Вестник Труд

"Станишев: Няма опасност за българските банки"

"Няма никакви основания за безпокойство на хората, защото българските банки са стабилни", заяви вчера министър-председателят Сергей Станишев пред журналисти. Според премиера резервите на банките са високи, депозитите са гарантирани в много висока степен, така че за нас няма непосредствена заплаха от световната финансова криза. По същото време в парламента бившият премиер Иван Костов /ДСБ/ поиска от правителството да представи мерките, които ще вземат по отношение на кризата. Според него това е особено важно сега, когато предстои да се разпределят парите от излишъка и да се приеме нов закон за бюджета. Председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров увери, че при нужда правителството ще гарантира и стабилността на банковата система, и влоговете на гражданите. Вчера Станишев се е срещнал с финансовия министър Пламен Орешарски и с управителя на БНБ Иван Искров, за да обсъдят ситуацията с финансовата криза.

"Депутати дават ДАНС на прокурор"

Вътрешната комисия на парламента ще изпрати в прокуратурата доклада си след проверката в ДАНС, обяви вчера нейният председател Минчо Спасов /НДСВ/. Народните представители са констатирали, че информационното дело "Галерия", в което влизат журналисти, е било заради публикации, съдържащи класифицирана информация. Спасов обаче не уточни кои статии точно има предвид. Депутатите записали в доклада си, че е обезпокоителна практиката да се дават само устни заповеди, но отново не беше уточнено коя част от информационното дело е направена по този начин.

"Искаме да се приспадат лихви по кредити от данъка"

Това казва в интервю заместник-председателят на НДСВ и бивш министър на финансите Милен Велчев. Той заявява, че България все още е остров на стабилността във все по-бурното море на световната финансова криза. И продължава: "Ние от НДСВ сме готови с пакет от мерки, които да запазят тази стабилност, да запазят покупателните способности на доходите и да осигурят тяхното нарастване. Една от мерките е данъчна преференция за ипотечните кредити до 100 хиляди лева при купуването на основно жилище, като се приспаднат лихвите, които се плащат по тях от облагаемия доход. Така ще стимулираме банките да кредитират повече, а хората да вземат заеми, но и да си декларират реалните доходи. Защото, за да ползват тази привилегия, трябва да докажат доход, от който да приспаднат лихвите", пояснява Велчев.

"Борисов да вади веднага данните си срещу БСП!"

За това призовава Бойко Великов, председател на парламентарната комисия "Антимафия", по повод заканата на столичния кмет Бойко Борисов, че до дни ще предостави данни за незаконно финансиране на БСП. В интервюто за "Труд" Великов подчертава: "Държавата има солиден ресурс, за да се противопостави на корупцията. Но това не бива да е само кампания, свързана с доклад или изследване. Сега се намираме в кризисен период и институциите са длъжни да го преодолеят. ДАНС е длъжна с целия си ресурс, с който разполага, след скандала с подслушването да излезе по-стабилна и по-силна."

Вестник Сега

"Мнозинството поема подкомисиите за спецслужбите"

Председателите на двете подкомисии за контрол на спецслужбите ще са от управляващото мнозинство. ДПС и НДСВ са приели предложението на БСП за създаване на подкомисия за ДАНС и използването на специални разузнавателни средства към вътрешната комисия и друга - към военната комисия, за контрол на военното разузнаване. Това обяви шефът на лявата парламентарна група Ангел Найденов.

"Станишев покани Борисов да поиграят ТВ кеч"

Коментар на идеята за диспут между премиера и столичния кмет. По думите на автора кечът е в напрежението, очакването, истерията и влагата, която напълно ще попие медийното пространство. Сергей Станишев ще каже нещо, Бойко Борисов ще му отвърне, на другия ден клакьарите ще интерпретират – и така, докато публиката забрави за какво са си говорили. Най-много двамата да разменят папки, които няма да отворят.

Вестник 24 часа

„Всеки месец отчитат делата срещу мафията"

Шефовете на всички съдилища, прокуратури и следствени служби всеки месец ще отчитат пред Върховния съдебен съвет работата по знакови дела. Магистратите искат информация не за конкретни процеси, а по 10 категории казуси – срещу мафията, за корупция, злоупотреби с пари от еврофондове, трафик на хора или наркотици, пране на пари, тежки случаи на убийства, данъчни измами, фалшифициране на пари и кредитни карти, контрабанда. Ако дело се бави, ще се търси отговорност преди всичко от началника на мудния магистрат.

"Костов дойде на власт след банкова криза, но втора няма да има"

В това уверява Йордан Цонев, председател на икономическата комисия в 40-то народно събрание и заместник-председател на ДПС. Той ясно заявява, че банковата система в България е стабилна и не е застрашена от световната финансова криза. Стабилността на лева и на борда са извън всякакво съмнение. Стабилността на публичните финанси – също, при 11 млрд. лв. фискален резерв. И още: "Колеги икономисти и политици от опозицията твърдят, че правителството и управляващото мнозинство не следят кризата и нямат план. Това не е вярно. Провеждаме всяка седмица поне по едно съвещание. В БНБ има денонощен надзор над случващото се в задокеанските и европейските борси и реакциите на правителства."

"София дава 55 млн. лв. за парното"

55 млн. лв. да даде на "Топлофикация" Столичната община, за да спаси отоплителния сезон в София. Това гласува вчера на извънредно заседание СОС по предложение на кмета Бойко Борисов и председателя Андрей Иванов. Финансовата инжекция е от постъпления от приватизация. "Това е лошо решение, за което аз и Иванов поемаме отговорност, за да осигурим парното на софиянци. Правилно бе, ако имаше правителство, да участва солидарно и в загубата, и в печалбата", каза кметът. Икономическият министър Петър Димитров пък коментира, че още преди месец е предложил столичната община да покрие текущите задължения на "Топлофикация-София" чрез вдигане на капитала. Той е доволен, че се е стигнало до единомислие.

Вестник Класа

"Само четири партии влизат в парламента, ГЕРБ води БСП с 6,5%"

Само четири партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това са ГЕРБ с 24,7% електоралана подкрепа, БСП с 18,2%, ДПС с 8,2% и "Атака" с 6,5%. Това показва проучване на политическите нагласи на социологическата агенция МБМД, проведено между 19-25 септември. Според данните има спад в доверието към политическите лидери. Президентът Георги Първанов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в момента са с равен резултат - по 41%. Според нагласите обединяването за общи действия на ГЕРБ, ДСБ и СДС не е проработило. То е довело до отлив на електорат на ГЕРБ.

"Работим за поне 20-25 депутати на НДСВ в следващия парламент"

Това посочва в интервю за "Класа" Марина Дикова, заместник-председател на НДСВ. Тя уточнява, че предстоящият Четвърти конгрес на НДСВ ще бъде стартът на предизборната кампания на движението. "За нас като ръководство е много важно да чуем мнението на хората как да изградим и изработим нашата предизборна кампания по места. Важно е и да приключим този конгрес с една визия, чиято основа ще е предизборният манифест."

Вестник Монитор

"Малките фирми няма да издържат на финансовата криза"

Предупреждение на Божидар Божинов, заместник-председател на БТПП. В интервю той припомня, че ние не получихме 3,5 млрд. евро по различни програми и сега всички се чудят откъде да вземат тези пари. Много фирми са разчитали на тях, направили са големи разходи, за които са взели кредити. А сега с кризата на кредитите се увеличава лихвата и хората ще станат неплатежоспособни. Всичко това ще предизвика вълна от фалити. Повечето фирми в България са малки и средни и те няма да могат да понесат сътресенията. Затова трябва да мислим в съвсем друга посока и да намерим начин да спрем предварително вълната от фалити, която ще се надигне догодина, предлага Божинов.

Вестник Стандарт

"Кризата ще свали цените на горивата"

Прогноза на финансиста Андрей Пръмов. Той е убеден, че строителните фирми и търговците на недвижими имоти първи ще усетят трудности, защото те работят с твърде много привлечени кредити. А кредитът се затяга – не само като лихвени проценти, а и като условия за отпускане. Пръмов очаква хипотетичен спад на цените на имотния пазар - там, където е най-презастроено. В случая – при ваканционните имоти. В селските имоти няма да има спад, защото те и без това не струват кой знае колко. Жилищата в София също няма да поевтинеят. Възможно е да има относителен спад на цените на луксозните имоти заради намаленото търсене от чужбина.

Вестник Дума

"Орешарски и КНСБ се разминаха за заплатите"

Финансовият министър Пламен Орешарски и КНСБ остават на коренно противоположни позиции за ръста на заплатите през 2009 г. Това стана ясно на дискусия за бюджет 2009, организиран от синдиката. Орешарски предупреди, че миналата година заплатите реално са увеличени с 27% и че всяко по-нататъшно неразумно увеличение ще доведе до по-висок процент на безработицата в България. От КНСБ обаче атакуваха, че със заложените 10% ръст на парите за бюджетни заплати не може да се води активна политика по доходите, като припомниха, че в индустрията заплатите са много по-ниски от ръста на производството.

/БТА/