"МВР улови неуловимите похитители" е темата на "Труд". "Нарекохме операцията "Наглите", защото от 2 години тези лица тормозеха обществото и това е най-точното определение за тях. А не както всички досега ги наричаха "Неуловимите". Те вече са заловени." Това обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. 25 души бяха арестувани при невиждана досега полицейска акция, започнала вчера в София, Велико Търново, Враца и Монтана. Операцията била ръководена от заместник главния прокурор Бойко Найденов и осъществена от главния секретар на МВР Калин Георгиев. "Заковахме ги с кръв, с ДНК, с квартири, със свидетели, които показват и обясняват как точно е ставало всичко", каза премиерът Бойко Борисов. Той определи бандата като "много силна сплав" от всякакви хора, сред които крадци на коли и фалшификатори на кредитни карти. Борисов поздрави полицаите за перфектната операция. Тази група повече никога няма да извършва отвличания, категоричен бе вчера сутринта главният прокурор Борис Велчев.

"Оборудвали втора стая за заложници, готвели са двоен удар", разкрива в интервю за "24 часа" Калин Георгиев, главен секретар на МВР. И още: "Това, което сме становили до момента, е, че тези хора изключително рационално са си разпределяли средствата. Те са инвестирали в различни имоти на името на трети лица. Инвестирали са и в бизнес в сферата на търговията, давали са заеми. Имат задгранични пътувания. Но не нещо, което да прави впечатление. Задържахме основната група. Организацията беше обезглавена, ние на това разчитаме. Но не мога да кажа, че вече няма да има отвличания, представете си, че част от помощниците им не са заловени и още утре опитат да похитят друг човек." Калин Георгиев заявява, че започват тотални проверки на всички настоящи или бивши служители на МВР, които биха могли да бъдат съпричастни по някакъв начин към отвличанията."

"Справихме се напълно сами, със собствени сили. Това е доказателство, че все пак има държава и държавата е по-силна от която и да е отделна престъпна групировка", допълва по темата заместник главният прокурор Бойко Найденов. В интервю за "24часа" той казва, че подозират бандата за поне три отвличания.

"Само с респектиране МВР няма да овладее бандитизма", коментира "Сега". След ареста на 25 души накуп миналата вечер е логично да попитаме - колко от тях ще се задържат зад решетките и ще бъдат осъдени за отвличания някой ден? Досега много пъти полицаи и прокурори ни уверяваха, че имат доказателства, които ще издържат в съда. И накрая всичко се проваля. Надяваме се, че този път са си извлекли поука и са се погрижили доказателствата да са железни. Притеснително обоче е изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, направено часове преди акцията, че "трябва да издържим на този сценарий, който някой явно иска да провокира с подобен вид престъпления". Какво означава това "да издържим"? Сякаш властта се готви да изчака организираната престъпност да се наиграе. И ще я респектира от време на време.

 "Бумът на престъпността предстои, защото още не сме стигнали дъното", предупреждава от страниците на "Новинар" председателят на Националния съюз за безопасност и охрана Румен Ралчев. Той напомня, че сигурността не е имагинерно понятие. Тя е компилация, мозайка от много елементи, в които задължително гражданството трябва да види своя принос. Все още гражданските обединения не са допуснати, или по-точно МВР не се е отворило достатъчно за тях. Системата буксува от години, а кадровата работа в МВР куца. 

"Референдум по никое време", коментира "Труд". Поводът е изявлението на министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че подкрепя искането на "Атака" за референдум, който да реши дали по БНТ да продължи излъчването на новини на турски език. Но едно парламентарно решение за референдум би скрепило като с червен печат негласната засега коалиция ГЕРБ - "Атака", донасяйки на Борисов определени неудобства, включително при международните му контакти. За разлика от ГЕРБ и правителството "Атака" би извлякла 100% чиста печалба от референдума и по-точно  от кампанията преди него. Бойко Борисов неведнъж е коригирал своя погрешна стъпка без колебание и не е забелязано да робува на притеснението "да не би да се изложа". Сега той би могъл да вземе само един довод от противниците на референдума: в криза сме, идва тежка зима. Така че изглежда доста вероятно референдумът просто да бъде отложен за "някой път".

"Борисов успокои Ердоган за турските новини", съобщава "24 часа". Правителството полага всички усилия да намери най-доброто решение за емисиите на турски език в ефира на БНТ, за да не бъде темата обект на спекулации от страна на политически сили у нас. Това е уверил в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов турския си колега Реджеп Ердоган. Няколко часа по-рано турското външно министерство разпространи декларация, в която се казва, че Турция следи отблизо и много внимателно развитието на събитията във връзка с насрочването на референдум за програмите на турски език. Опасна и вредна за България е идеята за референдум, заяви депутатът от ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

"Пълна лудница в парламента", коментира "Стандарт". Посочва се, че един от пироните в дневния ред на управляващите са новините на турски език. След като 20 г. населението беше подложено на какви ли не експерименти, без да бъде питано, сега решиха да му искат мнението за 10-минутна емисия по БНТ за доказателство, че в България царува пряка демокрация. Не е трудно да си представим и каква редварителна кампания ни очаква - карти с минарета и полумесеци, клипове с брадати ислямисти. Българи и турци ще бъдат насъскани да гласуват едни срещу други, като че ли хората от двата етноса нямат едни и същи проблеми.

"ДПС прави опит да се оттласка от БСП", казва в интервю за "Труд" Веселин Методиев, депутат от Синята коалиция. Той посочва, че е известно как ръководството на ДПС успява много бързо да се преориентира към управляващите, за да оцелява. ДПС е показало, че разяжда всяка власт в името на собствените си амбиции и оцеляване. Това, че Ахмед Доган нарече тезата, че България трябва да е енергиен център на Балканите глупава, а АЕЦ "Белене" - патриотична авантюра, показва опит за отлепване от БСП, да се отдели от същите тези, с които довчера е делил властта. А тезата за етническата карта и мира Методиев нарича абсурдна. У нас има проблем с ДПС. Затова и хората често смесват нещата - отношението към ДПС и това към новините на турски език. Сигурен съм, че хората, които биха гласували срещу правата на българските турци, са много малко, но въпросът се подменя, допълва депутатът.

"Висшият съдебен съвет се самонагради с 2 заплати", пише на първа страница "Сега". По две заплати, или по 5300 лв., като целева награда си гласуваха членовета на Висшия съдебен съвет на последното заседание за годината. Мотивът за наградата е "цялостен принос през годината". 2009 г. бе белязана от лобисткия скандал "Красьо", от парадоксални и неаргументирани кадрови решения при все по-ниско доверие в третата власт. Решението е изненадващо, тъй като преди две седмици членовете на съвета бяха категорични, че допълнителен стимул ще има за всички в системата, но не и за тях.

"Сидеров и Янев си спретнаха секс скандал", отбелязва "Труд". Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова председателя на РЗС Яне Янев да си признае, че е хомосексуалист. В отговор Янев декларира, че е и винаги е бил хетеросексуален, и за доказателство Сидеров можел да му прати съпругата си. Скандалът станал пред очите на дипломати от посолствата на страните от ЕС, с които политическата група на РЗС е имала среща. Сидеров се опитал да нахълта на сбирката, но бил спрян. Заради случилото се председателят на парламента Цецка Цачева свика спешно ръководството на НС. Решението бе двамата замесени в скандала да бъдат дадени на комисията по етика. Подобни изказвания накърнявали имиджа на парламента.

"Държавата може да се разплаща с бизнеса с пари от резерва", пише "Дневник". Правителството може да използва пари от фискалния резерв в началото на следващата година, за да изплати част от просрочените си задължения към бизнеса. Според финансовия министър Симеон Дянков това е най-възможният вариант. Той го е представил на среща в сряда с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и браншовите организации в строителството. Засега не е известно точно колко са задълженията на държавата, но се коментират цифри между 1 и 1,5 млрд. лв.

"Брюксел ни дава пари за зелени проекти", съобщава "Пари". Допълнителните 37 млн. евро субсидии, които Комитетът за развитие на селските райони обяви, че ще предостави на България през 2010 г., ще бъдат за финансиране на проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници, управлението на водите и млечния сектор. Средствата са били одобрени без възражение след предложение на България. Те са част от 200-те милиадра евро, които в края на миналата година Евросъюзът задели за стимулиране на икономиката като антикризисна мярка.