Труд

 

"Юруков е човек на ВИС-2"

 

Твърди Яне Янев, лидер на "Ред, законност и справедливост". Според него изключването му от парламентарната група на ОДС заради сведения, че е купувал гласове на частичните избори, е опит за оклеветяването му от страна на СДС по поръчка на НДСВ и бизнесгрупировки. Има разлика между Юруков и СДС, този играч е подставено лице на мафията, заявява Янев.

 

"Янев купуваше масово гласове"

 

Посочва в интервю за "Труд" от своя страна лидерът на СДС Пламен Юруков. Той определя като абсолютни измислици твърденията, че е човек на ВИС-2. За да се промени политическата система в България, хората трябва да си върнат доверието към партии, парламент, правителство, отбелязва Юруков. Следвайки тези принципи, преценихме, че не можем да бъдем заедно в една парламентарна група с човек като Янев, който масово е купувал гласове в Казанлък, допълва той.

 

Сега

 

"Системата, глупаци"

 

Избирателната система е за смяна, тъй като в този си вид - избор от "затворена листа",  мултиплицира напълно политическото статукво, коментира "Сега" в материал "Системата, глупаци". Авторът уточнява, че заглавието е по аналогия с известния

предизборен слоган на Бил Клинтън "It's The Economy, Stupid" /Икономиката, глупако"/. Според автора най-добре е листите да бъдат отворени и хората да могат да влияят на подредбата на кандидатите. Той припомня, че на евроизборите вече е направен опит с преференцията и така депутати като Антония Първанова и Соломон Паси, провели хубава кампания, са били изкарани на челни места в листата на НДСВ от няколко хиляди души.

 

"И Световната банка отчете:България се управлява зле"

 

България и Румъния получават най-слаби оценки за ефективността на държавното управление от всички членки на ЕС, пише изданието, като се позовава на най-новия доклад на Световната банка. В него се изследва качеството на властта в 212 държави по шест показателя.  Страната ни се представя особено зле в категориите "върховенство на закона" и "контрол върху корупцията". Другите критерии за оценка са политическа стабилност, качество на регулациите, ефективност на правителството и "чуваемост" на гражданите. България е твърдо последна в ЕС по справяне с корупцията, пише "Сега". Според изданието най-тревожното е, че през последните години страната върви към влошаване. Изследването обхваща периода 1996-2007 г. и в него се отчита непрекъснат напредък в тази област само до 2004 г., а след това тенденцията се обръща.

 

Класа

 

„Енергийните договори да се извадят на светло”

 

Вестникът публикува коментари за енергийните проекти, като поводът е, че именно те бяха основната тема на Консултативния съвет за национална сигурност на 24 юни.  Столичният кмет Бойко Борисов смята, че не само ГЕРБ, а цялото общество трябва да види договорите подписани до момента.  "Има тревога от забавянето на енергийните проекти", цитира "Класа" думи на икономическия министър Петър Димитров по Нова тв. Според него тревогата за забавяне очевидно е събрала КСНС. Председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев е на мнение, че "Изоставането на

"Марица-изток 2" е критично, с АЕЦ "Белене" е малко". Той смята закъснението при АЕЦ "Белене" ще бъде наваксано без проблеми. "1000 мегавата могат да бъдат спестени, ако се подобри енергийната ефективност", е мнението на Иван Хиновски,

председател на Българския енергиен форум.

 

Труд

 

"Четвъртият GSM  ще пробие с ниски цени"

 

Прогнозира Теодор Захов, шеф на фирма "Спектър Нет". Това е една от 12-те компании, заявили интерес към четвъртия GSM лиценз. Според него заради силната конкуренция евентуален четвърти мобилен оператор би могъл да се наложи, като комбинира и други услуги - интернет, телевизия, стационарен телефон.

 

Монитор

 

"384 514 процента инфлация за 18 г. у нас"

 

Толкова е поскъпването на живота от май 1990 г. до май 2008 г. , сметнал вестникът с новия калкулатор на инфлацията, който от вчера е достъпен чрез сайта на НСИ.

 

Дневник

 

"Не искаме европарите да отиват в лоши джобове"

 

Посочва посланикът на Франция Етиен дьо Понсен. Винаги сме казвали, че сме много бдителни по отношение на ситуацията в България, коментира той. Очаква се в тази страна да дойдат много пари, които са европейски и са отпуснати от ЕК, става дума за

милиарди евро, допълва френският посланик. Той отбелязва, че делът на Франция в европейския бюджет е един от най-големите и затова е нормално страната да иска гаранции, че тези пари са добре използвани.

 

Труд

 

"Шокът от присъединяването"

 

Мнозина още не разбират какво значи да си в ЕС, коментира  директорът  на Института за политически и правни изследвания проф. Георги Карасимеонов в материал в "Труд". Изискването на общността към съседа и към обитателя на общия дом са коренно различни, отбелязва той. Предстоящият пореден мониторингов доклад безспорно ще е критичен, но същевременно ще е полезен, защото още преди публикуването му провокира някои решителни действия на българските институции,  отбелязва авторът. Въпросът е те да станат начало на системен обрат, допълва той.