Вестник Труд


"Всички партии: Касиране в Сандански!"

В един глас вчера партиите настояха за касиране на компрометираните избори за общинари в Сандански. След вота в събота бизнесменът Никола Малчев бе осъден за купуване на гласове. Решението за касиране трябва да вземе съдът. "Изборите в Сандански са тежък прецедент", мотивира се столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Отмяна поискаха и управляващите от БСП, НДСВ и ДПС. Според секретаря на БСП Ивелин Николов вотът в Сандански е пример за феодализация на общината от икономически структури. Искането за касиране на изборите в Сандански бе подкрепено от "Атака", "Гергьовден" и "Ред, законност и справедливост". Коалицията "Движение "Напред", в която са ВМРО-БНД и ЛИДЕР, също ще обжалват резултатите, въпреки че оценяват участието си като успешно. СДС също застава зад искането за касиране. Сините обаче настояват преди новите избори парламентът да промени законите, така че купуването на гласове да стане немислимо. Шефът на БНД Николай Свинаров бе категоричен, че ако не бъдат направени промени в изборното законодателство, на парламентарните избори ще настъпи краят на демокрацията.

"Как за 18 г. от изборна еуфория стигнахме до апатия"

Припомня се, че през 1990 г. пред урните с чувство, че от гласа им зависи демокрацията, излязоха 92% от избирателите. През 1991 г. те бяха 80%. В новото хилядолетие избирателната активност спадна с близо 50%. Обяснението е, че Народното събрание отдавна стана безинтересно. Масата парламентаристи са дълбоко неизвестни дори за политолозите. Гласуването с чужди карти стана правило, а не изключение. На парламентарен контрол министрите са повече от депутатите. Време е пряката демокрация да влезе в действие, за да повярва българинът, че с гласа си решава нещо. Затова е необходима конституционна реформа за задължителен референдум.

"Нормално е ГЕРБ да управлява с нас"

Мнение на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. В интервю той разкрива, че коалицията между трите партии - ВМРО, ЛИДЕР и Земеделски народен съюз, ще бъде тестван на новите избори за общински съветници в Казанлък на 21 юни т.г., където ще участват заедно. "Това за нас е много важно, защото едно е трима лидери да седнат на масата и да отсекат: играем заедно", казва Каракачанов. Дали това ще е първата ясна коалиция за парламентарния вот ще стане ясно до края на лятото и е възможно тя да бъде основа за формиране на нов политически субект. Лидерът на ВМРО нарича бъдеща управленска коалиция с хората на Бойко Борисов "резонна перспектива", но само при ясно отчитане на българския интерес.

"Проверете армията за още афери"

Така е анонсирано в изданието интервюто с президента Георги Първанов, което ще бъде публикувано в утрешния брой на вестника. "Трябва да се направи пълна ревизия на военното имущество, а не само на сделките с военни имоти. Нека видим как е вървяло снабдяването на армията със стоки и услуги, как е реализирана освободената военна техника, оръжие и друго имущество. Става дума за милиони!", казва държавният глава. Той настоява обществото да знае дали тези милиони са реализирани по най-адекватния и юридически обоснован начин, дали са били целесъобразни. Първанов очаква компетентните органи да направят "много сериозна проверка, за да не се допусне да се хвърли петно върху Българската армия". Президентът изразява подкрепа за усилията на новия министър Николай Цонев.

"Плугчиева прави звено за спешно реагиране"

Към вицепремиера Меглена Плугчиева ще има звено за спешно реагиране при проблеми с усвояване на пари от ЕС. Предложение за това бе отправено вчера на среща с Икономическия и социален съвет. Плугчиева го одобри. Утре правителството ще приеме промени в закона за обществените поръчки и в други закони. Целта е да се изолират фирмите, злоупотребили с европари.

Вестник Новинар


"Сенчестият бизнес се заиграва с местния вот"

Заключение на Бисер Троянов, член на Централната избирателна комисия и неин говорител. В интервю той обяснява, че в общинските избори е възможно с малко гласове те да бъдат спечелени. Затова и заиграването на сенчестия бизнес точно на тях е от голямо значение, тъй като със сравнително малко средства може да се постигне желан резултат в изборния процес. В случая със Сандански става въпрос за структуриране на местните органи на власт, а голяма част от поръчките на общините минават именно чрез местния парламент.

Вестник 24 часа


"Режат скока на тока до 12%"

Скокът на тока за бита и за средния и за малкия бизнес може да бъде отрязан до 12-13%. Това каза вчера проф. Константин Шушулов, шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, след приключването на общественото обсъждане на поскъпването в енергетиката. Новото пресмятане на цените за бита се налага след срещи на шефа на регулатора с премиера Сергей Станишев, а вчера сутринта и с министъра на икономиката Петър Димитров. Преди тези разговори от независимия регулатор неофициално казаха, че ще се мъчат да намалят скока на тока от 18 на 16%. Сега ще натискат поскъпването с още 2-3% надолу. Премиерът каза, че напомпваме инфлацията, сподели Шушулов и допълни, че ще се режат разходите на всички дружества в енергетиката. Токът за бита и бизнеса да поскъпне със 7% по-малко от предвиденото, призова вчера Петър Димитров. Анализ на икономическото министерство показал, че НЕК може да намали с 10% исканите цени за пренос и достъп.

"Държавотрошачката"

Според автора на анализа резилът в Сандански показва едно - че не само старите политически партии се разпадат, но и най-новите. И че този разпад се дължи именно на пропорционалната избирателна система. Това е изводът, който би си направил всеки нормален човек. Ако народът имаше думата, отдавна щяхме да избираме и депутатите, и общинските съветници точно както избираме кметовете - чрез чиста и свята мажоритарна система в два тура. Никакви партийни листи. Това показват всички социологически проучвания през последните 19 г. Но кой български политик пита народа? 

Вестник Дума


"310 000 дела спрени през 2007 г."

Разглеждането на 310 000 дела е било прекратено през миналата година, сочи докладът на прокуратурата за 2007 г. Това са 72% от общо разгледаните от магистратите 495 000 дела. 8030 от тях са били срещу неизвестен извършител. Отчетът за годините назад е 842 000 спрени процеса. Един от изводите на доклада е, че МВР разкрива много малко от престъпленията против собствеността на гражданите и това създава усещането за безнаказаност и липса на държавност. Кражбите и грабежите са 83,5 на сто от престъпленията. Ниската им разкриваемост обаче намалява възможността на прокурорите да работят по досъдебните производства, които могат да приключат най-бързо и извършителите да бъдат осъдени. В доклада се отчита, че незабавните производства миналата година са едва 0,6% от всички, а бързите - само 1,9%. В последните 3 години като цяло се забелязва ясна тенденция на значителен спад на разкриваемостта на престъпленията в България, се казва в отчета.

Вестник Монитор

"Законът засилва имунната система на МВР"

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков посочва най-съществените промени в закона за МВР. "Ново е създаването на централно равнище на звено, което да допринесе за по-добрата организация на полицейското разследване на всички нива с методическа и контролна функция. Другите промени в закона са насочени към засилване на имунната система на МВР - към изграждане на достатъчно високо равнище на вътрешна сигурност, която да може бързо и ефикасно да събира информация, когато става въпрос за нелоялно поведение на служители и за сигнали за корупционно поведение."

Вестник Пари

"Станишев: Реформите спират при евросанкции"

Цитат от изявление на премиера Сергей Станишев за британския вестник "Файненшъл таймс". Евентуални строги евросанкции заради неуспехите на България в борбата с корупцията и организираната престъпност биха подкопали устоите на българското правителство и биха насърчили политическите екстремисти, предупреди министър-председателят. Строги санкции на Брюксел ще насърчат политиците от опозицията, включително лидерите на националистическата партия "Атака", които ще изиграят политико-икономическите си игри и ще отстояват идеята, че отношението към България е като към второразреден член на ЕС. В интервюто Станишев иска разбиране от страна на Брюксел за това, че правителството му е изправено пред много тежки реформи. По думите му той ще приветства конструктивна критика, но прекалено сериозните санкции по-скоро ще навредят, отколкото да помогнат на страната.

Вестник Сега

"Само 1/3 от българите усещат ползите от ЕС"

Според 1/3 от българите страната ни е спечелила от членството в ЕС, 34% не виждат промяна, а 21,5 на сто са категорични, че сме на загуба от влизането в съюза. Това сочат данни от изследване на Института по социология на БАН и НЦИОМ от 20 до 26 май. Според анализа на социолозите обаче преобладават застъпниците на тезата, че ЕС е предоставил нови възможности. Но това е довело до увеличаване на корупцията и престъпността. Най-доволни от интегрирането ни в Европа са младите хора между 18 и 30 г., високообразованите, мениджърите в държавния и частния сектор, по-заможните жители на столицата.

/БТА/