"И полицаите на бунт срещу правителството", акцентира "Сега". За първи път в историята на България полицаи ще протестират срещу правителството. Заради липсата на 13-а заплата, лоши условия на труд и трупаните с години проблеми с облеклото, бензина и храната униформените ще са съберат на "мълчаливо пушене" в 11 часа пред сградата на МВР в събота. Протестът се роди в интернет пространството, а пръв го огласи лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Последва остро изявление на вътрешния министър Михаил Миков, че ГЕРБ подстрекава полицаите срещу правителството и търси всякакъв начин да дестабилизира страната и да предизвика предсрочни избори. Генералният комисар на МВР Павлин Димитров обаче не можа да скрие, че във ведомството има сериозни проблеми. Опозицията веднага се възползва от синдикалните искания на служителите в МВР и пророкува сваляне на кабинета.

"Съдии нямат кураж да решават знакови дела", признава в интервю за "24 часа" Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. Той припомня основния упрек на европейските ни партньори - мудност и неефективност на съдебната система по конкретни наказателни дела. И пояснява: "Очевидно е, че не всеки съдия може компетентно да гледа такова дело - да разбере какъв е проблемът, да допуска събирането само на Необходими доказателства и накрая да прочете адекватна присъда. Вероятно в недостатъчната подготовка се крие нерешителността на някои магистрати - вместо да решат казуса, го връщат на прокуратурата за допълнително разследване без да е необходимо, или постоянно отлагат процеса, за да се търсят доказателства, които не са нужни. Затова ВСС препоръча тези знакови дела да се гледат от наказателни съдии, специализирани по тези престъпления".

"1400 преписки за корупция", пише на първа страница "Дума". "Няма недосегаеми в борбата с корупцията, България има политическа воля за нулева толерантност към всички видове корупция." Това заяви в свое приветствие, изпратено да международната конференция "Антикорупционни политики и практики в Югоизточна Европа", президентът Георги Първанов. Държавният глава цитира данни, според които за първите шест месеца на тази година Върховната касационна прокуратура е наблюдавала 1400 преписки, свързани с корупцията. Според Първанов обаче трябва да се направи задълбочен анализ на критиките, отправени от Еврокомисията за борба с корупцията.

"Жертвите на корупция не подават сигнали", отбелязва "Труд". Най-много сигнали за корупция у нас са подадени срещу редставители на съдебната система, на полицията и на финансовите служби. Това показват данни от изследване на Асоциация "Прозрачност без граници". Над 20% от българите са ставали жертва или са били свидетели на корупция. Но само една четвърт от тях са подали сигнал.

"Питат ме: Не ти ли е жал за вдовиците?", е озаглавено интервюто в "Труд" с проф. Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имушество, придобито от престъпна дейност. Авторът припомня, че Софийският градски съд реши да изпълни искането на комисията и наложи запор на имотите, които Костантин Димитров-Самоковеца остави на вдовицата си Ангелинка. Кушлев посочва, че вдовиците имат моралното му съчувствие. Но ние действаме по закон, търсим престъпна облага, у когото и да е тя, допълва професорът. И предупреждава: "Ще заведем искове и за други известни фигури, които Господ е прибрал, стига да намерим доказателства за престъпното им минало. Имаме законова възможност, даже и без да има наказателни производства срещу тях. Стига в оперативните служби да има достатъчно материал".

"ДСБ предлагат в един ден 2 вота", съобщава "Труд". Промяна в конституцията, която да позволи изборите за евродепутати и парламентарният вот догодина да се проведат в един и същи ден, ще предложат от ДСБ, обяви вчера замествик-председателят на партията Екатерина Михайлова. Според тъмносините така ще се спестят пари и ще има по-висока избирателна активност. ЕС вече определи вотът за евродепутати в страните членки да се проведе между 4 и 7 юни 2009 г. Според българската конституция обаче парламентарните избори не могат да са, преди да изтече мандатът на действащото 40-о народно събрание - на 25 юни 2009 г.


"Ако не така - ДПС и БСП печелят", коментират социолози пред "24 часа". Ако има два вота печелят партиите с твърди избиратели, каквито са ДПС и в голяма степен БСП, а загубата щяла да е за тези, които имат голяма периферия от колебаещ се електорат. Според Румяна Бъчварова ниската избирателна активност на евровота може да изкриви резултатите, а после да се пренесе и върху вота за парламент. Според шефката на "Маркет линкс" никоя политическа сила не печели от повече негласуващи, освен може би ДПС. Нейната позиция е, че двата вота трябва да са в един ден. Според Юрий Асланов от "Афис" евровотът ще протече при по-голяма активност, ако е в един ден с парламентарния. Неудобство обаче е, че двата вота са сходни, а кампаниите са успоредни и регистрациите на кандидати съвпада. Позиция изразява и шефът на левите депутати Ангел Найденов. "Резервирани сме засега", заявява той с аргумента, че конституцията не може да се променя конюнктурно. Освен това двата избора се провеждат по различни системи и при сливане ще се стигне до хаос.

"Ако няма десен съюз, всички сме зад борда", е образното сравнение на Румен Христов, кандидат за лидер на СДС. В интервю за "Стандарт" той е категоричен, че трябва да има обединение между автентичните десни партии, които започнаха промените. "Исксам СДС заедно с останалите партии да станат непреодолим фактор при формирането на следващото правителство. Трябва да имаме толкова депутати, че заедно с партията на Бойко Борисов да съставим новия кабинет. Участието на СДС във властта не е самоцелно, тъй като хората с опит са именно вдясно", заявява Христов.

"Бизнесът вече очаква 0% ръст в икономиката", съобщава "Сега". БСК вчера поправи прогнозата си за ръста на икономиката и вече се опасява от 0% ръст на БВП догодина, докато преди месец вещаеше 2%. Мрачните прогнози вчера получиха потвърждението на НСИ, който съобщи за 1,9% спад на промишленото производство през октомври спрямо година по-рано. Отделни отрасли като рудодобива са се сринали близо с 50%. Продажбите на текстил са паднали с близо 20%, а в металургията- с 15,5%.


"Заплата на час! Инак ни дави безработица", е анализът в "24 часа". Според автора в тази изключително сложна икономическа обстановка са необходими решителни и резки действия. "Сребърен куршум" в момента е едностранното приемане на еврото като национална валута. Тази задача на задачите трябва да стане абсолютен приоритет за бизнеса. Необходимо е и въвеждане на гъвкаво работно време със и без участието на държавни помощи. Препоръчва се използването на авторитетни и световнопризнати консултантски фирми, които да работят ексклузивно по европейските проекти и държавните поръчки, отчитащи се редовно пред обществото и ЕС. Това би дало решителен, траен и категоричен сигнал, че в бъдеще не може и няма да има злоупотреби с такива проекти и средства.

"Кунева даде старт на "Коледата безопасна 2", пише "Труд". "Ако слагаш стоката на своята витрина - носиш отговорност." Това предупреждение към търговците беше отправено от еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева по повод началото на кампанията "Коледата безопасна 2". Тази година тя се провежда под мотото: "Внимавай какво купуваш!" В присъствието на еврокомисаря бе подписан коледен пакет за предприемането на широк кръг мерки, осигуряващи предлагането на безопасни стоки и услуги на потребителите през декември.


"Застрахователи масово намаляват тарифите", констатира "Труд". В разгара на кампанията по "Гражданска отговорност" застрахователните дружества започнаха масово да намаляват цените. Някои правят големи отстъпки при липса на виновно причинени катастрофи. Изпълнителният директор на застрахователно дружество "Армеец" Румен Георгиев обясни, че тади година тарифата на компанията е силно диференцирана заради кризата. Принудени сме да приложим по-гъвкав подход при определяне на цените на полиците, допълни той.


"По-висока цена на парното за Коледа", информира "Труд". Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще обяви на 22-23 декември по-високи цени на парното и природния газ. Това обяви вчера нийният председател проф. Константин Шушулов. Днес "Булгаргаз" ще внесе искане за поскъпване на синьото гориво за първото тримесечие на 2009 г. Комисията ще провери сметките и в зависимост от скока на газа ще вдигне служебно и цените на парното. За разлика от друг път сега топлофикациите няма да бъдат питани какво увеличение искат.

"През януари ще решим въпроса за агенцията по еврофондовете", посочва в интервю за "Класа" вицепремиерът Меглена Плугчиева. За визитата на генералния директор на дирекция "Разширяване" Майкъл Лий тя казва: "Постигнахме договореност Брюксел да изпрати одитна мисия през януари. Тя е необходима, защото общата сума по проектите възлиза на 323 млн. евро и след резултатите от проверката ще може да се гарантира плащането на тези проекти със средства по програма ФАР. След срещата с Майкъл Лий смятам, че диалогът е възстановен и не искам да гледаме назад. Всеки от партньорите си е направил изводите за себе си и една по-добра комуникация в двете посоки е необходима, защото това дава по-големи шансове за резултатите в бъдеще".

"Майкъл Лий замина, Станишев е на ход", коментира "Труд" посещението у нас на генералния директор на дирекция "Разширяване". Посрещнахме го на нож, лаконичен е авторът. Пратеникът на Брюксел едва ли е срещал някъде подобна организирана злоба и неприязън. Но пък по този букет от неадекватни реакции може да се направи портрет на днешния български управленец. Майкъл Лий дойде, за да се срещне очи в очи с премиера на България и да му каже в прав текст, че това, което сме направили от лятото насам, е добре да се види как и дали ще продължи във вярната посока. Сега премиерът е на ход. Действията му ще покажат разбрал ли е Станишев посланията на Брюксел. Осъзнал ли е, че задържането на инат на някои хора на постовете им ще докара още по-тежки санкции и лишения на страната.