Вестник Труд

"Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е подал оставка"

Според изданието той връчил молбата си за напускане в Министерския съвет - имал среща с премиера Бойко Борисов и му е представил отчет за работата на агенцията през последните 6 месеца. Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова потвърди за срещата, но по въпроса за оставката отсече: "Няма такова нещо!". Запитана за подробности от отчета Димитрова пояснила, че от данните ставало ясно, че от януари насам е свършена работа колкото за последните 20 години.

"Шефовете на НЗОК трябва да си отидат"

Това казва здравният министър Божидар Нанев. Ще търсим ДАНС за търговете с медикаменти за раковоболните, посочва той. Според изданието министърът съобщил, че клиничните пътеки трябва да бъдат заместени с т.нар. диагностично свързани групи.
   
"Бойко Борисов още не е започнал работа като премиер, а някои хора вече го виждат и като президент. Всеки може да предполага, но народът разполага"

Това е цитиран да казва президентът Георги Първанов по повод идеята за президентска република и мнението д-р Желю Желев.

"Отказах на Бойко от лоялност към Сергей"

Интервю с бившия вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, Меглена Плугчиева. Тя казва, че за решението й да гласува "въздържал се" за новото правителство са й повлияли разговори и в Берлин, и в Брюксел. По думите й европейското поведение е да признаеш достойно загубата и да дадеш шанс на победителя, без да се лишаваш от правото за критика. Запитана няма ли да й е трудно в Народното събрание, тя отговаря: "Не ми е силата в парламента. Не владея парламентарните хватки, тактики, а и не желая да ги владея. Аз съм човек на интензивната работа. Имам сериозни предложения от Германия. Ще трябва да помисля и да реша бъдещето си".

"Глоби между 2000 и 15 000 лв. заплашват Би Ти Ви, Нова тв и БНТ 1"

Санкциите може да бъдат наложени от Съвета за електронни медии за нарушение на Закона за радио и телевизия по време на предизборната кампания по сигнал на надзорничката Райна Николова, пише изданието. Тя сезирала медийния орган, че в последния ден преди изборите за парламент - 4 юли, по трите национални телевизии са излъчени клипове на "Коалиция за България", в които звучи химнът на страната. Според медийния закон ползването на държавни символи като химна и графичното изображение на герба в рекламни послания е забранено.

Банките в България имат достатъчно резерви, за да издържат на евентуална тежка икономическа криза и високо ниво на лошите кредити. Това показват резултатите от теста на банковата система, извършен от БНБ в края на първото полугодие на т.г.

"Намаляването на осигуровките ще е лоша шега"

Това казва в интервю Румен Георгиев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец". На нас, предприемачите, това ще помогне, но в дългосрочен аспект може да изиграе лоша шега на всички участници на пазара, ако не бъде съчетано с пряко подпомагане от държавата на вътрешните реформи в здравеопазването и социалните услуги, пояснява той.

"32-годишният българин Петър Червинка е шефът на екипа, който решава колко надеждна е системата против замръзване на самолетите Еърбъс във въздуха"

Той контролира охладителните системи, без които самолетите не биха могли да минават през облаците. "Имам 50 процента менажерска функция, другите 50 на сто са координиране на фирмите, които създават системите в Еърбъс", уточнява Петър. Българинът е от 13 години във Франция и има две дипломи от Лион - инженер по електроника и икономически профил.

Вестник Стандарт
       
"България ще кандидатства за влизане в чакалнята за еврото през ноември"

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за агенция "Блумбърг". В преходния финансов механизъм ERM 2 страната трябва да престои поне две години като тест за стабилността на валутата, преди да въведе еврото. Вече сме започнали подготовката на необходимата документация за присъединяване към ERM 2 през ноември, казва Дянков. Според него кризата няма да навреди на нашата кандидатура, но може да повлияе на скоростта, с която тя ще бъде одобрена.

"След нощни обиски са прекратени правомощията на Янко Янков и Димитър Иванов е назначен за изпълнителен директор на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ)

Цивилни агенти на ДАНС и прокурори обискирали офисите на площад "Македония" заради сигнал на новия строителен министър Росен Плевенлиев, че чиновници в НАПИ остават след работно време, за да унищожават документи. При проверката в четвъртък това не било засечено.
 
Вестник Телеграф

"Иван Искров остава шеф на БНБ"

Цитиран да казва това е премиерът Бойко Борисов в интервю, публикувано в блога на журналиста Николай Бареков.
    
Вестник 24 часа

"Бойко Борисов предложи обществото да отговори на въпроса трябва ли България да е президентска република"

По думите на Борисов това е тема, която трябва да премине през много широка обществена дискусия, да се чуе мнението на народа, на неправителствените организации, на политическите партии. Това е един много, много сериозен акт и той не се решава нито от един човек, нито от една партия, заключава Борисов. Той подчертава, че в момента българите са дали на него и на ГЕРБ достатъчно власт и екипът му трябва да си свърши работата.

"Бившият екоминистър Джевдет Чакъров и неговият екип са финансирали с над 1 млрд. лв. проекти, които не са били належащи"

Това според изданието това станало ясно вчера, след като новият министър Нона Караджова се е запознала със състоянието на ведомството. "От бюджета са дадени 707 млн. лв. за водни проекти, а те не носят никаква полза нито на опазването за околната среда, нито за хората у нас", заявила Караджова. В същото време министерството не е намерило нужните 600 млн. лв. за изграждане на 23 регионални депа.

"Фирмите, които осигуряват персонала на пълна заплата, вероятно ще бъдат стимулирани с по-ниски осигурителни вноски"

Това е  обявил новият социален министър Тотю Младенов. Това е едно от предложенията на Конфедерацията на на работодателите и индустриалците в България, която той намирал за разумни в условията на криза. Идеята е държавата да поеме вноската върху разликата от минималния осигурителен праг за съответната професия и реалната заплата, обяснява шефът на КРИБ Иво Прокопиев.

"Да се изпрати самолет да транспортира до България болния моряк Панко Тодоров, разпореди вчера министър-председателят Бойко Борисов"

Разноските за полета ще бъдат за сметка на Министерството на здравеопазването. Премиерът изслушал доклад по случая на министъра на здравеопазването Божидар Нанев. Тодоров е работил като моряк под панамски флаг, когато бил приет по спешност за лечение в болница в иранския град Бандар Абас на 6 юни. Почти два месеца той лежал в реанимацията на болницата в кома. Според лекуващия го лекар Тодоров вече е в съзнание, състоянието му се подобрява и той  може да понесе полет със самолет.

"Македонското външно министерство номинира Александър Василевски за петия поред посланик на Македония в София"

Дипломатът от кариерата е бил шеф на македонските мисии в Москва и Белград. В България постът е вакантен от 1 година след оставката по семейни причини на Абдурахман Алити.

Вестник Капитал
   
"Браво за революцията"

Премиерът Борисов в първата си седмица разпореди да бъде разсекретена базата данни от информационния масив на правителството и обяви, че ГЕРБ ще подготви законопроект за разсекретяване на досиетата. В новия си брой седмичникът разсъждава по темата "Каква заплата заслужават министрите".

Вестник Сега

Проблемните кредити може да скочат почти три пъти /да стигнат 16.5 на сто/, но и при най-мрачния сценарий банковата система ще устои без сътресения.

Вестник Дума

След проверка "проект по проект" с 15 фирми е намалял списъкът на ОЛАФ за тези, които ще трябва да връщат пари по САПАРД. Извоюван е гратисен период от 3 месеца, в който прокуратурата трябва да провери останалите проекти. БТА