"Доган разчиства пътя пред новия лидер", коментира "Труд". За първи път от създаването на ДПС лидерът му Ахмед Доган поема изключително тежък кръст - тотално разчиства терена около себе си и елиминира знакови фигури, с които е свързано създаването и 20-годишното развитие на ДПС. Прави го в момент, когато партията, изолирана от съюзници и приятели, е фокусирала върху себе си обществен гняв, набедена е във всички политически грехове, превърната е в мишена на етническо говорене. Още в доклада си пред Седмата конференция на ДПС в края на миналата година Доган предупреди своите, че ще има сериозни промени в ръководството. Но никой не е допускал, че анализът му за тежкото състояние на партията ще го принуди да се раздели с Касим Дал и Юнал Лютфи, да посегне на топикономиста на ДПС Йордан Цонев, да изпрати в глуха линия Емел Етем. А от новите лица в ръководството Доган ще се оглежда за бъдещия председател на партията.

"Доган тества лоялността на партията", коментира "Сега". Според автора председателят се опитва да пренареди изцяло пъзела ДПС. Чисти старите лица, голяма част от които компрометирани заради присъствието си във властта и на върха на движението, за да даде шанс на някой нов и неизвестен. Поставянето начело на ДПС на необвързан с миналото човек обаче означава преформулиране и на самата партия. Ако е така, това значи отказ от завоювани позиции. Дали пък не е дошал моментът Доган да закрие партията си, както се кани от години насам. Да се откаже от влиянието си в политиката. Възможно е, но не е вероятно. А може пък да се забавлява с тестването на собственото си отроче и на лоялността на хората, които толкова години се радват на меда от марката "ДПС".

"Касим Дал - лидер на ДПС, но в бъдеще", пише "24 часа". Най-вероятният наследник на Ахмед Доган като лидер на ДПС е Касим Дал. Това изненадващо прогнозира пред БНТ вчера проф. Людмил Георгиева. В понеделник Доган не посочи Дал сред заместниците си. Членовете на Централния съвет на ДПС останаха с впечатлението, че се дава заслужена почивка на Касим Дал, за да може след това да поеме по-големи отговорности от тези на заместник-председател, уточнява за "24 часа" професорът.

"Доган държи в шах фаворитите си", отбелязва "Стандарт". Според автора показателно за това, че Касим Дал засилва позициите си, е влизането в Централното оперативно бюро на двама негови близки съратници. Какви точно са крачките, които предстоят на ДПС, може да каже само Доган. Той е и единственият български политик, който държи тайната на феномена да излиза по-силен и с по-голяма електорална подкрепа след всяко управление.

"Никой в ДПС не се чувства "понижен", уверява в интервю за "24 часа" Камен Костадинов, член на Централното оперативно бюро на ДПС. Той е категоричен, че отстраняването на определени хора от заместник-председателските места в новото ръководство не е оценка за несвършена работа. ДПС се намира в нова ситуация. За партията започва нов политически цикъл, който изисква отборът да се конструира наново. Смяната на втория ешалон в партията не е чистка. Новите "шефове" са избрани на база персоналните им качества, енергия и решителност. Твърденията за война между разни лобита са неверни. ДПС е единно и консолидирано и има своята партийна визия, допълва Костадинов.

"Само три партии влизат в парламента при избори", отбелязва "Сега". Ако днес се проведат избори за Народно събрание, само три партии ще прескочат бариерата от 4 процента - ГЕРБ, БСП и ДПС. Това сочат данни от последното социологическо проучване на МБМД. Останалите по-дребни формации - Синята коалициа, "Атака" и РЗС, ще загубят представителството си в законодателния орган. МБМД измерва висока подкрепа за правителството. Доверие към кабинета "Борисов" изразяват 49%, а недоверие - 41,7 на сто.

"Иван Костов: Хванете "мозъка" на наглите", пише "Труд". Трябва да бъдат разкрити чадърите в МВР и във висшето ръководство на ДАНС, позволили на т.нар. Наглите да вършат престъпленията си. Това поиска лидерът на ДСБ Иван Костов вчера. Той настоя  властите да стигнат и до "мозъка" на групата. Съпредседателят на сините обяви още, че ГЕРБ не се справя с кризата, а напротив - тя се развива.

"БСП атакува пред Темида два закона", съобщава "Труд". БСП се готви да атакува два закона пред Конституционния съд, стана ясно вчера. Социалистите възразяват срещу чл. 17 от Закона за държавния бюджет. С него се позволява на министрите да съкратят гласувани от парламента разходи. Червените пращат на Темида и закона за архивния фонд. Не приемали начина, по който той бе приет от парламента. Тогава текстовете от нормативния акт, които не са малко, минаха на първо и второ четене на едно заседание. Това обаче е възможно само при незначителни изменения.

"Цачева забрани царят да продава билети", е водещо заглавие в "24 часа". Достъпът на туристи до двореца "Царска Бистрица" е забранен от края на декември със заповед на председателя на парламента Цецка Цачева. Забраната е част от мораториума, наложен върху царските имоти. Забраняват се също експлоатационната и строителната дейност до приемането на специален закон за наследството на царете Фердинанд и Борис.

"Арестуваха 11 издирвани при нощна хайка в София", информира "Труд". Общо 200 полицаи били включени в акцията срещу наркодилъри и крадци, започнала в 18 ч. в понеделник. Униформените нахлули в 157 офиса и заведения, известни като свърталища на хора от подземния свят. При акцията са били разкрити 22 престъпления, седем от които грабежи и пет - кражби.

"Европейската здравна карта става задължителна при пътуване", информира "Сега". За да накара гражданите да ползват правата си, държавата ще им налага сериозни рестрикции. Хората с редовни здравни вноски няма да могат да пътуват в ЕС, ако не са си извадили европейска здравна карта, сочат промени в Закона за здравното осигуряване, които са в сила от близо месец. Картата удостоверява, че човекът си плаща редовно вноските в България, срещу което има право на безплатна спешна и неотложна помощ. Забраната за излизане в ЕС без здравна карта е в сила от 18 декември 2009 г., но в момента не се спазва.

"Бюджетът чака 7 милиарда от ДДС", коментира "24 часа". Поводът е изявлението на премиера Бойко Борисов, след срещата с израелския си колега Бенямин Нетаняху, че е много вероятно да се възползва от съветите му по отношение на финансовата политика, с което даде сигнал, че е възможно ДДС да намалее още сега. Авторът посочва, че този налог носи близо половината от данъчните приходи, планирани за бюджета. Ако тя бъде намалена с 0,5%, това означава, че бюджетът ще се лиши от поне 135 млн. лева свежи пари. Намаляването на ДДС още тази година е доста рискова стъпка, коментира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Според Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара, тази година такава стъпка би била опасна, защото можела да доведе до дестабилизиране на макрорамката. Мнението на Георги Ангелов от Институт "Отворено общество": когато намалим осигуровките до достатъчно ниски нива, тогава вече може да се мисли и за продължаване на данъчните реформи чрез намаление и на ДДС. В момента осигуровките са около 30% от заплатата.

"Намаляването на ДДС-то сега е авантюризъм", казва в интервю за "Дума" Петър Димитров - депутат и бивш министър на икономиката. Според него такива мерки се въвеждат, когато има излишъци - намалявайки някой данък, намаляваш излишъка, но не ощетяваш нито една от ситемите в държавата.

"Вън от кризата сме, но от това нищо добро не следва", казва в интервю за "Пари" финансистът Емил Хърсев. Той прогнозира, че през следващите няколко години, вероятно три или четири, ни чака много по-неприятен, много по-опасен период - период на депресия, която е много по-тежък процес от рецесията. Ще сме свидетели на принудително събиране на дългове, фалити на фирми, разпродажби, закриване на работни места. Това, че сме излезли от кризата, не означава, че се връщаме във времената на бурно развитие на икономиката и бум на кредитирането. България не разполага с ресурси да налива пари в икономиката, за да я върне по пътя на растежа. За разлика от Германия ние няма откъде да вземем трилион евро, смята Хърсев.

"Приятелски кръг управлява АДИС", разкрива в интервю за "Труд" Ивайло Калфин, евродепутат и бивш външен министър. Той разяснява, чу АДИС е държавно търговско дружество. За три години то беше изведено от тежка финансова ситуация и беше предадено на новата власт без лев задължение и с 11 млн. лева по сметките. В момента дружеството се управлява от семейно-приятелски кръг. "Разбрах, че са уволнили абсолютно всички, назначени от предишното ръководство - казва Калфин. - Предполагам, за да не изтича информация за действията им. Разбирам, че е ликвидирана една от доходните дейности на дружеството - посредничеството в областта на недвижимите имоти. Предполагам, че следва похарчване на 11-те милиона по сметките, след което ще бъде обявено тежко състояние на дружеството и ще започне разпродаване на активи. Ще се постарая обаче това да не става на тъмно", предупреждава Калфин.

"Евродепутатите разпнаха Румяна Желева", отбелязва "Сега". Препитването на кандидата за еврокомисар Румяна Желева вчера се превърна в публичен линч в Европарламента. Няколко депутати от групите на либералите, зелените и левицата поставиха въпроси защо тя не е декларирала прозрачно конфликта си на интереси и оставиха на втори план основната тема - хуманитарната помощ, за която би трябвало да отговаря Желева. От тричасовото препитване повече от час в началото отиде за обяснения дали подадената декларация е точна. Желева обвини евродепутата от НДСВ Антония Първанова (групата на либералите), че я е злепоставила с писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Барозу. Според документа от юни 2006 до април 2009 г. Желева е била управител и едноличен акционер на консултантската компания "Глобал консулт". Като евродепутат тя обаче премълчала това. Според Първанова Желева и досега притежава 60% от фирмата, което кандидатът за еврокомисар категорично отрече.