"Дадоха ДАНС на Цветлин Йовчев", съобщава "Труд". Бившият шеф на главна дирекция "Контраразузнаване" Цветлин Йовчев е номинацията на премиера Бойко Борисов за нов председател на агенцията. Очаквано Борисов прие оставката на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, подадена в петък. Правителството ще гласува кандидатурата утре, след което ще бъде представена на президента Георги Първанов за издаване на указ за назначение. Председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов обяви оставката на Сертов за "първата вярна стъпки" към превръщането на ДАНС в оръжие срещу корупцията и организираната престъпност. Ден по-рано лидерът на РЗС Яне Янев обаче намекна, че Йовчев бил от кръга на отстранения заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков. Соцдепутатът Атанас Мерджанов нарече рокадата в ДАНС "чисто политическа смяна, в която ясно личи политически стремеж за сериозен реваншизъм".

"Касата ще плаща повече, но за по-малко болести", казва в интервю за "Стандарт" здравният министър д-р Божидар Нанев. Той заявява, че ще бъдат орязани разходите за чиновници и ремонти, за да има пари за лечение. Ще бъдат въведени глоби за хората, които нарочно не се осигуряват. По думите на министъра категорично трябва да се реши дали общините ще поемат ангажимент към финансирането на болниците си и до каква степен. Ако собственикът откаже да поеме ангажимент, трябва да се търсят възможности някои общински болници да се трансформират в хосписи и клиники за долекуване. За държавата е важно да се запази стабилността на университетските и областните болници. Божидар Нанев заявява, че до края на годината започва ревизия на законите, свързани със здравеопазването.

"За старите коли трябва да се плащат по-високи данъци", е позицията на Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В интервю за "Дневник" той отбелязва, че оглавявайки министерството е заварил дружествата в системата в лошо състояние. Финансовият им резултат за полугодието е почти два пъти по-слаб в сравнение със същия период на м.г. Министър Цветков обещава, че държавата ще продължи да помага на БДЖ, но те трябва да свият разходите си. Той обявява още, че Държавната агенция по информационни технологии и съобщения ще бъде преструктурирана и ще стане изпълнителна агенция към министерството.

"Готова е 10-годишна стратегия за спорта", уверява в интервю за "Труд" Свилен Нейков, министър на спорта. Тръгваме напред, като разделяме масовия спорт от елитарния - и организационно и финансово, обяснява министърът. Най-важното е да започнем да виждаме по площадките все повече деца. И нацията да продължи да има своите спортни герои - тези, които я карат да се гордее. Няколко обособени национални спортни бази трябва да се реконструират и модернизират за националните ни отбори. Останалата част от спортната база трябва да бъде разчистена от магазинчетата около нея и да се използва само по предназначение - за тренировки, смята Свилен Нейков.

"Екоминистърът: Харчим за глупости, а сметища няма", отбелязва "Труд". В България няма достатъчно европейски депа за отпадъци и затова сега ни заплашва наказателна процедура от Брюксел. Страната ни трябва да има 54 регионални депа, а са изградени само 20. Оставалите 34 струват 600 млн. лева. В същото време от държавния бюджет са похарчени 707 млн. лева за ненужни проекти, обяви екоминистърът Нона Караджова. Според нея парите били изтръскани по политически причини за пречиствателни станции в малки села в смесени райони.

"Президентска република? Стига ялови идеи!", коментира в "Труд" социологът Живко Георгиев. Поводът е изявлението на президента /1990-1997/ Желю Желев, че провалът на българския преход се дължи на това, че България е парламентарна република. Според Георгиев проблемите със сигурност не са в конституцията, а в институциите, които досега не успяха да реализират мисиите си достатъчно убедително. Вината е и в начина, по който се упражнява властта в страната ни. Както и в липсата на зрелост на политическите субекти през последните 20 г. Президентската република означава прекалено голяма концентрация на власт в страна, живяла доскоро в тоталитарен режим.

"Вторият мандат на Първанов сложи кръст на президентската република", коментира темата "Сега". Според автора, Георги Първанов е ярко доказателство, че президентската институция не е имунизирана срещу проникването на недотам качествени хора в нея. Припомня се също, че именно той нареди последното правителство, което определено не остави добри спомени. Парламентарната ни демокрация, която все пак дава повече възможности за коректив на управлението, май става все по-симпатична, независимо от недостатъците й.

"Дали летящата чиния на Доган може да се превърне в тиква?", коменира "Сега". Посочва се, че устойчиното развитие на ДПС в годините на прехода беше деликатен двустранен процес. То беше възможно не само заради лидерските качества и политически умения на Ахмед Доган, но и благодарение на едно мълчаливо съгласие и дори одобрение от страна на българското общество. Арогантното поведение на лидера на тази партия от последните години рискува силно и дори опасно да ограничи това съгласие. Заявката на новия премиер, че няма да допусне етническа нетолерантност и политически гонения звучи окуражаващо. Излиза, че влиянието на ДПС може да бъде контролирано, ако други партии мълчаливо реализират част от идеите на движението. Което би било колкото странно, толкова и държавнически мъдро.

"Парното в София и "Булгартабак" бързо за продан", отбелязва "24 часа". Бърза приватизация на "Топлофикация София" и "Булгартабак" обяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Целта е двете дружества да бъдат продадени на частни инвеститори до края на 2009 г., за да влязат приходите от сделките в бюджета и да покрият част от липсващите приходи. Намирането на бързи постъпления за бюджета на държавата ще цели и пускането на акции от Българския енергиен холдинг на борсата, заяви още Трайков. Поне 10 млрд. евро ще струва построяването на АЕЦ "Белене", ако проектът бъде продължен, обяви министърът на икономиката. "При реализирането на проекта се е работело на парче, без ясна идея за рентабилността на централата и финансирането, което е нужно", каза Трайков. Преди правителството да вземе окончателно решение дали ще продължи с проекта за нова атомна централа, трябва да се направи анализ дали е икономически обосновано.