Труд

"И капитан на Слава сред пленниците в Сомалия"

Капитан на отвлечения от сомалийски пирати кораб с 16 български моряци на борда е Дарин Матеев. Той е командвал преди 20-ина години първата и единствена българска подводница "Слава". Не е известно местонахождението на отвлечения кораб "Маласпина касъл", а похитителите не са искали подкуп, съобщи заместник външния министър Милен Керемидчиев. След разговорите на президента Георги Първанов в понеделник вечер в Истанбул с държавния глава на САЩ Барак Обама и с премиера на Испания Хосе Сапатеро те са се ангажирали да съдействат за решаване на кризата.

Труд

"Чарът на Станишев - коз в кампанията на БСП"

Авторът посочва, че ако Сергей Станишев приеме да идентифицира БСП със своя образ, това ще бъде първата лидерска предизборна кампания за столетната партия след 1989 г. Кои биха били предимствата? Станишев може да превърне личния си рейтинг в печалба за партията. Освен това лидерска кампания ще остави зад кадър познати и компрометирани лица в БСП и ще даде знак за смяна на поколенията. Станишев има какво да покаже - от политик, който имаше нужда от асистенти начело на партията и на правителството, израсна до лидер, който може да тропне по масата. Какви са недостатъците? БСП рискува да скрие свое основно предимство - екипът. В добавка младият лидер има по-малка харизма от тази на Бойко Борисов. И накрая - спорно е дали БСП - партия с история, вражди и биография - ще преглътне лесно подобен род кампания.

Телеграф

"Цветанов прогласи Борисов за премиер"

Три месеца преди парламентарния вот формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви неформалния си шеф Бойко Борисов за премиер и започна да реди кабинет. Макар според конституцията кой да състави следващото правителство е в ръцете на избирателите, Цветанов отсече в интервю: "Партията ще има пълно мнозинство и собствено правителство с премиер Бойко Борисов."

Сега

"ГЕРБ е инженерен проект на левицата"

Смята политическият психолог Антоанета Христова. В интервю тя развива тази своя теория. Би могло ГЕРБ да бъде разглеждан като инженерен проект на левите за овладяване на дясното пространство. В историята и в политиката обаче често се случва големите теории и конспирации да бъдат проваляни заради даден непредвиден фактор, който е извън възможността да се контролира. В случая Бойко Борисов може да е усетил силата си като лидер и да е започнал да прави някои по-самастоятелни действия, неочаквани от тези, които са го проектирали, т.е. започнал е да се автономизира. Но реално към този момент проектът успява. Какво ще се случи по-нататък е трудно да се каже.

Труд

"Колчаков напусна СДС, чакат се още оставки"

Депутатът Иван Колчаков напусна групата на ОДС в парламента и партията си СДС. Според него от ОДС нищо не е останало, след като напуснаха 5 от 6-те партии в коалицията. "Сега депутатите имат право да решат да останат ли в организацията, която се превръща в придатък на Иван Костов", обясни Колчаков. Щели да го последват и други колеги, които да търсят реализация в "нова консервативна група". Според седесари става дума за групата на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. "Който иска да пречи, по-добре да напусне", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.

Труд

"ДПС срещу президента за прага за коалициите"

ДПС не приема аргумента на президента Георги Първанов срещу вдигане на бариерата за парламента за коалициите на 8%. Мотивът на държавния глава, че повишаването на прага е промяна на правилата за вота в 12 без 5, се отнася и за въвеждането на мажоритарни кандидати, каза на брифинг заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. А президентът особено държи парламентът да приеме избора на личности. От ДПС подкрепиха вчера БСП на 5 юли да гласуваме за 31 мажоритарни кандидати - колкото са избирателните райони. Вчера БСП отложи със седмица решението си за бариерата.

Стандарт

"Каним чужденци за чиновници"

Така е озаглавено интервюто с министъра на държавната администрация Николай Василев. Той припомня, че още преди година променихме Закона за държавния служител, като дадохме възможност европейски граждани да работят на всякакви нива в нашата администрация. До момента такива примери или са много малко, или изобщо няма. Но след година вероятно картината ще се промени, смята Василев. В Западна Европа е съвсем нормално да има движение на хора, да има мобилност на пазара на труда. Въпрос на време е тази идея да се реализира и у нас, няма лошо да започне още тази година.

Труд

"Станишев подхващал кризата с боклука"

След нарочна среща с екоминистъра Джевдет Чакъров и заместник здравния министър Емил Райнов премиерът Сергей Станишев разпоредил още днес министрите на здравеопазването, околната среда и на регионалното развитие да му представят подробен писмен доклад за кризата в сметосъбирането, както и конкретни предложения за неотложни мерки от изпълнителната власт за нейното преодаляване.

Труд

"Плащаме с SMS глобите на КАТ"

Нова електронна система, която ще работи в цялата страна, ще демонстрира днес вътрешният министър Михаил Миков в КАТ-София. Полицаите ще бъдат снабдени с устройство, чрез което ще се издава електронен фиш. Ще бъде достатъчно неговата серия и номер да бъдат изпратени на кратък номер 1669 до всички мобилни оператори. Освен с SMS глобите по Закона за движение на пътищата ще се плащат и по интернет.

Стандарт

"Станишев към банките: Давайте кредити"

Това призава премиерът Сергей Станишев по време на наградите за млад мениджър. "Давайте кредити на реалния сектор и на домакинствата. Така ще им помогнете да понесат по-лесно кризата", каза Станишев. Той подчерта, че банковата ни система е стабилна и е сравнително по-малко засегната от кризата във финансовия сектор от останалите страни в Европа. Социалният министър Емилия Масларова вече откликна на призива. Допълнителни 1,7 млн. лева от Националния план по заетостта ще бъдат пренасочени към закъсали в кризата фирми. Това решение взе вчера съветът за насърчаване на заетостта.

24 часа

"Да спасим фирмите с безлихвени кредити"

Предлага министърът на отбраната Николай Цонев. В интервю той обяснява, че у нас няма банкова или ипотечна криза, а кредитна криза. Затова на фирмите да се предложи безлихвен кредит от 100 хил. лева, ако поддържат минимум 55 работни места с минимум заплата от 400 лева. Според министъра след 1 година парите ще се върнат обратно на държавата, а ефектът ще бъде изумителен. Освен това Цонев лансира идеята по време на кризата държавата да използва военен алгоритъм на управление. Аргументът - военната наука е най-точната наука за управление.

24 часа

"Ще удържат ли политиците ни гнева на Брюксел за еврото"

Посочва се, че Европейската централна банка /ЕЦБ/ е против страните от Източна Европа да възприемат еврото без пълно членство в еврозоната. Но евентуалното едностранно премане на еврото в България ще отстрани риска някой политик популист да премахне валутния борд и да започне да печата пари. Проблемът с едностранната евроизация е, че за да се случи тя, нашите политици трябва да са готови да понесат гнева на ЕЦБ и трябва да отстояват решението си пред европейските институции. Това би била трудна битка и не е ясно дали в България има политик, който може да я поведе. Вторият проблем е, че едностранна евроизация без подкрепата на ЕЦБ няма да осигури пълните позитивни ефекти от приемането на еврото.

Сега

"Орешарски пак стана пречка за европарите"

ЕК не е доволна от гаранциите, които България й дава, че системите за контрол за изразходването на парите по европейските програми са ефикасни. Това заяви вчера в Брюксел говорителят на ЕК по регионална политика Денис Абът. За да разреши Брюксел междинните плащания по европейските оперативни програми, страната ни трябва да се справи с проблема с числеността и квалификацията в одитното звено във финансовото министерство. А също така цялостно въвеждане и ефективно функциониране на електронна мониторинг система за наблюдение и контрол на дейностите и плащанията по всеки отделен европроект. А това отново е работа на ведомството на Пламен Орешарски. "Говорителят явно не разполага с най-новата информация", коментира пред вестника вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.

24 часа

"Доган губел силата, свива се наполовина"

ДПС ще се лиши от близо половината си гласове след изборите за Европейски парламент и няма да се представи убедително на националния вот след тях. Това гласи обявената вчера в Брюксел първа прогноза за резултатите от евроизборите в 27-те страни членки на ЕС, направена от една от големите компании за връзки с обществеността "Бърсън Марстелър". Според проучването ДПС ще загуби поне 2 от 4-те си депутатски места в европарламента, както и 50 на сто от бюлетините си. Според евродепутатът от движението Филиз Хюсменова обаче ДПС не само няма да изгуби гласовете си, но и ще мобилизира целия си ресурс за подобаващо представяне. БСП също ще загуби едно от петте си кресла, но ще прибави гласове, което ще я изведе на втора позиция. НДСВ, което сега има 1 парламентарист ще удвои присъствието си. "Атака" ще се прости с 2 от 3-те си места. ОДС и Движение "Напред" ще имат по един представител. Най-многочислена ще е групата на ГЕРБ с 6-ма евродепутати, при 4 сега. БТА