Вестник Труд

"10 000 000 лева за преписване от интернет"

Към 10 млн. лева е потрошила през 2006 г. Дръжавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/ за "антиземетръсен" проект, който съдържалЕ превод от индонезийска дисертация, взета от интернет. За друг проект, от 4 странички, българска организация с идеална цел искала от държавата 800 000 лева. Скандалните разкрития прави в интервю пред вестника бившият заместник-шеф на УС на ДАИТС и на "Информационно обслужване" Тошо Недялков. "Не зная обаче още колко пари за проекти е отпуснало на ДАИТС предишното правителство през целия си мандат - продължава Недялков. - По различни програми се получават огромни суми. И е невероятно трудно, когато проверяващите не са специалисти, да разберат дали свършеното въобще отговаря на темата."

"СДС: Кабинетът "Станишев" похарчи 621 млн. лева за 10 дни"

СДС иска незабавна проверка на харчове на кабинета "Станишев" от текущата сметка на правителството в БНБ, извършени в първите 10 дни на юли. Това обяви вчера лидерът на партията Мартин Димитров. Сините настояват за пълна проверка къде са отишли парите, в кои фирми и по какви договори, кой ги е подписал. Това ще са част от данните, с които според СДС трябва да се занимава анкетната комисия за ревизия на кабинета "Станишев", която се очаква да бъде сформирана от НС тази
седмица. Справка на вестника показва, че ако бюджетът на България
се харчи всеки ден по равно, то сумата за 10 дни е около 560 млн. лева.

"Държавата е тотално източена"

Това отбелязва в интервю Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на премиера. По думите й дупката в бюджета показва разходите в последните месеци на правителството на тройната коалиция. Практиката е била възпроизведена в министерствата и в дирекциите. При това в ситуация, когато има пълна яснота, че сме в криза. Установено е, че отделно всички разходи са били завишавани. Ако изработването на програма е струвало 7000 единици, те са били осчетоводени като 70 000. Въпрос на време е да се установи къде са отивали парите.

"Алексей Петров: Край на мълчаливото несъгласие"

Бившият командос и офицер под прикритие Алексей Петров не работи в ДАНС от днес. Той напусна агенцията две седмици след като новият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев покани всички от политическия кабинет на Петко Сертов да се оттеглят. Петров коментира последния си работен ден така: "Това е последният ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет". Пред вестника Петров е пояснил фразата си "мълчаливо несъгласие". "Ситуацията, в която Бойко Борисов ми е работодател, ми пречи да му кажа някои неща в очите, приятелски." Законовата рамка за премахване на конкурентното начало между МВР и ДАНС е готова, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Намаляват с 30 на сто заплатите на жепейци"

Заплатите на служителите на Национална компания жп инфраструктура /НКЖИ/ ще бъдат орязани с 30% от 1 септември за период от 3 месеца. Това стана ясно след среща на ръководството на фирмата със синдикатите. Намалението на възнагражденията обаче няма да е завинаги, а ще бъде изплатено след Нова година заедно с лихвите, обясни шефът на НКЖИ Антон Гинев. Компанията ще икономиса за трите месеца 9,3 млн. лева.

Вестник Сега

"Когато кажеш: "Всички са крали", конкретни виновници нама"

Това казва в интервю политологът Антоний Тодоров. Той предлага вместо министрите да вадят всекидневно информации за злоупотреби на предшествениците си, да се поръча всеобхватна проверка на Сметната палата и след това да се издаде една Бяла книга, за да може всичко това да бъде фиксирано с доказуеми факти. Говоренето от типа "предишното управление беше пълан провал и във всички министерства не е имало нищо друго освен злоупотреби" е непремерено, неточно и несправедливо. Според Тодоров, когато се каже "всички са крали", става невъзможно да се посочи конкретният виновник. Това "всички" оневинява истински отговорните.

"Ден втори или стартът на същинските трудности"

Според автора традиционните 100 дни на правителството условно се делят на две части. В Ден първи се инвентаризира състоянието на държавата, а Ден втори е за изработването на нова стратегия и програма на управление. Тя би била успешна, ако в нея се обърне особено внимание поне на три неща. Първото е административната реформа, от която се очаква по-евтино и по-ефективно управление, изразходващо по-рационално средствата на данъкоплатеца. Второто направление на промените трябва да бъде свързано с икономическата програма. Правителството би постигнало огромен успех, ако се старае не просто да опази страната от кризата с по-малко загуби, а да открие в нея шанс за България. Третата особено важна група от отговори, които ще се дават в управленската програма е на въпросите, свързани с нашите отношения с ЕС.

"Мазохизмът на Станишев презарежда Борисов"

Ако някой още не е разбрал, пише авторът, положението в държавата е следното: единственият човек, който дръзва да каже нещо срещу премиера е предшественикът му Станишев. В мига, в който го направи, Генерала го засипва с куп клетви и сочни епитети, при това основателни. Парадоксът е, че не само България, но и самият Борисов се нуждае неистово от опозиция. На него му трябва смислен и аргументиран политически дебат, за да може да канализира и прогнозира критиките срещу себе си. А те несъмнено ще се увеличават с дните на мандата. При тоталния срив на БСП, перманентната криза вдясно, масовото дискредитиране на традиционните политици единствената му опозиция остават раздумките и електронните форуми. В 21-ви век това е най-страшната и непредвидима опозиция, тъй като активирането й пред урните винаги е неуловимо от социологията.

Вестник 24 часа

"МЗ набъбнало двойно, а работи по-бавно и в хаос"

Това отчита в интервю министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Той посочва, че първите му изненади като министър са свързани с бюрократичната машина и скоростта, с която са работили институциите, с отношението им към работата. "Бавни, безотговорни - продължава министърът, да имаш закони и няколко години да не направиш наредбите по тях, за да има ясни правила кой какво прави. Оттам нататък да има прозрачност на процедурите - търгове за лекарства, конструиране на комисията по позитинвия списък. Според мен от 12 души комисия по-малко от 1/3 са компетентни. Промени задължително ще има", категоричен е Божидар Нанев.

"Борисов се заема и с антените на оператори"

Да се изготви стратегия, с която да се обяснява на хората къде и как се поставят антените на мобилните оператори и дали са вредни, или не, се договори премиерът Бойко Борисов и шефът на "М-Тел" Андреас Майерхофер. Двамата имаха среща вчера в Министерския съвет. Стратегията щяла да бъде подготвена от компаниите, а ще се координира от правителството.

"Закриват 11 агенции, пращат чиновници на село"

В момента в България има десет-двайсет агенции, съсредоточени в София. Ние ще закрием всички агенции и част от услугите ще се изтеглят от столицата, за да не стоят чиновниците само зад бюрата, а да отидат по провинцията и да извършват услугите. Това заяви вчера министърът на финансите Симеон Дянков. След като се направи преглед на техните функции и численост, държавните агенции щели да се преобразуват или в изпълнителни агенции към съответните министерства, или като директорати към тях, добави Дянков. Справка показва, че има 11 държавни агенции, в които работят общо 4439 чиновници.

"Накъде води икономиката политическият нюх на Борисов"

Коментар на Милен Велчев, бивш финансов министър в кабинета "Сакскобургготски". Той преценява неприетото предложение за замразяване на доходите през следващата година за безкрайно реалистично. За тази година уверено сме тръгнали не само към икономически спад, но вероятно и към дефлация. В номинални измерения икономиката може да спадне дори с 10%. Тогава замразяването на доходите е огромен жест в полза на работещите и пенсионерите. Доходите би трябвало да спаднат, ако искаме държавата да продължи да ги плаща безпроблемно. Така, както вече става с доходите в частния бизнес.

Вестник Класа

Лидерът на СДС Мартин Димитров предлага първо да се направи анализ на тяхната ефективност. Лидерът на РЗД Яне Янев е лаконичен: "Това си е наша идея". Според депутата от КБ Румен Петков решението е популистко.

Вестник Новинар

"НЕК и "Булгаргаз" излизат на борсата"

По 15% от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг ще бъдат пуснати на борсата, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Холдингът не си върши работата и вариантът е той да бъде закрит, а проценти от стопанисваните от него компании да бъдат пуснати на борсата и дейността им да стане прозрачна, обясни той. БТА