И днес водещи са материалите в пресата за посещението в Русия на премиера Сергей Станишев. Разбрахме се с Русия за "Южен поток", пише 24 часа. До две седмици България ще подпише за "Южен поток", пишат Дневник на първа страница и Дума и Монитор под глава. "Театърът за "Южен поток" завърши с хепиенд", коментира Пари.

Искаме милиарди заем от Русия, извежда "Труд" на първа страница. Според изданието българската страна се е договорила при преговорите тръбите, по които ще тече транзитът на газ, които са българска собственост, да си останат българска собственост; да бъдат изолирани посредниците; за преки договорености между Булгаргаз и Газпром; при пускането на новата тръба за "Южен поток" да не се намалява подаването на газ по старата тръба. Специално искане на българската страна било, когато по някакви причини Русия спре подаването на газ, да ни осигури газ по други канали. България не отстъпва от цената на транзитните такси, договорени през 2008 г.

Под заглавие в "Дневник" "Троянски кон" пред коневръза на Кремъл" главният редактор на електронното издание "Медиапул" Стояна Георгиева посочва, че не е известно дали друг премиер, отишъл на среща с държавния глава на чужда страна, да не е бил приет и да не са били дадени каквито и да било обяснения. Какво равноправно има в това да ти откажат насрочена среща и ти да се правиш, че нищо не се е случило - това едва ли е далновидна дипломация, коментира в "Новинар" журналистът Георги Коритаров. Според него ако премиерът Станишев е бил предприел нетрадиционен рязък ход, който да покаже на домакините, че не е обикновена функция на техни интереси и капризи, за България в цялата западна преса е щяло да се говори като за страна, нанесла плесница на Москва в опита й да се подиграва.

Българите са скептични евроентусиасти, според изследване на "Отворено общество", цитирано в "Труд". Над 60 на сто от анкетираните в националното представително проучване подкрепят еврочленството, но според над 70 на сто интересите ни в ЕС не са добре защитени. За 85 на сто България не е достатъчно активна в Евросъюза.

На евроизборите да гласуват 35 на сто от избирателите, а на тези за национален парламент - поне 50 на сто, очаква Мирослава Радева от МБМД. Според Васил Тончев от "Сова Харис" тези избори за Народно събрание ще са най-оспорваните. Мненията им са публикувани в "24 часа". Пред "Пари" Радева допуска възможността за политическа криза след изборите на 5 юли.

Под заглавие "Петър Кънев печата бюлетините, Ирена Кръстева - изборни книжа" "Труд" съобщава, че БНБ с подизпълнители "Дунав прес" и "Демакс" /печатница, свързана според публикацията с депутата от левицата Петър Кънев/ спечелиха поръчката за изработка на бюлетините, а ИПК "Родина" с изпълнителен директор Кръстева ще печата изборните книжа. Близки до БСП и ДПС фирми си поделиха поръчка за евроизборите, коментира "Сега".

Лидерът на ССД Стефан Софиянски казва, в интервю в "24 часа", че обединението на ДСБ и СДС не стимулира десния избирател и издава страх. Според него "политическото поведение на Иван Костов /лидера на ДСБ/ от 2001 г. насам играе непрекъснато в полза на БСП".

Под заглавие "Удря ни мажоритаpният грип" Емил Спахийски пише в "Сега", че едва ли ще има по-ярка сатира на изборните реформи, "въведени от президента, управляващата коалиция и Яне", от спектакъла "Братя Галеви". Скандално известните дупнишки бизнесмени заявиха, че ще кандидатират за независими депутати.

Скандалът "Сретен Йосич", в който медии и политици замесиха бившият главен секретар на МВР и настоящ столичен кмет Бойко Борисов, е трудно разбираем за средния гласоподавател и зад него най-вероятно стоят външнополитически цели, пише в "24 часа" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Следите водят към спeцслужби и родените от тях групировки, посочва той.

Френският архитект Доминик Перо е спечелил конкурса за нов правителствен комплекс, който ще бъде построен в района на 4-ти километър в София, съобщава "Труд" под глава. Победителят е избран от международно жури.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза искат да си върнат земи от някогашното стопанство "Врана", но се отказват от по-скъпи декари над Околовръстния път, пише "24 часа". Софийският градски съд стартира вчера делото по иска на наследниците на цар Борис Трети за 1414 дка зeми от общо 5 имота, чиято данъчна оценка е 14 646 777 лева, посочва изданието.

Разбиха банда за педофили, съобщават изданията. На 18 заподозрени са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор при мащабната операция срещу разпространението на материали със сексуално насилие над деца в Интернет. Направени са обиски и задържания на 21 адреса, при които са иззети 22 настолни компютърни системи, 6 лаптопа, 5 353 оптични диска, 57 видеокасети, 12 флашпамет устройства, 7 външни харддиска, 18 снимки на хартиен носител с изображения на сексуално насилие над деца.

Изданията поместват снимки от протеста пред Съдебната палата срещу оправдателните присъди на сочените за извършители на убийството на студента Мартин Борилски, убит преди няколко години във Франция. Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха оправдани на две инстанции в България, а днес Върховният касационен съд трябва да се произнесе окончателно. Протестиращите искат делото да бъде гледано във Франция.

В случаят "Борилски" Франция заложи на сътрудничество с България и изгуби, коментира в интервю в "Дневник" френският адвокат на семейство Борилски Ерик Моран.

Фолкпевецът Кондьо Савов, осъден за трафик на момичета на западния пазар на плът, е излязъл от затвора тайно миналия понеделник, пише "Телеграф" под глава. Той "спасява шест месеца заради добро поведение", добавя изданието.

"Отдалечаваме се от еврото", пише "Стандарт". Според изданието икономическата криза ни отдалечава от въвеждане на еврото, което станало ясно при посещението на финансовия министър Пламен Орешарски във Вашингтон. МВФ ни похвали за натрупания излишък в хазната, пише вестникът.

Корупционни проекти по ФАР получават пари от бюджета, пише "Дневник" под глава. Според вестника България поема плащанията по програма ФАР на проекти за 207 млн. лв., включително и на такива с нарушения, за които Европейската комисия сигнализира още през декември. В същото време ще искаме тези пари да ни бъдат възстановени от Брюксел. Това става ясно от правителствено постановление, излязло във вторник в Държавен вестник.

За втори път от началото на годината банките намалиха лихвите по кредитите, пише "Сега" под глава. През март лихвите по новите потребителски и жилищни заеми са паднали с около 0.30 на сто, съобщи БНБ. Според експертите още няма тенденция за по-сериозна поевтиняване.

Брокерите очакват цената от 600 евро за квадратен метър жилищна площ в столицата да се установи като долна граница за новото жилищно строителство, а масовият пазар на жилища в столицата за дълго да остане под 1000 евро на квадрат. Това пише на първа страница "Пари" под заглавие "Пазарът нагоре чак след 2011 г.".

Промоции на коли ще има още 2-3 месеца, казва в интервю в "Труд" председателят на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев.

Германските инвеститори са доволни от България, казва пред "Пари" управителят на Германско-българската индустриално-търговска камара Митко Василев. От 2003 г. броят на германските фирми, регистрирани у нас, е нараснал двойно до 3500.

София е 113-та /с 4 места по-напред от миналата година/ сред градовете с най-добро качество на живот според класацията на американската консултантска фирма "Мърсър", съобщават "24 часа", "Труд" и "Дневник". Първи сред 215-те града в класацията е Виена.

Свинският вирус не е търговска измислица, казва в интервю за "Монитор" директорът на Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов. Още нямаме проби от него, но САЩ ще ни изпратят тестове до дни, добавя ученият.

Подготвят болниците за свински грип, пише "Земя". БТА