"12 депутати проверяват сделките на кабинета "Станишев", информира "Класа". Временна парламентарна комисия ще проверява разходите, назначенията и сделките, извършени в последната година от управрението на тройната коалиция. 12-те представители бяха избрани вчера от парламента на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. За председател беше избран Стоян Мавродиев от ГЕРБ. От БСП и ДПС протестираха, че се изземват правомощия от компетентните органи.

"Борисов върна в правия път политиката на ГЕРБ за горите", съобщава "Сега". Лобисткият скандал за строежите в горите, който забъркаха депутатите на ГЕРБ от земеделската комисия, незабавно влезе в дневния ред на премиера Бойко Борисов. Вчера той заяви, че ще привика провинилите се за обяснение, начело с председателя на парламента Цецка Цачева. След заседанието на кабинета аграрният министър Мирослав Найденов обясни, че партията му не е сменила политиката си и няма да позволи на никого да застроява заменени гори. Онзи ден на заседание на комисията депутати от ГЕРБ дадоха ясно да се разбере, че в бъдещия нов проект за горите ще се позволи на частници отново да строят, ако са "добросъвестни инвеститори".

"Венцислав Върбанов - първа люспа в парламента", пише "24 часа". Венцислав Върбанов напусна групата на Синята коалиция вчера. Така той стана първият отцепник и независим депутат в новия парламент. Земеделецът е сърдит заради сезирането на Конституционния съд за изборите в Добрич и Русе. При първоначалните резултати в Русе бе обявен мандат за десните и влизаше Михаил Михайлов. Окончателните изчисления и преразпределението на мандатите обаче дадоха мястото в Русе на ДПС, а Синята коалиция взе Добрич и така влезе Върбанов. Михайлов оспори решението. Върбанов вчера обвини партньорите си в нарушаване на коалиционното споразумение и проява на политическо неуважение.

"Петко Сертов почнал делото "Галерия", отбелязва "Труд". Новият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев се яви вчера за пръв път пред парламентарната комисия, която контролира службата. След заседанието председателят на 6-членната комисия Иван Костов обяви, че скандалното дело "Галерия" е започнато по нареждане на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. По него бяха следени депутати от предишния парламент и журналисти. Нямало други шефове, свързани с възлагането на разработката, но Костов уточни, че не е получил пълна информация дали под делото има и подпис на вътрешния министър.

"Прокуратурата почна проверка на позлатените от ДПС общини", акцентира "Сега". 80 скандални договора на екоминистерството, концентрирани в ДПС общини, ще проверява прокуратурата. Съмненията са, че проектите за изграждане на канализация и пречиствателни станции са били платени двойно и тройно. Отменят се и решенията за финансиране на други 278 проекта на стойност 159 млн. лева. Съмнителните договори са сключвани с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. 80-те проекта са засечени след ревизия на всички близо 600 решения, взети от управителния съвет на предприятието в мандата на старото правителство.

"Планът за действие в МВР е евродокладът от юли", казва в интервю за "Дневник" заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Според него успешната формула за реформа в МВР е адаптиран прочит на европейските модели, възприятие към добрите традиции у нас, поука от грешките на предшествениците. И най-вече - диалог извън институцията, защото МВР и гражданското общество сме от едната страна на барикадата, допълва Вучков.

"За една нощ две банди убийци в ареста", пише на първа страница "Труд". За броени часове полицията задържа четирима заподозрени за бомбения атентат в Разлог, при който загинаха майка и дете. Новината пръв съобщи вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. По-късно стана известно, че арестуваните за взрива във вторник сутринта са арменци от Пловдив. Между тях е и Рудик Казарян, който е бивш съдружник и кум на Явор Мандраджиев - почернения съпруг и баща. Друго убийство, извършено вчера край Приморско, също бе разкрито по "горещи следи". Полицаите заловиха банда от петима наркопласьори, изтезавали до смърт свой 26-годишен конкурент от Стара Загора.

"Летящ старт за новите министри" регистрира национално изследване на "Медиана", поръчано от "Труд". Няма изненада, че премиерът оглавява класацията. Впечатляващ е по-скоро процентът на хората, които харесват Бойко Борисов - задължаващите 75%. Вицепремиерът Цветан Цветанов пък направо се изстрелва към върха и поставя рекорд - за 4 месеца рейтингът му е нараснал с 34% - от 19 на 53 на сто. Третият най-одобряван член на кабинета е финансовият министър Симеон Дянков с 26% доверие.

Темата в "Труд" обобщава срещата между премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин. Става ясно, че до ноември страната ни ще е готова с разчетите колко ще ни струва АЕЦ "Белене", за газопровода "Южен поток" нямаме възражения, а за петролопровода "Бургас-Александруполис" се нуждаем от гаранции, че няма опасност от екокатастрофа. Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера по БНТ, след разговора си със своя руски колега Владимир Путин в Полша. Путин поиска директен отговор от Борисов от кои проекти се отказваме и обвини България, че вече 7 г. увърта за "Бургас-Александруполис". Българският премиер поиска месец отсрочка, за да си направи разчетите. След като се върна в София, Борисов обвини за забавянето на проектите бившето правителство на Сергей Станишев.

"Последно раздаване на енергийния покер", е коментарът в "Стандарт". Авторът изтъква, че сега най-важното е кабинетът "Борисов" да не залага на решения "на парче", а да разработи цялостна енергийна стратегия, която визира следващите 30-40 години. Борисов обеща да мисли до ноември. На пръв поглед много за мислене няма. С потенциала, който страната ни има, изборът се свежда до единствен. Да имаме собствени мощности и да продаваме на съседите. Да пускаме газ до Европа и да събираме транзитни такси. На фона на вложените досега средства и усилия в енергийните проекти е почти самоубийство да се откажем. Затова е разумно и отговорно кабинетът да пресметне как най-добре да осребри ползите.

"Кризата - отлично време за презареждане с Русия", коментира "Труд". Авторът обръща внимание на спокойствието в разговорите между премиерите Борисов и Путин. Кризата има и своята добра страна - позволява на политиците и експертите таймаут - малко количество скъпоценно време за размисъл, за проучване на заварените договори и неустойки, за пресмятане на различните модели на развитие на пазара, за подготовка за обосновани прогнози за потребление на ток. В условията на сегашната криза Русия също не бърза. Тя има интерес рецесията да попремине, преди да хвърля пари в предпроекни проучвания или в скъпоструващи тръби. Тази ситуация е добра за българската страна. Преди всичко с това, че показва ясно коя част от проблемите на съвместните проекти си е изцяло наша.

"Каква дупка?! Увеличехме резерва!", е озаглавено интервюто в "Труд" с Пламен Орешарски, бивш финансов министър и депутат от левицата. Той цитира цифри, че фискалният резерв е бил увеличен от около 4,5 млрд. лева през 2005 г. на около 8 млрд. лева. Фискален резерв, който ни гарантира доза спокойствие и не ни принуждава подобно на други източноевропейски страни да се редим на опашка пред официалните кредитори. Самият факт, че новото правителство не оценява какво значи да се удвои фискалният резерв само за един мандат, според Орешарски, е притеснително. За него критерий за безотговорно управление е намаляване на резервите и увеличаване на дълга, а не обратното, на което сме свидетели днес и което се характеризира от новите власти като лошо наследство.

"Само за поддръжка на пътищата трябват 500 млн. лева", отбелязва в интервю за "Монитор" Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Той посочва, че проблемът с поддръжката на пътищата е изключително остър. Над 100 моста са в тежко състояние, а 40 от тях - в критично. Средствата, давани за целогодишна поддръжка на пътищата, са поне 5 пъти по-малко от необходимите 500 млн. лева. В условията на криза подобни пари едва ли ще се намерят и затова този сектор ще продалжи да е в тежка ситуация, предупреждава министърът. Плевнелиев казва още, че заради дълговете на министерството има риск някои фирми да фалират.

"Кабинетът възражда проекта "Горна Арда", съобщава "Труд". Правителството възроди проекта за каскадата "Горна Арда", който бе спрян през 2003 г. Вчера то одобри писмо за подкрепа на инвестицията. В каскадата ще бъдат вложени 500 млн. евро. Те ще бъдат осигурени от хидроенергийна компания "Горна Арда". Акционери в нея ще бъдат НЕК и австрийските дружества ЕВН и "Алпине Бау". Последните две ще получат дела на турската компания "Джейлан".

Алексей Петров призовава от страниците на "Труд": "Бойко, свали лихвите!" Доцентът, доктор по икономика, бивш командос и офицер под прикритие, доскоро съветник в ДАНС, би направил следното, ако е на мястото на министър-предеседателя: "Бих свалил до европейските нива лихвите по кредитите. Не може в България да има 10,5% лихва по кредитите, при условие че нормата на печалба е 7-8 на сто. В момента, в който свалиш лихвите, икономиката на България ще се раздвижи", смята Алексей Петров. По думите му, всеки, сдобил се с власт през последните 20 г., се е корумпирал. БТА