"ЕС развърза кесията за енергетиката ни", пише "Труд". На България да бъдат отпуснати 300 млн. евро допълнителни компенсации за закриването на реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Това предложение ще направи официално пред Европарламента шефът на Еврокомисията Жозе Барозу. Новината дойде след срещата на Барозу с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел. ЕК е готова да разгледа и плановете на България за строежа на втора атомна централа в Белене. Проектът би могъл да се финансира със заем от "Евроатом", смята Барозу. "България отбеляза положителна промяна в борбата с корупцията и затова Европа трябва да й помогне да реши острите си проблеми в енергетиката и с отпускането на еврофондовете." Това заяви председателят на европарламента Йежи Бузек след среща с Борисов вчера. "Брюксел забелязва положителна промяна по отношение на проблема с корупцията", посочи Бузек. "Благодаря за това, че ЕП и европейските институции толерират българския народ с пускането на парите по спрените фондове", каза Борисов. Той подчерта, че всяко едно европейско евро, което бъде изпратено в България, ще бъде защитено.

"Тръгват 12 дела срещу старата власт", е озаглавено интервюто в "Труд" със софийския спецпрокурор Божидар Джамбазов. "Около 20 са сигналите за злоупотреби на високо ниво в държавния апарат, получени при нас през август - разкрива Джамбазов. - Те са от министерствата на социалната политика, отбраната, МВР и регионалното развитие. Отделно ние в Софийската градска прокуратура винаги сме получавали сигнали за злоупотреби във властта. Но интензитетът, с който те пристигаха миналия месец, беше извънредно голям. Той се дължи по моему на нормалното желание на новото правителство да започне работа на чисто. Засега по получените 20 сигнала за министри и шефове на държавни агенции ние сме образували 8 преписки и 12 дела", посочва Джамбазов.   

"В ДАНС няма доклад, има справки за подбрани лица от БСП", казва в интервю за "Труд" ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС и председател на ДСБ-София. Той разяснява, че материали за Валери Цветанов, първият от 10-те бивши министри с обвинение, са били изпранети в прокуратурата още преди изборите. Тактиката на Ахмед Доган е била да слага българи на възлови позиции във властта, които да бъдат пушечно месо, ако се налага. Това предпазва върхушката на ДПС от търсене на отговорност, посочва Атанасов. Той е категоричен, че доклад на ДАНС за корупция във високите етажи на властта няма. Имало е подбрани справки за лица от БСП. А работата на агенцията е била да произвежда публични скандали. Станишев съдаде ДАНС, не за да разкрива корупцията на неговото правителство, а да я прикрива, казва още Атанасов.

"Антимафиотите ще са истинското острие на новата власт", е анализът в "Сега". Посочва се, че никога не е имало единно мнение за антимафиотската служба на МВР. През годините ГДБОП беше ту фаворизирана, ту заклеймявана. Постигна много успехи, но и произведе грандиозни скандали, които разклатиха държавата. Бившият премиер Сергей Станишев например я прати в девета глуха, за да разчисти пътя на новата ДАНС. Наследникът му Бойко Борисов прави точно обратното. С поредни промени в законите за МВР и за ДАНС службата отново се превръща във фаворит на властта. Тя ще се сдобие с огромни правомощия и на практика ще е истинското оръжие за битка с престъпността, измествайки ДАНС. Но преди да се предприеме нещо по-съществено, трябва внимателно да се прецени колко големи да са правомощията и какъв да е контролът.

"Махаме гардове, близки с министри", е заглавието на интервюто в "24 часа" с ген. Димитър Димитров, началник на Националната служба за охрана. Той отбелязва, че темата за изтичане на информация от НСО не е актуална, което е било доказано и в съда. По отношение на нерегламентирана дейност инспекторатът към службата осаществява непрекъснат контрол. В момента такива сигнали няма. Дългогодишният проблем с текучеството е преодолян. През последните 2 г. заплатите в НСО са били увеличени с 40% и сега средното възнаграждение е 1300 лева.

"Акция "Комар" за митничари", оповестява от първа страница "Стандарт". Акция "Комар" за митничари с прякори и подкупни данъчни почва властта. Прокурори и спецполицаи ще проверяват под лупа сметките на бирниците и митничарите. Ще се следи за конфликт на интереси, както и дали имотите и колите им отговарят на доходите. Това е една от 57-те мерки в екшън плана на правосъдния министър Маргарита Попова за борба с корупцията. Проверките на митничари и данъчни ще бъдат редовни. До 15 декември ще има системи за видеонаблюдение на четирите основни митнически пункта. Нова агенция - "Медицински контрол", пък ще следи дали докторите вземат рушвети. Тя ще бъде създадена от здравното ведомство до края на ноември.

"Не е време за война между институциите у нас", коментира "Труд". Припомня се, че президентът Първанов насрочи заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на изпълнението на показателите по Механизма за сътрудничество и усвояването на средствата от ЕС. Но именно като отговор на критиките от ЕС правителството одобри план на Министерството на правосъдието с 57 мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Планът бе представен в Брюксел, където бе посрещнат благосклонно, но с ясен знак, че се чакат резултати. Да се докладва този план сега в съвета би било късно. По-разумно е президент, премиер и правосъден министър да го одобрят неформално, на редовни консултации, преди той да стане публичен факт. Ако наистина се търси консенсус по приоритетни за нацията цели и проблеми, той не може да бъде постигнат чрез разговори през медиите.

"НЦИОМ: 90 на сто от българите "за" ревизия на бившия кабинет", отбелязва "Труд". Високите очаквания се запазват, а първите мерки на кабинета "Борисов" получават голямо одобрение. Поне според данните на НЦИОМ от последното им изследване от началото на месеца. 78 на сто от анкетираните вярват, че правителството сериозно се е захванало с корупцията. Все пак малко над една пета са скептиците, които виждат в разкритията за далавери по министерства и агенции преобладаващ пиар елемент.
   
"Уволняват шефа на "Терем", пише "Труд". "Изпълнителният директор на военния холдинг "Терем" Жечко Петров ще бъде освободен от длъжност. Срещу него се води предварително производство за злоупотреба с финансови средсва", заяви вчера военният министър Николай Младенов. Той взе участие в работата на седмата международна конференция в столицата по проблемите на сигурността в Югоизточна Европа.

"Лихвената война приключи", обявява от първа страница "Пари". На пазара има много пари и банките няма как да ги пласират, казва Петър Андонов, главен изпълнителен директор на СИБАНК. Първо падат лихвите по депозитите, а после по кредитите, показва допитване на вестника сред банковите мениджъри. Това ще привлече кредитополучатели сред бизнеса.

"14 български фирми влизат в Топ 500 на Източна Европа", акцентира "Сега". 14 български фирми, предимно от енергетиката, влязоха в третата поредна годишна класация Топ 500 на най-големите и динамично развиващи се фирми в Централна и Източна Европа, изготвена от международната одиторска компания "Делойт". На първо място сред нашите компании е "ЛУКойл Нефтохим", следвана от Българския енергиен холдинг, "Мобилтел", "Овергаз", БТК и др.
   
"Производството се срина с 4,9%", съобщава "Труд". С 4,9 на сто е намалял брутният вътрешен продукт на България през второто тримесечие на т.г. в сравнение със същия период на миналата. Това показват данните на Националния статистически институт, обявени вчера. В периода април-юни БВП възлиза на 8,345 млрд. евро като средното производство на човек от населението е изчислено на 1099 евро. В сравнение с второто тримесечие на м.г. е намалял делът на агросектора в българската икономика и на аграрното стопанство. В същото време делът на услугите е нараснал с 2,2 на сто, но това не е достатъчно да компенсира спада в другите два основни отрасъла.
   
"Спирането на проекта АЕЦ "Белене" от правителството е груба грешка", категоричен е Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката, депутат от БСП. В интервю за "Пари" той посочва: "Да спреш проект, който е доказано ефективен, има висока степен на готовност за изграждане, получил е подкрепата на европейския съюз и в него участва много голям западен стратегически инвеститор - RWE, просто защото не си си направил труда да се запознаеш с характеристиките му, е груба грешка." Според Овчаров най-правилната политика за България е да разбере своя дългосрочен енергиен и икономически интерес, който се определя от географското й положение, и да не позволява на едни или други политически сили да го манипулират за свои конюнктурни партийни цели.