"Южен поток" срещу по евтин газ, пише на първа страница "Пари". Българският енергиен министър Трайчо Трайков и руският му колега Сергей Шматко подписаха пътна карта за реализацията на петролопровода "Южен поток". Двете страни се разбраха да премахнат посредниците при доставките на газ. При двудневната среща е парафиран и протокол, според който цените на природния газ ще бъдат намалени още тази година. Преговорите за новите газови договори, които трябва да влязат в сила от 2011 г., продължават, уточнява изданието (всички ежедневници акцентират върху темата).

"Кабинетът разказа руски приказки за газа" е заглавието на челото на "Дневник". На първа страница "Класа" пише, че "Южен поток" може да доставя над една трета от нужния за страната ни природен газ.

Пробивът при газа няма да намали цените на топлата вода, отбелязва "24 часа". Пет основни въпроса изникват след огласените през уикенда преговори с "Газпром". Първо - дали договорените в "Евксиноград" отстъпки за цените на руския газ няма да доведат до намаление на цените на синьото гориво, определено от ДКЕВР от 1 юли. Български специалисти, които са наясно с ценообразуването у нас твърдят, че цената няма да се намaли, пише изданието. Икономисаните 15 млн. долара вероятно няма да са достатъчно основание ДКЕВР да намали цените на газа, а с тях ще се даде глътка въздух на "Булгаргаз". Заради забавените постъпления дружеството е на загуба. Вторият важен въпрос е каква точно отстъпка сме получили от руснаците - ако в момента плащаме около 95 процента от цената, то България е издействала да плаща 90 на сто от пазарната цена. И то със задна дата от 1 юли. Газовите специалисти обаче се разделят в прогнозата какво намаление на цената на газа ще даде тази отстъпка - едни смятат, че крайната цената няма да падне с повече от 2,5 на сто, а други са по-оптимистични и дават 3 - 4 процента.  Четвъртият  проблем е отпадането на посредниците в България, а петият е, че София не знае на каква цена "Газпром" продава на посредниците. Това е дълбока тайна, пише изданието.

Газовите посредници са неизтребими, стане ли дума за синьото гориво, всички лъжат, е заглавието над коментар на Валери Найденов в "24 часа", под което се посочва, че не се знае колко и кога ще бъде намалена цената на газа. Според коментара на Найденов липсва достатъчно прозрачност на действията на правителството по отношение на клаузите в подписаните договори между България и Русия този уикенд. Той цитира мнението на Овчаров, че цената на газа за България е най-евтина за Европа и това на Мартин Димитров, според когото тя е най-скъпа. 

Цените на газа пак ще се формират непазарно, обяснява в интервю за "Дневник" Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация.

Външно министерство предлага за закриване 30 български дипломатически представителства по света, пише под глава "Труд" (а "Телеграф" на по-задна страница). Първоначалното предложение е дадено за съгласуване между различните ведомства, уточнява "Труд". То съдържа посолства, генерални консулства и дипломатически бюра по целия свят, включително в държави от ЕС и НАТО, както и в региони от стратегическа важност за "семействата", в които България е пълноправен партньор. Предложенията на външно министерство са за период от 2-3 години напред и вероятно ще претърпят корекции при съгласуването между ведомствата. Крайната стъпка се налага заради бюджетните съкращения, непосилни за МВнР. Министерството обаче смята затворените амбасади да са част от цялостна реформа на работата на дипломатическата служба, уточнява изданието. Списъкът (на 30-те от общо 114) се пази в дълбока тайна, докато мине всички нива на съгласуване, и е резултат от т. нар. Стратегически преглед, извършен в МВнР през последните 6 месеца.

50 000 печелят с покер в интернет. Студенти се издържат от хазартни игри в мрежата, коментира за "Стандарт" Стамен Горчев, председател на Асоциацията по спортен покер. По думите му близо 5000 души у нас пък изцяло се издържат, като играят покер онлайн. 80 процента от тях са студенти между 20 и 30 години, които като напреднали играчи си докарват доходи от около 1000 евро на месец. Заложените нови изисквания в проекта на закон за хазарта обаче ще принудят стотиците сайтове за покер, в които може да се играе от страната, да се изключат за България, алармирали от асоциацията. Критериите за получаване на лиценз за организирне на залагания в мрежата са инвестиции в размер на 300 хил. евро, както и 5-годишен опит в подобна дейност.

В интервю за "Труд" министърът на културата Вежди Рашидов изразява мнението си за Ахмет Доган, лидер на ДПС. Според Рашидов Доган се е превърнал в "зло" за партията, защото всеки, "който се опълчи срещу него, рано или късно бива посичан". Според министъра проектът за хидрокаскадата "Горна Арда" е една от първите мощни крачки на кабинета, която ще доведе до икономическо съживяване на Кърджалийския район - той може да осигури около 4000 нови работни места. По думите му причината за забавянето на проекта се крие в това, че "консултантът" по язовирните дела не бил още толкова добре "изпедепцан в познанията си за ролята на отделянето на въглероден двуокис от дъха на бетоноядния червей, разяждащ основите на язовирните стени, и това попречи за скромния хонорар с много нули...", добавя Рашидов.

"Стандарт" пише, че проектът "Горна Арда" ще тръгне наесен.

В интервю за "Телеграф" новият зам.-шеф на парламента Атанас Атанасов коментира възможности за оптимизиране на работата на в пленарната зала. Според него в момента се губи много време в процедури - не е необходимо да се четат текстове, по които няма предложения, те могат да се гласуват накуп. По думите му ако се четат само тези текстове, по които има промени може да се спести една трета от времето.

"Депутатите по цяла седмица сред народа" е заглавието над интервю с Анастасов в "Стандарт".

В интервю за "Монитор" Веселин Александров, директор на департамента "Метеорология" към НИМХ алармира, че поради високите температури през август, асфалтът ще започне да се топи.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски ще заведе дело срещу България в Страсбург заради мораториума, който Народното събрание наложи през декември м.г. върху разпореждането с реституираните му имоти, пише под глава "Сега" (темата е на челна страница и на "Земя" и на по-задна в "Класа" и "Стандарт"). Според агенцията в телефонни разговори Сакскобургготски е предупредил за намерението си премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов, пише "Сега". Сакскобургготски все още не е завел дело в Страсбург. "Ще бъде жалко, ако се стигне дотам и се даде повод на вестниците да пишат как царят съди собствената си държава", заявил вчера пред "Сега" главният секретар на НДСВ Олимпи Кътев. Той допълнил, че е съвсем естествено Сакскобургготски, като всеки български гражданин, да търси правата си в Страсбург. В средата на декември м.г. парламентът отне правото на бившия премиер и сестра му Мария Луиза да се разпореждат със земи и имоти, върнати им като наследници на бившите царе Фердинанд и Борис III.

"Царят се жалва на Бойко, че не може да си сече горите" е заглавието на "24 часа" по темата на по-задна страница.

Според източници на "Труд" царят е завел жалбата в Страсбург още преди месец. От земеделското министерство не са поемали ангажимент да пишат закон за тази реституция. "Ние нашата работа си свършихме", заявил пред "Труд" министър Мирослав Найденов. Още през ноември м. г. той поискал от Софийския окръжен съд да възстанови на държавата всички 16 500 дка гори в Рила. Те бяха върнати на царското семейство с няколко решения на поземлената комисия в Самоков. Найденов претендира и за 5 млн. лв. обезщетение за сечта в горите.

Над 2000 лева може да скочи глобата за шофьор, сниман да кара с 80 или повече километра в час над разрешената скорост. Но той няма да загуби книжката си, пише на първа страница "24 часа". Тази промяна ще влезе в Закона за движение по пътищата, ако наесен парламентът я одобри като част от пакета промени, представени тези дни в комисията по безопасност на движението. В проекта глобите скачат двойно. При превишение на скоростта освен глоба от 500 лв. за всеки 1 км отгоре ще се плащат по 20 лв. Така при скорост 130 км/ч и ограничение 50 км/ч, ще платите 2100 лв. Но пък, ако въведат бързото плащане на сниманите нарушения, няма да изгубите нито точка от талона си. Глобите за джигити скачат над 2 бона, но им оставят книжките.

Шефове на митниците газят закона, съобщава "Труд". "Начинът на действие на митническите власти без съмнение вреди на съществуването на "Инса ойл" и на авторитета на България. Смятам, че тази порочна практика трябва да бъде прекратена. Няма и не може да има разумна управленческа, финансова или друга причина, която да оправдае подобна злоупотреба с власт на висшето ръководство на Агенция "Митници". Това заявил собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов, след като в събота "Труд" разкрил, че висш митнически контрольор е бил притискан "отгоре" да подпише ревизионен акт, съдържащ недоказани твърдения. Румен Бабов, началник на отдел "Последващ контрол" в Митница - Пловдив, не бил съгласен с констатациите в акта и с огромното акцизно задължение от 12 млн. лв., вменявано на "Инса ойл". В жалба до прокуратурата той пише, че бил притискан да подпише акта от заместник-директора на Агенция "Митници" Антоний Странджев, уточнява "Труд".

Промените в Закона за съдебната власт са твърде скромни.Предлаганите изменения могат да ни вкарат в нов капан, коментира в интервю за "Класа" Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. По думите му в последните промени в Закона за съдебната власт, които вече са внесени в Министерския съвет, се предлага един "сбъркан модел". "Тежестта за атестирането се сваля по места, т.е. всеки висшестоящ орган на съдебната власт има постоянна атестационна комисия, която оценява по-нискостоящите. Също така във всяка структура ще има орган, който ще провежда конкурсите за свободните места. Точно тук е голямото опасение. Децентрализирането ще ни доведе до различни критерии". БТА