Вестник 24 часа

Президентът на Израел Шимон Перес ще направи официално
посещение в България по покана на президента Георги Първанов днес. Шимон Перес ще се срещне с премиера Бойко Борисов, а по-късно - с представители на еврейската общност в България. Ще бъдат обсъдени актуални международни въпроси, сред които обстановката в Близкия Изток и хода на мирния процес.

Разликата между евреите и българите е само в начина, по който страдахме - ние познахме изгнанието, а вие загубихте независимостта си, твърди Перес в интервю.  В отговор на въпрос президентът коментира вариантите за изход от икономическата криза. "Не ходете в банките, идете в научните лаборатории. Там е истината, там може да се създаде нещо и да се спечели от него. Там, в научните лаборатории се крие реалният изход, а не в трезорите на остарялата банкова система." По думите на Перес науката е дело на индивида и хората трябва да бъдат оставени да поемат инициативата. "Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Най-великите неща на света са създадени от отделни хора. Едно младо момче създаде "Гугъл", допълва той. Според Перес от значение е какъв потенциал имаш, за да изградиш велика държава от една малка територия. Той описва мира така - "Мирът е като жените. Има хубави жени и не толкoва хубави жени. Но определено жените не са мъже. Така че е ясно - мирът не е война."

Вестник Стандарт

"Секретарката от затъналия в безпаричие БАН взема 1523 лв."

Това е повече от старши научен сътрудник първа степен, уточнява изданието. Жената, която прави кафето на шефа на академията - акад. Никола Съботинов, и вдига телефона му, се разписва срещу 1261 лв. всеки месец. Това установило разследване. Според документите от Математическия институт на БАН, с които изданието разполага, Съботинов е уредил секретарката си и с още два граждански договора. Тя прибира 150 лв. от Института по океанология във Варна и още 112 лв. от Института по хидро- и аеродинамика също в морската столица. Самият Съботинов е с два договора за общо 2392 лв. Най-скандален обаче е случаят с главния научен секретар Стефан Хаджитодоров. Той получава заплати от 4 места за общо 4330 лв. Освен това е свръхчовек, защото по документи се труди от 0 до 24 часа.

Вестник Дума

"Свършват парите и за синоптиците"

С 1.5 млн. лв. е намален бюджетът до края на 2010 г. на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН и парите ще стигнат само до октомври, съобщил изпълняващият длъжността директор доц. д-р Георги Горчев, цитиран от изданието. Във всички оперативни звена на научния институт, където се работи на сменен режим, са преминали от 8 на 6-часов работен ден. Останалите научни работници и специалисти в състава на метеорологичната служба взимат по 5 дни неплатен отпуск всеки месец, за да можем да се вместим в орязания бюджет, казал Горчев.

Вестник Сега

"Частни университети започнаха да приемат и скъсани на матурите"

В стремежа си да привлекат повече студенти, университетите стигат до абсурди. Прием на двойкаджии са обявили Нов български университет, Бургаският свободен университет, Варненският свободен университет. Информация за държавни университети с подобна практика засега няма. Тъй като и законът за народната просвета, и законът за висше образование не позволяват на скъсани на матурата да продължават в по-горна образователна степен, вузовете наричат тези студенти "курсисти", уточнява изданието. И им поставят условие до една учебна година да се явят на някоя от поправителните сесии на матурите и да изкарат поне тройка. Това на практика дава възможност на младежите да се явят поне на две поправки - през септември и май догодина, за да се доберат до заветната диплома за средно образование.

Вестник Дневник

"Цинично е страна като Русия да ни критикува за липса на демокрация"

Това казва в интервю Михеил Уклеба, посланик на Република Грузия в България.

Вестник Труд

"Кризата възнагражденията на лекари и сестри в малките болници вече паднаха с до 50 процента"

Докторската заплата по принцип там е средно около 500- 600 лв. , а сестринската - 300 и 400 лв. Картината обаче ще става още по-тежка, докато замислените реформи не станат факт. И лекари, и пациенти са съгласни, че 414-те болници в България са много. А в тях има много кухи звена, които единствено гълтат пари за ток, вода, отопление, консумативи и лекарства, без да оказват нужната помощ на болния. А той като футболна топка често бива хвърлян лекуван-недолекуван от общинската болница към областната и най-накрая пристига в университетската. През това време парите от 2-3 клинични пътеки са източени, коментира изданието.

Директорите на 7 болници в Старозагорска област искат в декларация до НЗОК да получат най-късно до сряда ясна визия за финансирането им. Ако това не стане, медиците от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово заедно с частни болници заплашват с ефективни протести. Декларацията е заради предложените от районната каса анекси към сключените договори за въвеждане на делегирани бюджети. С тях ще се орежат 20 процента от парите на заведенията, при това със задна дата. "Това ни обрича на фалит", предупредил д-р Неделчо Тотев, шеф на чирпанската болница, цитиран в изданието. С кредит ще покриват задълженията за заплати и належащите плащания за консумативи в чирпанската болница. "Получихме разрешение от общинския съвет да поискаме овърдрафт от банка, с който да погасяваме дълговете", добавил Тотев.

Осем отделения на болницата в Разград затварят врати заради орязания с 40 процента делегиран бюджет. Лекарите поемат само спешни случаи, а всички планови дейности са отложени за по-добри времена. Засега мярката ще е до края на август, но и ако през следващото тримесечие няма средства, ограниченията ще останат в сила и наесен. Вече цял месец болницата във Велики Преслав, Шуменско, не предлага храна на пациентите си, но учудващо те не роптаят, пише вестникът.

"Към 20 юли т.г. над 1 400 000 лв. дължи държавата за служебна защита"

Това казва в интервю Валентин Бенатов, главен секретар на Висшия адвокатски съвет. По думите му този дълг е за времето до март 2010 г. по одобрени от бюрото 7838 отчета на отделни адвокати от колегиите в цялата страна. Бюрото е одобрило отчетите, приело е решения за заплащане на дължимите на отделните адвокати възнаграждения, но не е получило необходимите за това парични средства от Министерството на правосъдието, обяснява Бенатов. "Възможно е след 20 юли да има частична промяна, но дългът в тези параметри е налице, защото плащането по старите отчети не намалява общото задължение, тъй като пристигат нови отчети за вече извършена от адвокатите работа по предоставяне на правна помощ.", допълва той.

"Данъчните ще имат достъп до кредитните досиета на хора, срещу които се извършва ревизия"

Банкерите ще бъдат длъжни да предоставят на бирниците тайната информация, ако се приемат съответните поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и Закона за кредитните институции. Според изданието премиерът Бойко Борисов се заканил, че правителството ще одобри промените още на първото си заседание през септември. Досега от Националната агенция по приходите няколко пъти са се опитвали да научат банковите тайни на данъчни длъжници. Във всички случаи обаче те са срещали отказа на банкерите. БТА