Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение срещу 5 вещи лица за неверни и многократно завишени пазарни оценки на имоти, отчуждени за строежа на метрото, пише "Труд" под глава. Позовава се на кмета Бойко Борисов, който получил писмо от градския прокурор Николай Кокинов. Маргарита Костова, Десислава Ненчева, Мария Ангелова, Йоланда Недева и Росен Пандев са участвали в оценяването на 2 имота при съдебни дела. Най-драстичен е случаят със 129 кв. м до метростанция 13, които са били оценени на 732 800 лв., или 5680 лв. на квадрат. Делата се водят от частниците срещу общината. Оспорват се основно оценките на терените. От обвинителния акт става ясно, че всяка следваща оценка е вдигала цената на земите с проценти, далеч по-високи от ръста на пазара.

Държавата може да загуби най-големия си имот зад граница - Центърът на промишлеността в Москва, пише "Стандарт". Според изданието със заповед на министъра на икономиката Петър Димитров е променен устройственият правилник на центъра, с което се отварят вратички за сделки с имота. Според изданието заповедта била издадена, за да бъде спасена шефката на центъра Малина Божинова - снаха на Георги Божинов. Срещу нея изпратили сигнали за нарушения наематели в сградата и по случая била разпоредена проверка на ДАНС.

На първа страница "Монитор" пише, че кметът на Тетевен Николай Павлов е дал повече от 4.1 млн. лева на организационния секретар на ГЕРБ за столичния район "Лозенец" и кандидат-депутат от партията Едуард Стойчев. Част от парите били за консултантски проект за ремонт на водоснабдителна мрежа, други - за проучване и инвестиционен план, имало и други проекти.

Автоджамбази отмъкнали под носа на семейство турци порше, заедно с детето в него на паркинга пред "Макдоналдс" на Цариградско шосе в столицата, пише "Телеграф" под глава. Крадците подкарали колата към Пловдив и след 3-4 километра изхвърлили детето в движение, а то по чудо не пострадало. Семейството живеело във Франция и минавало транзит през страната ни. До края на вчерашния ден джипът не бил открит.

"Доган каза, че държи финансирането, за да няма неразбрали в БСП", казва столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за "Новинар". Той твърди в отговор на въпрос, че в сравнение със Сергей Станишев има всички предпоставки и опит да стане премиер.

Тодор Чуров е новият посланик на България в НАТО, пише "24 часа". Според изданието заместник-външният министър е бил освободен от премиера Станишев, за да поеме новия си пост. Премиерът все още не е освободил заместник-външния министър Любомир Кючуков, който получава президентски указ да стане посланик в Лондон, добавя изданието. Според материала е възможно той да остане да ръководи министерството, ако няма съставено ново правителство, а министър Ивайло Калфин трябва да поеме задължението си на евродепутат.

Мониторинговият механизъм на Европейската комисия за България може да продължи, заяви вчера пред журналисти посланикът на Швеция у нас Пол Бейер, цитиран от "24 часа". На 1 юли страната му пое председателството на ЕС. "Домашното, което не е написано, трябва да се направи", казва посланикът. По думите му механизмът на проверка и сътрудничество е полезен както за България, така и за ЕС.

Под заглавие "Бокова дала Пирин в ЮНЕСКО" "24 часа" пише, че дискредитирането на българския туризъм достигнало връх на годишната среща на Комисията за световно наследство към ЮНЕСКО от 22 до 30 юни в Севиля. Според твърденията на кметовете на Банско, Добринище и Разлог, на форума Ирина Бокова, кандидат за шеф на ЮНЕСКО, представила доклад, на базата на който са поискани санкции срещу България. В декларация те посочват, че твърденията й са подкрепени само от "самозвани еколози", а планинският туризъм има огромно значение по време на криза за запазването на работните места. Бокова посочва, че става дума за голямо недоразумение и че докладът е внесен от министъра на екологията, както и че с него не се ограничава икономическата дейност, а тя "става съответна с конвенцията за опазване на Световното културно наследство". Когато преди години паркът е влязъл в списъка на световните природни обекти, там не са били отбелязани много от съществуващите днес съоръжения. За да не изгуби паркът статутът си на природен паметник, трябваше да се промени картата, посочва тя.

Не купувайте и не продавайте своите гласове, призовава в интервюто в "Труд" с посланичката на САЩ в София Нанси Макълдауни."Всеки, който го е грижа за България, а аз съм една от тях - като приятел и съюзник, няма търпение да види по-голям прогрес в борбата с корупцията и организираната престъпност", акцентира тя. Новото правителство, което ще бъде сформирано, ще има възможността и истинската отговорност да се захване с борбата срещу тях; то може да го направи, като излезе с ясна и категорична стратегия - планираме да направим това и за толкова време, а после да се държи отговорно пред себе си, а и пред обществеността, за изпълнението на целите си, посочва дипломатът. "Тъжно ми е, че си тръгвам толкова бързо" е заглавието над интервю с нея в "24 часа".

Вторият по богатство в арабския свят - саудитският принц Алуалид бин Талал, ще инвестира в изграждането на суперлуксозен хотел у нас, пише "Труд". Вчера президентът Георги Първанов връчи на принца орден "Мадарски конник" първа степен. Алуалид бин Талал заяви, че имало голяма вероятност бъдещият хотел да е в София, но не било изключено да бъде и някъде по Черноморието ни.

Държавното управление на България е сред най-слабите в Европа, а демокрацията все още не е установена необратимо и не е достатъчно жизнена. Това са двата основни извода от публикуваните в един ден в сряда доклади на Световната банка и базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус", цитирани под глава в "Дневник". "Фрийдъм хаус" отчита, че през миналата година България е изостанала или не е отбелязала напредък по много от важните показатели за състоянието на демокрацията. Най-видно е това при борбата с корупцията и независимостта на медиите. В годишния си доклад "Страни в преход" експертите на Световната банка заключават, че през 2008 г. България е имала най-неефективното правителство за последните 10 години. По качество на държавното управление и контрола върху корупцията страната е сравнима с европейските държави извън ЕС, като по върховенство на закона е зад Черна гора, посочва докладът, цитиран от "Дневник".

МВФ не ни е "лошото момче", пише в "24 часа" финансистът Емил Хърсев. Затова споразумение с Фонда, който да играе тази роля, не ни трябва; пък и апокалипсис с бюджета няма да има, добавя той. БТА