Вестник Труд

"Парното поевтинява с 8%, в София ще е без промяна"

Природният газ ще поевтинее с 11,17%, а парното - с около 8% от април, обяви вчера председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. Държавната фирма "Булгаргаз" ще намали цената на едро с 68,69 лева на хиляда куб. м до 545, 97 лева за хиляда куб. м без ДДС. През третото и четвъртото тримесечие на 2009 г. се очаква нов спад, като цената на едро може да слезе до 360 лева за хиляда куб. м.

"Правим 21 депа за боклук с европари"
 
Започва финансирането на проекти за управление на отпадъците чрез оперативната програма "Околна среда". Това съобщи вчера министърът на околната среда Джевдет Чакъров. Той поясни, че с безвъзмездната финансова помощ ще бъдат изградени 21 регионални депа за боклук. От планираните в Националната програма за управление на отпадъците 55 регионални хранилища 27 са изградени, а други 7 са в строеж.

"Без ден за размисъл на евроизборите"

Да няма ден за размисъл на евровота и предизборната кампания да се съкрати на три седмици, предвиждат промените в Закона за избор на български представители в Европейския парламент, внесени от Христо Бисеров от ДПС, които Народното събрание одобри вчера на първо четене. Депутатите приеха и поправките, внесени от левицата, за намаляване на бариерата от гласове за придвижване на даден кандидат напред в листата от 15 на 10%. Вчера мина и предложението на независимия избраник Лъчезар Иванов ГЕРБ да има свои представители в ЦИК, СИК и РИК.

"40 дни кампания наистина стигат!"

Според автора вносителите на предложението да се съкрати предизборната кампания ще имат сериозни аргументи в негова защита. Първо, едновременно със съкращаването на кампанията се намалява и шансът избирателите да бъдат безкрайно отегчени от празнодумство, заливане с неизпълними обещания, виртуални войни и парфюмирани послания. Втори аргумент в подкрепа на по-късия срок са парите. Провеждането на два избора - за европейски и за национални депутати, ще опразни партийните каси. Ако се рекламират по-малко, политическите сили все нещо ще спестят. Трето, застъпването на двата вота така и така ще доведе до удължаване на предизборното дефиле.

"Новото време" влезе в дясната коалиция"

"Новото време" вчера официално бе поканено да се присъедини към предизборната коалиция СДС-ДСБ. Председателят на партията Емил Кошлуков е разговарял за бъдещото сътрудничество с представители на партиите на Иван Костав и Мартин Димитров. На срещата станало ясно, че трите формации нямат принципни различия за
политиките, които ще залегнат в дясното споразумение. То щяло да е основа и за бъдещо сътрудничество за местния вот и за президентските избори. На срещата вчера не били обсъждани водачески места. Мандатите щели да се решават от преговорните екипи.

"Пак искат МВР да слухти без контрол в интернет"

МВР ще има неконтролиран достъп до данни за електронните писма, SMS, разговорите по скъйп и мобилен телефон, ако бъдат приети промени в Закона за електронните съобщения, предупредиха от фондация "Достъп до информация". Промените, предложени от депутатите, ще позволи на МВР непрекъснат автоматичен достъп до данни на мобилните оператори и доставчици на интернет. Тази "безгранична" свобода е опасна, предупредиха юристите от фондацията.

"Университет лобира за Паси пред Обама"

Американската търговска камара в София и Американският университет в България подкрепиха номинацията на председателя на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси за генерален секретарр на НАТО. Според камарата България ще има възможност да участва още по-тясно във вземането на решения в алианса чрез кандидатурата на Паси, която ще допълни приноса на страната ни за стабилността.

Вестник 24 часа

"Левчето купува с 25% повече"

В началото на март с 1 лев може да се купят с 25% повече храни, отколкото преди година. Това показва изследване на икономиста от "Индъстри Уоч" Георги Стоев за покупателната способност на лева. Обяснението е в дефлацията на хранителните продукти. Анализът на икономиста е направен на база цените на международно търгуваните хранителни суровини. Общото поевтиняване на всички суровини е 42%, изчислява Стоев. Сметките ми важат за цените на храните на борсата, а какво става с тях по пътя към щандовете на търговските вериги, е друг въпрос, уточнява Стоев.

"Догодина вкарваме газ от Азербайджан"

Думи на Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". Той пояснява, че се предвижда от началото или от средата на 2010 г. да бъде осигурен нормален поток на газ от Каспийския регион, и най-вече азербайджански газ. На среща с ръководството на "Сокар", държавната компания на Азербайджан, сме се договорили за доставка на газ за България в размер на до 1 млрд куб. м. В момента тече процес на одобрение на писмо за намерение.

"Важният ден за размисъл ще е на 8 юни - след евровота"

Виждане на Румяна Бъчварова, изпълнителен директор на социологическата агенция "Маркет ЛИНКС". В интервю тя не скрива, че най-голямата опасност за националните избори е, че техният резултат ще е повлиян от резултатите от евровота. Едни групи ще се мотивират, други ще се откажат да гласуват по един и същ начин. А партиите ще насочат усилия и пари там, където ще могат да повлияят за промяна на малките дистанции. Вероятно тази ситуация ще бъде в полза на опитните и изкушените от изборните технологии партии.

Вестник Стандарт

"Партиите се разделиха на големи и малки"

Идеята за изборна бариера от 8% раздели партиите в парламента на големи и малки. Не ни е страх от по-висок праг за коалиции, коментираха от БСП, ДПС и "Атака". Хората на Станишев и Доган бяха категорични, че това е политическо решение, което трябва да се вземе от лидерите на коалицията.

За това доколко е рационална тази идея и как ще се отрази на предстоящия вот вестникът търси мнението на трима социолози. Според Кольо Колев от Агенция Медиана идеята да се въведе 8% праг за влизане в парламента на коалиции визира новия съюз между СДС и ДСБ и донякъде Движение "Напред". Създава се впечатление, че се търси служебна победа срещу определен политически опонент. "Напред" ще се опари, смята Васил Тончев - Сова Харис. По думите му 8-процентната бариера е конюнктурна и палиативна мярка. Евентуално невлизане на движението в парламента ще стесни възможностите за съставяне на ефективно правителство. Живко Георгиев вижда логика да се повиши прагът за влизане в Народното събрание. У нас огромно мнозинство от партиите са фантоми, но се залепят за някоя по-сериозна партия под формата на коалиция. И така регистрират парламентарно присъствие, без да имат никакво реално съществуване в политическото пространство.

Вестник Дневник

"Станишев към ГЕРБ: И с по-големи бабаити сме се борили"

Със среща на столичните социалисти с премиера Сергей Станишев БСП завърши поредния си десант из страната и започна предизборната си кампания. В речта си Станишев определи ГЕРБ и ДСБ като реалистична управленска коалиция. Обяви, че нейната непредсказуемост поражда голяма опасност. Икономическата криза пък задължавала БСП да не допусне до властта "политическа сила без капацитет и визия". Премиерът поиска от социалистите пълна мобилизация, хъс и желание, за да
спечелят.

Вестник Сега

"Може ли вносът на управленци да спаси българите от българи?"

Оценява се, че инициативата на премиера Сергей Станишев за привличане на външни експерти в управлението показва, че той не очаква България да се промени и след изборите. Но един министър-председател не може да не е наясно, че чужденци не изграждат "национален административен капацитет". Липсата на такъв капацитет се корени в порчната партийна практика да се делят кадрите на "свои" и "други". Държавата първо трябва да си изясни какво иска: партийно или експертно начало в държавното управление. А докато урежда свои хора по високите етажи на властта, ще наемаме чужденци да ни вършат работата и да бранят интересите ни от самите нас.

Вестник Новинар

"Над 1 милион българи без достъп до медицинска помощ"

 Над 1 милион българи са с прекъснати здравни права заради неплатени осигуровки за здраве. Това стана ясно вчера на дискусия за здравеопазването, организарана от КНСБ. Според данните на синдиката само за последния месец броят на българите без право на безплатна лекарска помощ се е увеличел с близо 40 000 души. Цифрата на неосигурените ще нараства заради финансовата криза, тъй като все повече хора остават без работа и сигурни доходи, прогнозират синдикалистите.

Вестник Класа

"Губим 2,2 млрд. лева, ако не тръгнат търговете за строителство до май"

Ако до април-май не бъдат пуснати търговете за стоителството по оперативните програми, през втората половина на годината се очаква секторът да изпадне в колапс. Това ще доведе до близо 3-процентен спад на брутния вътрешен продукт, което означава загуби от около 2,2 млрд. лева. Предупреждението отправи вчера Симеон Пешов, председател на Камарата на стоителите в България.

"Нарушения има и в други страни, ОЛАФ не е създаден заради България"

Това припомня евродепутатът Маруся Любчева. И подчертава: "Случаите, които ОЛАФ разследва, показват, че България нито е единствената, нито първата страна, в която се констатират нарушения. Миналата година от институцията са разследвали още 840 нарушения в други държави членки. Не искам да омаловажавам грешките, които сме направили, но България не може да бъде определяна като корумпирана, а за другите да се премълчава. У нас нищо не се говори за останалите страни, а в тях непрекъснато се говори за България. Европейската комисия също има своите отговорности за поддържането на добра комуникация, за надеждността на реда за отчитане и контрол. Внесла съм предложения за задълбочаване сътрудничеството и подкрепата на ЕК към България", информира Маруся Любчева. БТА