"Частният бизнес ще ни извади от блатото" е озаглавено интервю в "Стандарт" с премиера Бойко Борисов. Той заявява, че стои зад всяко действие на финансовия министър и че Симеон Дянков е направил геройство в ситуацията, в която е бил поставен. Спасихме България от банкрут, твърди премиерът. По думите му МВР започва акция "Апашите", свързана с кварталните бандити.

"Възстановяването на България от кризата ще е L образно", казва за "Дневник" председателят на УС на Института на дипломираните финансови консултанти Любомир Христов.  Наскоро Бойко Борисов го посочи като един от тримата си икономически съветници заедно с вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева и професора от ИНСЕАД Илиян Михов. Очаквам към 2020 - 2025 г. бедността сред възрастното население у нас да стане национален проблем - финансов или социален, отбелязва Христов.

Кризата спря скока на местните данъци и такси, пише "Сега" под глава. Противно на прогнозите на Националното сдружение на общините, местните данъци и такси в повечето населени места тази година няма да се вдигат или корекциите ще са минимални. Дори в общините, където преди Нова година кметовете съобщиха, че ще има увеличение на налозите, за да се покрият дълговете, това няма да се случи, установила проверка на "Сега". Повечето общини ще търсят други източници за набавяне на необходимите им средства за покриване на дълговете.

С водещо заглавие "Кризата удря и раждаемостта" "Дума" цитира специалисти, според които българският "бейбибум" ще е около Великден, след което голяма част от българските семейства вероятно няма да планират раждането на второ дете. Причината била икономическата криза, несигурността на работните места и доходите на семействата. От 2010 г. здравната каса ще плаща по 7.70 лв. на лекарите за профилактичен преглед на дете, който досега той струваше 5.30 лв., отбелязва изданието. Както и досега, за деца не се плаща потребителска такса. От 2010 г. всяко дете ще има право на неограничен достъп до педиатър при направление от личния лекар.  В Националния имунизационен календар са включени две нови ваксини, за които родителите не трябва да плащат нищо - против пневмококови инфекции и комбинираната петвалентна ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца тип В.

Президентът Георги Първанов раздава по орден на седмица, пише "Сега" на първа страница и уточнява, че за мандат и половина държавният глава е раздал 592 ордена. Още поне 40 души са получили "Почетен знак на президента" - отличие, измислено от Първанов и раздавано по негово усмотрение от 2002 г., установила проверка на в. "Сега" в "Държавен вестник". До края на втория мандат на Първанов през 2011 г. се очаква да бъдат зарадвани още над 200 души, тъй като предстои разглеждането на още около 220 предложения на правителството на Сергей Станишев, пише "Сега". Според публикацията само за първите 2 г. на първия си мандат Първанов е дал почти толкова ордени "Стара планина" (142), колкото бившите държавни глави Петър Стоянов и Желю Желев, взети заедно (168).

Има идея сградата на "Врабча" 23, в която се помещава партийната централа на НДСВ, да бъде взета за държавни цели, съобщили пред "Класа" източници от управляващото мнозинство. Мотивите са, че в столицата не достигат сгради за държавната администрация, а НДСВ вече не е парламентарно представена партия и не може да се простира на такъв голям имот.

И тази година ще бъде трудна за някои от най-важните отрасли в икономиката ни, а най-рано през втората половина на 2010 г. може да се очаква подобрение, прогнозират пред "Дневник" представители на бизнеса. Икономическите анализатори сочат като основни проблеми ограничения паричен ресурс, липсата на чужди инвестиции и безработицата, която ще продължи да расте и може да достигне около 11 на сто. Строителството и туризмът, се готвят за тежка година, пише "Дневник". "Прогнозата е мрачна - няма строителство, няма обеми, няма поръчки", казва Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара. Големите надежди са свързани с държавните поръчки, но инфраструктурните проекти няма да успеят да компенсират напълно липсата на инвестиции от частния сектор. Според КРИБ съживяване ще има в селското стопанство и в сектора на възобновяемите енергийни източници. Оптимистични са прогнозите за фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия, а песимистични - за машиностроенето.

Банковият сектор и в България е доста по-позитивно настроен от други бизнеси, отбелязва вестникът. "Прогнозите ми са за 7-8% ръст на кредитирането през 2010 г.", казал изпълнителният директор на ОББ Стилиян Вътев. "Очаквам към средата на годината нивото на лихвите по кредитите да започне да се влияе благоприятно в резултат от мерките, които очакваме правителството да предприеме. Вече няма икономическа логика да продължи увеличението на цената на депозитите, което също ще окаже влияние върху лихвите по кредитите в посока задържане и понижение", коментирал Асен Ягодин, шеф на Пощенска банка.    

Близо 86 млн. лв. са събраните държавни вземания в края на ноември 2009 г., което е над два пъти спадане от предходната година, съобщила за "Класа" бившият вече изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания Димана Митева. От 1 януари 2010 г. ведомството се вля в структурата на Националната агенция по приходите. Много от търговете на досегашната агенция са завършили без продажби. Низходящата тенденция на събираемост на средства от длъжници продължава от 2 години. През 2008 г. данните на АДВ показват малко над 185 млн. лв. приходи, докато през 2007 г. са били 281 млн. лв. За 2005 г. АДВ е събрала около 182 млн. лв. Основната причина е, че дружествата и търговците заделят все по-малко средства за закупуване на имоти, на недвижима собственост и машини от търговете, които агенцията организира", коментира Митева.

Оптимистичната прогноза е, че трудно и мъчително още минимум една година ще продължи задълбочаването на кризата и чак след това може да се говори за прогноза за начало на излизането. Това казва финансистът Красимир Ангарски в интервю за "Труд" под заглавие "Държавата е блокирана от раздута администрация".

Пети човек от групата на Наглите е "пропял" в ареста, съобщават "Монитор" и "Телеграф", позовавайки се на източници сред разследващите. Изненадващо показания поискал да даде Ивайло Евтимов - Йожи, който е сочен от полицаите за шеф на бандата. Пред прокурорите той обяснил, че не е мозъкът на схемата за похищения. Определил се като подставено лице, което да ръководи групата при част от отвличанията. По думите на Йожи други трима души са истинските поръчители на престъпленията, които обаче не били задържани по време на полицейските акции. "Като видял, че аверите му се измъкват сухи, Йожи побеснял и решил да ги натопи", обяснили запознати.

В новогодишната нощ е обран апартаментът на бившия председател на Народното събрание Йордан Соколов, докато той и съпругата му празнували извън София, съобщава "Стандарт". Взети са ценни вещи, начело с голяма колекция пендари и ценни монети с голяма нумизматична стойност.

Отвлеченият от пирати кораб "Ейшън глори", на борда на който има осем български моряци, плава към източния бряг на Сомалия. Това заявил капитан Продан Раданов от компанията "Зодиак" /която е наела българите/, цитиран от "Новинар". От компанията са се свързали с тях, но все още няма информация за похитителите. Корабът "Ейшън глори" е бил овладян с хитрост, казва Раданов пред "Монитор". За изданието той съобщил, че въоръжена охрана може да пази корабите, които плават в Аденския залив. Невредими са всичките 25 членове от екипажа, съобщи и говорителят на военноморската мисия на ЕС Джон Харбър, посочва "Новинар". По думите на Харбър корабът е трябвало да навлезе в неделя в транзитния коридор, охраняван от операцията "Атланта". Още няма контакт с пиратите и все още не са започнали преговорите за освобождаване на екипажа, заявиха пък от българското външно министерство. Според "Сега" пиратите не са искали откуп за похитените кораби с 13 българи.

Под заглавие "Борисов си хареса модела "Папандреу" "Труд" пише, че  е много вероятно българският министър-председател да вземе пример от гръцкия и да приложи негов управленски модел на родна почва - премиер да поеме функциите и на първи дипломат. Изданието отбелязва, че в интервю за "Труд" на въпрос "Кой ще е умният и красив мъж, който ще наследи Румяна Желева като дипломат номер едно?" Бойко Борисов отговори "Ще го кажа на 13-14 януари. Но по това определение, което тя даде, освен мен не виждам друг!... Как да признаят сега кой е по-умен и по-красив от мен? А кажете сега, де!".  Неотдавна Желева заяви, че нейният наследник ще бъде умен и красив мъж. Известно е, че Борисов е очарован от гръцкия си колега Георгиос Папандреу, отбелязва вестникът.

"Стандарт" помества интервю с Желева под заглавие "Слуховете са оръжия на слабите политици".

Правителството активизира усилията си Турция да ни върне 20 млрд. долара за имотите на тракийските бежанци. Това съобщил министърът без портфейл Божидар Димитров пред в. "Атака", цитиран под главата на вестника.

Държавата ще предложи на българските общности в Претория (ЮАР), Отава (Канада) и Женева (Швейцария) да им изпрати сглобяеми църкви. Това научил "Труд" от Божидар Димитров, в чийто ресор са религиите. Сънародниците ни поискали помощ, за да започнат градеж на храмове. Поради кризата обаче няма пари, ще им предложим да им пратим подвижни църкви, обяснил министърът. Малките храмове, които са по-скоро параклисчета, излизали около 8000 лв., а по-масивните - около 20 000 лева. Нетрадиционните храмове се правят в Гърция и са много разпространени в част от християнския свят. Наскоро и  базирана в Бургас българска фирма е изявила готовност да прави подвижни църкви.

Доброто редуване на лявото и дясното дава оптимален резултат за страните, казва пред "Дума" испанският посланик у нас Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга. Според него в една демократична страна от ЕС не трябва да има сфери на несигурност. БТА