Труд

 

"Осъдиха бизнесмен от Сандански, купувал гласове"

 

Бизнесменът Никола Малчев е бил задържан по обвинение, че е организирал търгуване на гласове. Той се признал за виновен и е поискал съдебно споразумение. Според него Малчев е осъден на 6 месеца пробация, да не напуска сегашния си адрес и 2500 лева глоба. В изборния ден бяха заловени петима души да купуват гласове срещу 30 до 50 лева в полза на спечелилата коалиция "Бъдеще за община Сандански", която е съставена от радикалдемократи и Народняшката земеделска партия "Никола Петков". Пет партии и коалиции са получили по три места с почти равни резултати -  ВМРО-ЛИДЕР, ГЕРБ, ДПС, "Ред, законност, справедливост" и коалиция "ДСБ-Новото време". Коалиция "Нашият град" /ЗНС, ССД и БДС "Радикали"/ има два мандата, две места печели и обединението на СДС и Демократическата партия. БСП и Атака имат по едно място в новия общински съвет на Сандански.

 

Сега

 

"Първанов пак зове за промени в изборните закони"

 

Президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев заявиха вчера, че е необходима промяна в законите, свързани с изборите, за да се ограничи явлението купуване на гласове, съобщава изданието. "Необходима е радикална промяна на политическия модел, за да няма материални стимули за гласуване", смята Първанов. Според него трябва да се започне с промени в начина на финансиране и регистрацията на партиите. Необходими според държавния глава са промени в избирателната система, за да могат избирателите да гласуват за хора, а не за абстрактни листи. Сергей Станишев пък отбелязал, че това, че в Сандански има задържани, показва волята на държавата да се пребори с купуването на гласове. Станишев смята, че трябва преди

края на лятната сесия парламентът да започне дискусия за промените в изборното законодателство, а наесен те да бъдат разгледани.

 

Стандарт

 

"Купуването на вота става епидемия"

 

Това мнение изразява в интервю за "Стандарт" депутатът от БСП Георги Юруков, който е народен представител от Благоевградския избирателен район. Купуването на вота е притеснително като явление изобщо в българския политически живот, затова в момента текат консултации между партиите и  с гражданското общество как да се отнеме в максимална степен възможността да се купуват гласове преди или след изборите, посочва той.

 

24 часа

 

"Държавата да купи всички гласове!"

 

Така е озаглавен анализът на "24 часа. Според него на местните избори в Сандански се е повторила историята от октомври миналата година, когато пак там е имало нарушения от същия вид. Държавата трябва да пусне на търг и депутатските места, и тези в общинските съвети - те така и така се купуват, поне това да става по прозрачни процедури, коментира авторът - проф. Михаил Константинов.

 

Класа

 

"50 кметове и 500 съветници трябва да влязат в затвора"

 

Заявява пред "Класа" социологът Илия Божинов. Проблемът е да няма кяр от местната власт и, който дойде на власт, да няма лична полза, смята Божинов. Лошото при нас е, че властта стана много печеливш бизнес, президентът също го каза, но постави акцента върху това, че трябва да попречим на купуването на гласове на изборите, а истината е, че трябва да попречим изборите да са печеливши, смята социологът. 

 

Новинар

 

"Яловото шушукане доминира днес"

 

Казва лидерът на движение "Гергьовден" Петър Стоянович. След месеци преговори, които все повече заприличват на пазарни кандърми, малцина знаят наистина в чия лодка ще се возят догодина, отбелязва той.

 

24 часа

 

"Огорчен съм, че ме прилепят към Станишев"

 

Съобщава пред "24 часа" консултантът Стефан Гамизов. Зад моите коментари хората виждат някакво наговаряне, очевидно в обществото ни отсъства опция , в която обикновен гражданин може да върши нещо, без да търси за това материална изгода, посочва той. Помолен да направи прогноза за следващите парламентарни избори Гамизов  заявява, че подлага всеки ден на съмнение масовото очакване, че партията на Бойко Борисов ще има най-голям успех.

 

Труд

 

"Ходя в парламента от уважение, те ме ругаят"

 

Коментира председателят на ВАС Константин Пенчев. Вестникът припомня, че миналата седмица изслушването в парламента на доклада за дейността на административното правосъдие през 2007 г. се превърна в повод за обиди на Константин Пенчев, който присъстваше в залата. В сряда, когато ще продължат дебатите по доклада, аз няма да съм там, не виждам полза от моето присъствие, посочва Пенчев пред "Труд". Сериозно обмислям да предложа на ВСС и най-вече на председателя на ВКС Лазар Груев и главния прокурор Борис Велчев в бъдеще да не присъстваме на дебатите в пленарна зала, допълва той. По конституция ВСС е този, който внася и защитава докладите, нашето отиване се дължи на уважение към НС, но миналата седмица заседанието показа, че това не е в полза на конструктивния диалог, отбелязва Пенчев.

 

 Пари

 

"Данъчният туризъм в България започва"

 

Компании от запад започват да местят регионалните си централи в България, което експертите наричат данъчен туризъм, пояснява изданието. Главната причина са 10-процентния плосък данък и благоприятният бизнес климат в страната ни.

 

Труд

 

"9000 изтеглиха "царски" кредит"

 

Толкова са хората, изтеглили нисколихвените заеми, известни като "царски кредити", за да започнат нов бизнес или да доразвият сегашен. До 50 000 лева са получили предприемчиви българи, които искат да въртят търговия, да разкрият фирми за услуги, да инвестират в туризма. Експерти, цитирани от вестника, твърдят, че започва оживление сред малкия и средния бизнес.

 

Дневник

 

"Кредиторите си взимат "Кремиковци"

 

Според изданието комбинатът "Кремиковци" скоро може да има нов собственик. Контролираната от Прамод Митал "Глобал стийл холдинг" не била изплатила облигациите си за 325 млн. евро, които са гарантирани с активи на българското предприятие. Срокът за погасяване на задължението е изтекъл на 4 юни и сега

притежателите на дълговите книжа могат да си вземат заложените като обезпечение активи.

 

Пари

 

"Предстои да одобрим нов борсов правилник"

 

Съобщава Димана Ранкова, заместник-председател на Комисия за финансов надзор. Тя подчертава, че изборът на германската електронна платформа Xetra е много добър. Комисията полага сериозни усилия проектът да бъде въведен в кратки срокове, като

преходът към новите правила се извърши плавно, допълва Ранкова.

 

Дневник

 

"Замените на гори ще продължат"

 

Декларира Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите. От лятото досега не подписвах замени, защото течеше процес на промяна в Закона за горите който можеше да въведе забраната им, но след като това не стана, бях длъжен за подпиша документите по вече одобрените  замени, коментира Юруков. 

 

Класа

 

"Румъния ни изпреварва по начин на живот"

 

Констатира Мила Григорова от "Галъп интернешънъл". Като цяло националното самочувствие на българите продължава да е ниско и европейското членство не помага особено към този момент, коментира тя, като цитира данни от проучване на "Галъп

интернешънъл" за това къде се поставят българите в сравнение с другите страни на Балканите. Според общественото мнение почти всички държави на Балканите живеят по-добре от нас.

 

Сега

 

"Дребни риби влязоха в черния списък за ЕС"

 

Почти неизвестни фирми влязоха в  т.нар. черен списък на фирми, който България трябваше да предаде на Брюксел, научил вестникът от високопоставен правителствен източник. Големи играчи като пътно-строителната фирма "Биндер", които възмутиха

Еврокомисията и българското общество, че са се облагодетелствали нечестно от публични фондове, няма да бъдат записани в ранната предупредителна система на ЕС, коментира "Сега". България е включила около 50 фирми в списъка на заподозрените във финансови злоупотреби у нас - това са компании, засечени в нередности по програма ФАР.