фришоповете и летищата са предложили на финансовото министерство от Асоциацията на безмитните оператори. Идеята е държавата пряко чрез свои представители в компанията да следи и гарантира контрола и прозрачността на този бизнес. Търговците предлагат и да получат разрешение да зареждат чужди дипломатически мисии с евтини стоки.

 

Сега

 

"София играе опасна игра на развален телефон"

 

Играта на развален телефон, в която български министри и висши чиновници се опитват да разиграват Брюксел, вече се превръща в опасен фарс, посочва авторът в коментара за вестника. Дори когато ЕК започна да спира крачетата с евромилиони и да праща ултиматуми и списъци със спешни задачи, в България продължават да се правят, че не разчитат посланията, отбелязва той.