"Труд" анонсира интервю с лидера на ДПС Ахмед Доган, което ще бъде публикувано в понеделник. "350 некадърници ни закопаха пред ЕК", казва Доган. "Членството в ЕС означава: слушкаш и изпълняваш!", "Пословичното ни трудолюбие се оказа злокачествен мит", са другите акценти в интервюто.

 

"ДАНС на кафе при Бойко, той мълчи", отбелязва "24 часа". Изданието добавя, че ГЕРБ също е готова с предизборен щаб, начело на който ще застане председателят на партията Цветан Цветанов.

 

"Добре, че имаме САПАРД-патриоти!", е озаглавена позиция в "Труд". Вчера заран като потекоха едни цифри от фонд "Земеделие" - ум да ти зайде, пише в материала. От общо одобрени 3509 проекта са установени нарушения по 109 на обща стойност 29 милиона лева, информираха от фонда. "Ама не подробничат колко проекта от общо одобрените са общо проверените. Всичките? Или 110?", пита авторът.

В друг материал същото издание посочва, че фирмата "Еврофриго" е възстановила на ДФ "Земеделие" 2 9330 000 лв. Компанията на Людмил Стойков и Марио Николов е върнала субсидията, получена по проекта САПАРД за модернизация на складовата хладилна база на фирмата. Това е един от осемте проекта, засечени от ОЛАФ в източване на 7,5 млн. евро от САПАРД с внос на стари машини, платени за нови.

 

Спонсорът на Първанов върна 3 млн. лв. на САПАРД и така на практика призна, че неправомерно е получил субсидии от Европа, отбелязва под глава "Сега".

 

"Класа" припомня, че преди време Стойков и Николов отрекоха публично, че участват в криминални схеми по САПАРД, а Николов в интервюта заяви, че машините са нови - показала го техническа експертиза.

 

"24 часа" добавя, че по три от проектите няма изплатени субсидии, а по останалите пет ще се иска да се възстановят. Сумата била около 3 млн. евро.

 

„Дума" допълва, че банките са предоставили информация за размера на отпуснатите кредити на земеделските стопани и представители на аграрния бизнес за реализирането на проектите им по САПАРД. ДФ "Земеделие" е предприел стъпки за удължаване срока за изпълнение на инвестициите и подаване на заявките за плащане по частните мерки с един месец - до края на август.

 

"Бабаитите с ланци ли са фермерите ни?", извежда "Стандарт" от интервюто си с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Не сме влезли в Европа, за да вземем една торба пари и да избягаме, отбелязва той. Каня експерти от Брюксел за съветници, казва министърът.

 

"БСП праща пенсионерите в приемни семейства", пише "Труд". Винаги ми е било вътрешно обидно като българин, когато виждам пенсионерите от Западна Европа да почиват по българското море, което повечето български пенсионери не могат да си позволят, казва вчера премиерът Сергей Станишев. Затова червените обмислят дали най- възрастните - над 75 г., да не бъдат гледани от приемни семейства.

 

"БСП се загрижи за самочувствието на пенсионерите", коментира "Сега" и допълва, че соцпартията ще отчете 100 процента увеличение на пенсиите в края на мандата.

 

ДСБ призова пловдивския кмет Славчо Атанасов да не кани президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и управленците от тройната коалиция на празника на Пловдив - 6 септември, информира "Труд". Ако те получат покани за годишнината от Съединението, хората на Иван Костов ще бойкотират тържествата и мощно ще освиркат държавния глава.

 

"Монитор" посочва, че утре Бойко Борисов и представители на щаба на ГЕРБ ще разговарят с ДСБ за организирането на национален ден на бойкот.

 

"Класа" също затвърждава тезата, че Борисов ще подкрепи националния протест срещу правителството.

 

"До септември може и да угаснат протестите", пише в материал за "24 часа" политологът Румяна Коларова. Освен корупцията вторият голям проблем на правителството е "обездвижващото свръхмнозинство". Стабилна, но тромава и дезорганизирана тройната коалиция създава илюзия за недосегаемост. Това забавя и отлага всяко действие и решение, затова протестите могат да дадат импулс за реформа, пише авторката.

 

Ако някой си мисли, че ще бягам в чужбина, сигурно е луд, казва в интервю за "Труд" бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" и шеф на надзорния съвет на ПКФ ЦСКА Александър Томов. Относно обвинението срещу него за длъжностно присвояване на 3,4 млн. евро той посочва, че нито един лев от тази сума не е могла да бъде открадната и че с нея е платена част от транзакцията на ЦСКА. Освен това е предоставен документ, от който се вижда, че цялата сума е покрита от "Глобал стийл", с което е изпълнен договорът за покупко-продажбата, обяснява Томов. Според него "Кремиковци" е като неоправдано сираче. Шансовете за комбината са в следващите десет дни да влезе голям и сериозен инвеститор, да даде веднага от 20 до 30 млн. евро за екология, 60-65 млн. евро оборотен капитал и на тази основа да се започне оздравяване, смята Томов.

 

Много от случаите, при които има съмнения за корупционни практики, не се решават години заради забавянето от страна на прокуратурата, посочва "Монитор". Това са изводите в доклада за дейността на парламентарната комисия за борба с корупцията за периода от септември 2006 г. до юли 2008 г. Констатираните от комисията основни проблеми при проверките се изразяват в безкрайни спорове за подсъдимост между отделните прокуратури, връщане на случаите за доразследване и издаване на необосновани прокурорски актове, поради което се забавя разследването. Според главния прокурор Борис Велчев проблемът идва от задръстената от проверки система.

 

В интервю за "Класа" председателят на комисията за борба с корупцията в парламента Бойко Великов казва, че най- масово у нас се подкупват контролните органи и съдебната система. Според него не можем да бъдем удовлетворени от резултатите, които получаваме при проверката на сигнали от прокуратурите.

 

"Голямата подигравка - и с откупа, и с дарението", коментира "Сега" случката около семейство Бончеви. Аферата извади на показ две кризи у нас - на морала и държавността, смята авторът.

 

"Обръчите от фирми вече са по-силни от политиците", казва в интервю за "Новинар" депутатът от СДС и зам.- председател на комисията по бюджет и финанси Петър Димитров. Той очаква лихвите по кредите да продължават да растат. Ситуацията в момента е доста критична, има опасност инфлацията да нараства, отбелязва експертът.