24 часа

"След анализ БСП откри: цените скачали, по-богати сме били"

Три основни причини довели до скока на цените у нас. Първата е повишаването на цените на международните пазари на горива и храни, втората - че с ръста на доходите при това правителство у българите останали много свободни пари, а третата - бързият растеж на икономиката ни. Анализът е направен от секретаря на ИБ на БСП Антон Кутев след заседанието на ръководството на партията. От БСП готвят още по-обстоен анализ и обещават, че ръстът на доходите ще изпреварва инфлацията, пише изданието.

24 часа

"3-та степен трус за джоба"

Така преценява поскъпването т.нар. икономически щаб, в който са Божидар Божинов, Георги Стоев, Красимир Катев, Венцеслав Димитров, Емил Хърсев, Евгени Иванов и Владимир Каролев. "Вдигайте заплатите", призовава икономическият съветник на президента Венцеслав Димитров. Ако инфлацията е 15 на сто и икономическият растеж е 5 процента, трябва заплатите да бъдат компенсирани поне с 20 на сто, за да се предотврати обедняването, смята той. Финансистът Емил Хърсев пък смята, че "Вълната отминава". Той е категоричен, че инфлацията тепърва ще пада. Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев е на подобно мнение и очаква дори дефлация. Председателят на БТПП Божидар Божинов пък коментира, че колко още ще се вдигнат цените до края на лятото трябва да каже правителството, защото то първо обяви, че ще качва цените на електричеството и парното. "Властта да е твърда към изкушения", предупреждава бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев. Според него ключовият въпрос е дали кабинетът ще бъде умерено твърд към предизборните изкушения да вдига бюджетни заплати, към синдикален и дори уличен натиск.

Труд

"Една пролет, заредена с тревоги"

Това коментира Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и социалната политика. Той отбелязва, че, за разлика от други години, този май и юни са заредени с тревога - и на ниво бизнес, и на ниво семейство. Бизнесът е силно затруднен в прогнозирането на следващи периоди - от една страна заради труса в петролния пазар, от друга - влиянието на цената на тока, от трета - инфлацията, посочва авторът. Причина за тревога има и семейството - расте делът от доходите, които хората отделят за храна, отбелязва той.

Труд

"Влакът поскъпва с 8 до 10 процента"

Това ще стане от 1 юли. Поскъпването на товарните превози ще е в рамките на 6-7 процента.

Труд

"Заплащането на труда в България е най-ниско"

Това съобщава изданието, като се позовава на данни на "Евростат". Средно 1.65 евро се плаща на час труд в България. Средната цена на един час труд в ЕС-27 е 20.35 евро, сравнява Труд.

Дневник

"Заверяването на счетоводни отчети ще може да се разследва"

Казва пред ежедневникът заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев, който разяснява предложените промени в Закона за независимия финансов одит. Той посочва и че регистрираните експерт-счетоводители ще се проверяват за качество на работата.

Труд

"Нова комисия да контролира службите"

Това предлага в интервю заместник-председателят на ДПС Касим Дал. ДПС настоява да се създаде нова парламентарна комисия, която да контролира не само ДАНС, а и службите за сигурност, обяснява Дал. Той декларира, че принципното решение на ДПС е да подкрепи предложенията на министър Михаил Миков за промени в Закона за МВР.

Труд

„Лъжливо донесение от агент Катя”

Бившият заместник-директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Иван Иванов сам писал до себе си лъжливи донесения от истински агент, за да изнудва дребен шеф от комбината "Кремиковци".Иванов съставил лъжлив рапорт за среща с таен сътрудник на МВР, скрит под псевдонима Катя, и изфабрикувал сведения за небивали престъпления на Димитър Чалашканов - някога началник цех "Кремиковци" - клон Рила, сега покойник, пише изданието. Разкритията са доказани в разследване на ДАНС и заради тях Иванов ще бъде изправен пред военния съд.

Пари

"Докладът от Брюксел ще е остър"

Това прогнозира председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Това, че ще има отрицателни доклади, че те ще бъдат критични, не е толкова страшно - обществото трябва да разбере, че това е начинът, по който едно правителство се дисциплинира, смята Моллов. Очевидно е, че необходимата реформа в съдебната система трябва да се състои максимално бързо - съдебната система дава гаранции на потенциалните инвеститори, а когато има сериозни инвестиции, всеки ще усети това по джоба си, отбелязва той. Промените през последните дни и седмици са част от сигналите, които се подават към Брюксел, отбелязва той. Разбира се, има и недовършена работа, за НДСВ е тревожно изоставането в очакваните промени в системата на МВР, заявява Моллов. Моллов коментира още, че НДСВ има амбицията да се представи успешно на изборите за следващия парламент и е на мнение, че в следващото Народно събрание НДСВ ще има важна роля.

Новинар

"При лош доклад от Брюксел пак ще има натиск за предсрочни избори"

Прогнозира пред вестникът общинският съветник от БСП и бивш заместник-финансов министър Георги Кадиев.Технически, Меглена Плугчиева започна да върши много неща, но не съм сигурен, че това е достатъчно, мисля, че Брюксел иска да има и наказани за случилото се досега, посочва Кадиев. Той коментира и трите оставки на началници в митниците миналата седмица и е на мнение, че причината е липса на мотивация. Тримата нямат достатъчно подкрепа от институциите, които би трябвало да ги защитават, когато върху тях се излизат кофи с помия, смята Кадиев.

Сега

"Доган отвърна на ДСБ с удар по Костов"

Десетина дни, след като от ДСБ поискаха парламентарната комисия по корупция да разследва пет имота, които се свързват с името на Ахмед Доган, лидерът на ДПС отвърна на удара - той обяви, че, за разлика от Иван Костов, никога през живота си не е крал, пише изданието. "ДСБ и лично Костов имат объркване на фундаментални понятия, миналото се забравя, но не чак толкова лесно", коментирал Доган.

Класа

"Вярвам, че през есента ще има голямо дясно обединение"

Заявява лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков. Ако десницата преодолее своите лични проблеми, които най-вече се отнасят за лидерите й, ако надмогне враждите през годините, ако се оцени реално положението и се тръгне към обединение, тя има шансове за следващия парламент, смята той.

Сега

"Гочоолу и Дочоолу са правили мажоритарни избори"

Казва Александър Александров, член на ЦИК. Мажоритарният елемент може да се реализира с различни техники, например преференции в гласуването, струва ми се, че прерайонирането ще създаде тежки проблеми, коментира Александров. Според него може би е по-добре да се направи една национална листа с повече преференции. В моя район може да не ми харесва листата, но в съседния кандидатите да ми допадат, защо да не мога да гласуват за тях, тъй като те пак ще са мои представители, мотивира се той. Местните избори показаха, че има сериозно купуване на гласове, каква е гаранцията, че някой няма да си напазарува депутати, тогава те мажоритарно избрани ли са, пита Александров. Той прави сравнение, че в началото на третата българска държава България е била с мажоритарни райони и известните герои на Алеко Константинов Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина се раждат именно по това време.

Дневник

"Половината бюджет на касата отива за лечение на 5 процента от болните"

Това пише в челния си материал изданието, като се позовава на изследване на компанията "Саниджест", изпълнител на проект на Световната банка за българското здравеопазване. Некачествени медицински услуги били причина за една трета от смъртността в болниците.

24 часа

"Не се уча за премиер! Някой отстрелва всеки разпознаваем"

Коментира в интервю бизнесменът Иво Прокопиев по повод публикации в печата. Достатъчно обществено ангажиран съм и без да участвам в политиката, най-важният за мен проект е консолидиране на представителство на бизнеса, допълва той.

Монитор

"Екомерки вдигат цената на колите с 2000 евро"

Това съобщава от първа страница вестникът. Той цитира мнение на еврокомисаря по търговията и промишлеността Гюнтер Ферхойген, че цените на леките автомобили в ЕС ще се вдигнат през следващите 2-3 г. с около 2000 евро заради планираното въвеждане на нови по-стриктни регулации за вредните емисии в атмосферата в рамките на съюза.

Труд

"Ад за ЦСКА"

От първа страница, както и в основната рубрика "Темата" на вестника се коментира случващото се около отбора, който не получи лиценз и могат да бъдат изхвърлени от евротурнирите и от нашия професионален футбол - "А" и "Б" група. ЦСКА може да бъде спасен само с милост от УЕФА и БФС.

БТА