Вестник Труд

"Съдебният съвет се отчете със 17 уволнения"

От октомври 2007 г. до сега този Висш съдебен съвет (ВСС) е уволнил 17 магистрати. А Върховният административен съд е потвърдил всички решения за уволнения с изключение на едно. Водени са общо 125 дисциплинарни дела срещу съдии, прокурори и следователи, повечето от които са за забавени дела и уронване престижа на съдебната власт. Числата са от отчета за работата на ВСС, който ще бъде внесен в парламента. Той ще бъде взет предвид в юнския политически доклад на Брюксел за правосъдието ни. Един от големите ни проблеми бе кадровата политика и най-вече критериите за оценка и подбор на кандидатите за постове, каза представляващата ВСС Анелия Мингова пред журналисти.

"Опозицията плаши с апокалиптични сценарии"

Интервю със Стоян Мавродиев от ГЕРБ, заместник-председател на икономическата комисия в парламента. По думите му целта сега е да бъде компенсиран дефицитът, за да се направят необходимите разходи. Харченето на резерва е един от възможните инструменти и това не бива да се драматизира. Важно е паралелно с харченето правителството да работи за повишаване на събираемостта, стимулиране на икономиката и компенсиране на взетото от резерва. А подозренията на НДСВ, че вървим към времето на Жан Виденов, Мавродиев определя като прекалено апокалиптични сравнения. Това са спекулации и насаждане на страхове. А и НДСВ са опозиционна партия извън парламента, допълва той.

"Помпат минималната заплата да бори кризата"

Намерението е от 1 юли тя да бъде повишена. Синдикатите упорито настояват за това, не само защото сме най-бедният роднина в европейското семейство. Първият и най-важен мотив е, че това плащане трябва да бъде 60% от средната заплата, т. е. около 370 лева, а не сегашните 240. Вторият мотив - като се махнат осигуровките и данъците за харчене остават 189,86 лева, което ще рече по-малко от линията на бедност (211 лева месечно за т. г.). Така излиза, че около 162 000 души веднага попадат в категорията на работещите бедни. И третият мотив е, че по-високото минимално плащане ще остави повече пари в джоба на хората. Те ще могат да харчат повече, да увеличат потреблението и да "дръпнат" производството и търговията.

"Парламентът реже 8 млн. лева от заплати"

Три варианта за съкращаване на разходите на автопарка на парламента обсъждат управляващите. Това стана ясно вчера след сбирка на председателския съвет. Обсъждани са опциите част от возилата да се бракуват, да се дарят на друга институция или да се продадат на търг. Съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че парламентът мисли да икономиса 8 млн. лева от работни заплати. Така Народното събрание ще съкрати почти 1/3 от бюджета си за заплати - сега той е около 23 млн. лева. Не стана ясно обаче от какво ще се пести - от намалени заплати или съкращаване на хора.

"Чужденците ми са мили, но българите са ми по-мили"

Думи на министър-председателя Бойко Борисов. Той скастри методите на работа на някои немски фирми у нас на работен обяд с Германско-българската индустриално-търговска камара в столичния хотел "Шератон" вчера. На срещата бяха строителният министър Росен Плевнелиев и икономическият Трайчо Трайков. Германските фирми трябвало да работят по правилата, по които работят и в Германия, каза премиерът за работата на енергоразпределителните дружества. Борисов попита германски инвеститори защо заприличват на нас.

"Данък за празен компактдиск"

Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе вчера правителството с промени в Закона за авторското право. Производителите и търговците на празни CD, DVD, видеокасети, USB стикове с памет или други информационни носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм, ще плащат между 1 и 1,5% от доставната цена на продукта. Парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат презаписани. Крайната цена на един CD, който струва левче, ще поскъпне с една или две стотинки.

Вестник Сега

"Магистратите с имотни роднини в Приморско се разследват за подкуп"

Прокуратурата е образувала разследване за подкуп по скандала с отстъпеното право за строеж в Приморско на роднини на висши магистрати, които са се обявили за социално слаби. "Със сигурност е установено, че имотите са дадени без правно основание, следователно са облага. Има данни за престъпление, но все още не са достатъчни за повдигане на обвинение", обяви вчера заместник главният прокурор Валери Първанов.

Вестник Новинар

"23-ма души бяха арестувани в рамките на няколко операции на МВР срещу наркобизнеса и незаконното лихварство"

Спецоперацията в Плевен се нарича "Братята". Около килограм амфетамин, 40 дози хероин, 46 дози пико и различни количества други наркотици са иззети от членовете на групата. Общински съветник от партия "Евророма" пък е задържан в Берковица. Арестът е в рамките на операция "Кърлежите", която се провежда в Северозападна България срещу незаконно кредитиране, лихварство и изнудване. Засилено полицейско преследване имаше и в София, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Десет души са задържани в рамките на операцията в столицата.

"Надявам се да не посегнат на валутния резерв"

Това казва в интервю икономистът Емил Хърсев. По думите му работа на финансовото министерство е да решава как ще използва фискалния резерв. Но ако посегнат на валутния резерв, който гарантира стабилността на валутния борд, това би било директна кражба от българските граждани. Хърсев не вярва някой да се реши да наруши по такъв драстичен начин закона. Но пък всички знаем как се променят законите у нас и това е цената, която всички плащаме за управлението, което сме си избрали.

Вестник 24 часа

"Държавата ще потърси финансиране на нов дълг за 1.5 млрд. лева"

Това е записано в проектозакона за актуализация на бюджета, който е бил разглеждан от тристранката във вторник. Емитирането на вътрешен дълг е вторият основен инструмент за покриване на дефицита от 3.7 млрд. лева, който е заложен. Първият е вземането на 1.8 млрд. от фискалния резерв. Според президента Георги Първанов да се харчи натрупаното е лош знак. Държавният глава смята, че страната се справя трудно в настоящия момент с икономическата криза. Лидерът на СДС Мартин Димитров коментира: "Синята коалиция" поиска актуализация на бюджета, за да намалее дефицитът. А те го увеличават". И предупреждава, че ако се върви по линия на популистко харчене, утре пак ще се говори за вдигане на ДДС и по-лошо - ще си говорим за намаляване на пенсии и заплати. Свийте разходите с 50%, съветва финансистът Емил Хърсев.

"Или свиваш разходите, или вдигаш данъците"

Мнение на Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". В анализ той посочва, че това, което направи сегашната актуализация на бюджета, е, че по някакъв начин формализира вече случващото се в публичните финанси - а именно приходите не могат да се изпълнят в този размер. И от друга страна, след натиска за допълнителни разходи правителството прие, че ще удовлетвори тези искания. И в крайна сметка въпреки шумно прокламираните мерки за икономии в администрацията се стигна дори до увеличаване на разходите с около 500 млн. лева. Тази актуализация не е проявление на някакви сериозни, драматични и големи нови мерки за справяне с дефицита, а просто даване на правна норма на фактическото статукво.

"ЕС ни критикува за наднормено тегло в бюджета, ние пълнеем още"

Сравнението е на бившия финансов министър Милен Велчев. В интервю той предупреждава, че посоченият дефицит в актуализирания бюджет е опасен, защото показва тенденция на растеж. До това се е стигнало на първо място поради неадекватната оценка на приходите в бюджет 2010. Свидетелство за това е актуализирането им с цели 2 млрд. лева само 5 месеца след приемането на бюджета. Друга причина е ръстът на разходите и нежеланието и неспособността те да бъдат съкратени в необходимите размери.

Вестник Класа

"Бюджетният дефицит трябва да се удържи максимум до 3%"

Това смята Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие. В интервю той посочва, че при създалата се ситуация актуализацията на бюджета е нормалната стъпка, която българското правителство предприема. Сега е последната възможност да се направи това по един разумен начин. За да има някакъв реален ефект, актуализираният бюджет трябва да е приет до средата на годината. Най-важното е да се премисли какво точно да бъде съкратено от отделните пера на бюджета. Не е добре да се реже от всякъде по малко, така както обикновено се прави. Прохаски казава, че се смущава от високия процент на дефицита. Трябва да се вместим в 3-процентния дефицит, защото независимо от общата обстановка в еврозоната ние трябва да се стремим към членство там. /БТА/