Фирмените дългове надхвърлиха 250 процента от брутния вътрешен продукт, пише "Класа" под глава. 160 млрд. лева достигнаха задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката към 1 януари 2009 г., отчели от Българската стопанска камара. В края на тази година общата задлъжнялост, включително към банковите институции, ще достигне 205 - 210 млрд. лв., прогнозирал председателят на камарата Божидар Данев, цитиран и под главата на "Пари". По думите му, докато в ЕС корпоративните дългове надхвърлят средно с 37 на сто БВП, то у нас те са два и половина пъти повече от брутния вътрешен продукт.

В края на 2009 г. междуфирмената задлъжнялост ще се увеличи с 30 процента в сравнение с края на миналата година и ще продължи да нараства през следващите две, казва Данев, цитиран от "Дневник". Причината е поскъпването на банковите кредити и липсата на поръчки, заради което фирмите няма да могат да покриват дълговете си. Той предупредил, че "ножицата между задлъжнялостта на бизнеса и БВП ще расте, а това крие опасност от срив на икономиката".

Тъй като парите са кът, поръчките - малко, а кредитите - скъпи, все повече фирми се опитват да погасяват борчовете си със стоки и услуги, акцентира "Сега". "Бум на бартерите заради кризата" отбелязва и "Монитор". Все повече фабрики и цехове се разплащали в натура с персонала си и при възможност - с доставчици.

Уволнен заради конфликт на интереси държавен служител няма да има право да заема публична длъжност за една година. На представителите на властта се забранява да получават доходи от собственост в офшорни зони. Това предвиждат според "Дневник" промените в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, подготвени от Министерството на правосъдието.

Със заглавие "Крокодилите в атака" над глава "Труд" информира за "лютата гонка" /по израза на "Дума"/ между полицаи и опасна банда магистрални обирджии, позната като "Крокодилите". При нея служителите на реда са предотвратили грабеж на турски гражданин, пътувал по магистралата с Ауди Q 5. "Затворете границите, щом не може да ни опазите", призовава, цитиран от "24 часа" турчинът Гюмюш, който беше пребит от бандитите. Той обявил, че ще съди България. "Куршум за тартора на крокодилите", отбелязва "Стандарт" във връзка със застреляния от полицаите Димитър Митрев-Богровеца. Според изданието бандата била сред заподозрените за отвличания на бизнесмени.

"Пет обира за ден" извежда "Телеграф" под глава. "Обири по график" пише там "Стандарт". С водещо заглавие "Обири за над 2,5 млн. само за ден" "Дума" отбелязва, че касите на две търговски вериги и трезора на банков клон бяха опразнени от крадци за по-малко от 24 часа. С най-голяма сума олекна през нощта в неделя търговската верига "Фантастико" - бандити проникнали в офис на фирмата в Студентския град и задигнали целия оборот за уикенда, отбелязват изданията. Над 50 000 лв. отмъкнали двама маскирани от магазин за мобилни телефони в "Люлин". Станахме като Чикаго, заключава "Земя".     

Производителността на бандитския труд скочи рязко в навечерието на празниците, отбелязва Ана Заркова в "Труд". "В подземния свят - нищо ново. Край елхите трябва да се лее уиски, а и Снежанки не идат, ако не ги докараш с лимузина. Обичайните нужди. Но в МВР - я вижте? - като че ли нещо се е променило. Кога е било така видимо да се погнат бандитите? Те стрелят с калашници - вярно, обаче тоя път по-бързи се оказват полицаите", отбелязва тя.

Бившият председател на 39-то Народно събрание Борислав Великов отива на прокурор за убийство, съобщават "Телеграф" и "Монитор". Материалите за причинената от него преди 2 дни катастрофа били предадени в деловодството на прокуратурата.

Пенка Микова от плевенското с. Беглеж, блъсната от мерцедеса на Великов на 11 април 2006 г. на излизане от църквата "Света Неделя" в София, заявила за "24 часа", че иска да стане свидетел на скърбящото семейство на Славчо Тодоров, загинал в москвича си, след катастрофа с колата на Великов. Ще помогна с показанията си пред съда, за да не бъде потулен случаят, казва тя."Тогава Великов обеща пред цяла България, че ще изплати здравните ми осигуровки - всичко 460 лв. Излъга - не го стори", казва Микова за случая през 2006 г. Великов я посетил в "Пирогов" едва когато изследванията потвърдили, че състоянието й е стабилизирано и по нея няма счупено.

С водещо заглавие под глава "Шут за шефовете на реферите" "Труд" съобщава, че Изпълнителният комитет на БФС освободи цялата съдийска комисия, начело с Димитър Момиров. "Футболът вече е затворена страница за мен", е заглавието над интервю с него в "24 часа". Уволнени са и шестимата началници. Нови ще се избират през януари. "Грешките станаха доста", мотивира се президентът на БФС Борислав Михайлов. Спрени са и правата на арбитрите на мачовете за купата ЦСКА - "Литекс" (1:0, Александър Костадинов) и "Черно море" - "Левски" (4:1, Станислав Ставров). С  друго заглавие  "Пир по време на обсада" "Труд" отбелязва, че "съдийските безчинства" предизвикали ден на парадоксите във футбола вчера. Докато по обед реферските началници награждавали арбитрите отличници за годината, отвън "синя" агитка от 150 души ругаела и скандирала цинично. "Махат палачите на "Левски" е заглавието на "Стандарт".

Всички издания цитират новоизбрания за президент на ЕС Херман ван Ромпуй, че българското правителство е намерило верния път към преодоляването на икономическата криза и бъдещото членство в еврозоната. Той заяви това след среща на четири очи с премиера Бойко Борисов. Визитата на Ван Ромпуй в София е част от европейската му обиколка, преди официално да поеме поста на 1 януари и цели създаване на лични контакти с лидерите на страните членки.

Ако България изпълнява критериите, не трябва да се държи извън еврозоната, казва в интервю за "Дневник" Лешек Балцерович, известен като бащата на шоковата терапия в Полша, благодарение на която страната направи преход от планова към пазарна икономика в началото на 90-те години на миналия век.

"Търсим товари от Европа и Азия за ферибота Варна - Кавказ" извежда "Класа" над интервю със Сергей Алексеевич Аристов, заместник-министър на транспорта на Руската федерация.По думите му през 2009 г. има 18 на сто ръст в автомобилните превози между България и Русия.

Кабинетът ще съди Турция за 53 български имота, пише "Атака" на първа страница. Според министъра за българите в чужбина Божидар Димитров кабинетът вече е отпуснал средства за наемане на адвокати, които да движат делата, отбелязва изданието. Страната ни имала реални шансове да си върне поне 27 имота, смята той.

Средно-общообразователните училища /СОУ/ - от първи до 12-ти клас, да бъдат закрити, предвижда нов проектозакон за предучилищното и училищното образование, обявил съветникът на просветния министър - Иван Игов, цитиран от "Телеграф". Тези училища щели да се разделят на основни и на гимназии и големи и малки нямало да учат в една и съща сграда. Целта била да се намали агресията в училище.

Изданията поместват материали в чест на починалия известен театрален режисьор проф.Крикор Азарян. БТА