Вестник Стандарт

"Аптекари ни сменят хапчетата"

Така те няма да връщат пациентите, ако не разполагат с дадено хапче. Това настояват от Националната аптечна камара, уточнява изданието. Много медикаменти имат едно и също лекарствено вещество, но са с различни търговски имена в зависимост от фирмите производители. Например метамизол у нас се среща като "Аналгин", "Проалгин", "Алгозон", "Тониалгин", "Диалгин" и "Медфалгин", обяснил шефът на НАК Антон Вълев. В момента аптекарите се наказват с минимум 500 лв. глоба, ако заменят хапчето в рецептата с такова със същите съставки. В същото време за пациента няма никакво значение под какво наименование ще приеме лекарствения продукт, обяснил Вълев. Той алармира, че в
малките градове и села аптеките масово фалират.

Вестник Новинар

"1 300 аптеки са закрити през последната година в България"

Освен икономическата криза причина на затварянето били и високите изисквания на Министерството на здравеопазването. От друга страна, през последните 12 месеца 89 нови аптеки са отворили врати. Данните са на браншовата организацията на фирмите на магистър-фармацевтите, които са собственици на аптеки.

Вестник Дума

"Държавата абдикира от здравеопазване"

Интервю с д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз /БЛС/. Болничните управители, които подписаха анексите, на практика се отказаха от парите, които НЗОК им дължи от март, обяснява Ленков. "Държавата ни отнема правото да работим качествено, страдат хора", допълва главният секретар на БЛС.

Вестник Класа

"200 млн. лева трябва да се изплатят на болниците."

Коментар на проф. Генчо Начев, директор на университетска болница "Св. Екатерина". Според Начев резервът на НЗОК може да се разблокира само с решение на Народното събрание. С тези 200 млн. лева трябва да се платят задълженията, които касата има към болниците за свършена и проведена дейност. Проф. Григор Горчев, управител на "Св. Марина", Плевен, потвърждава, че резервът на НЗОК трябва да се разблокира. 

"Бизнесът се втурна да произвежда по БДС"

Това казва в интервю Ивелин Буров, председател на УС на Българския институт за стандартизация. По думите му причината е, че потребителите са започнали да търсят продукти с етикети БДС. "Има проучване, че 94 процента от хората подкрепят идеята фирмите да работят по стандарт. Логично е тогава производителите да искат да правят стоките, които се търсят най-много".Стандартът на кашкавала ще бъде готов до края на септември. "Трябва да се знае, че в момента у нас има голям брой стандарти за различни хранителни продукти. Те са остарели, част от тях датират от 80-те години, но не са отменени и всеки, който иска да работи по тях, може да ги ползва", допълва Буров.

Вестник 24 часа

"Шофьори на таксита и автобуси от градския транспорт ще се включат в издирването на изчезнали деца по горещи следи"

До час след подадения сигнал за липсващ малчуган те ще получават с кратко мобилно съобщение, снимка и подробно описание на детето. Експерти от МВР обсъждат как да бъде въведен този нов метод за подпомагане на издирването, който се прилага от няколко години в Германия. Идеята е шофьорите да се включат по желание в тази инициатива, като записват данните си на специален телефон. "Дори само едно изчезнало или възрастен да бъде намерен по този начин, това ще е огромен успех. Смятаме, че ефект ще има, защото в първите часове всеки сигнал е много ценен", категоричен бил шефът на сектор "Издирване" в Криминална полиция главен инспектор Захария Стоянов.

Изданието цитира статистика, според която безследно изчезналите деца, обявени за издирване през 2007 г. са били 53, а през 2010 г. са намалели до 8. Данните показват още, че напусналите дома непълнолетни през 2007 г. са били 1840. Броят им за 2010 г. е 346.

"Съдебен иск за уронване на престижа ще заведе Волен Сидеров срещу шефа на ДСБ - София, ген. Атанас Атанасов"

Това е обявил самият лидер на "Атака" Сидеров пред изданието. Решението му е заради разпространената от Атанасов информация за водено разследване срещу Сидеров за изнудване през 1984 г.. В неделя ексшефът на НСС показа постановление, според което тогава националистът е бил заловен с 1000 белязани лв. след рекет и е трябвало да бъде предаден на съд. По данни на Атанасов обаче делото е покрито и той се е усъмни, че Сидеров е поел в отплата тайни ангажименти към Народната милиция, уточнява изданието.

"Според изчисления направени от проф. Борислав Борисов, ректор на Университета по национално и световно стопанство /УНСС/"

В интервю той обяснява защо няма смисъл от въвеждане на платено висше обучение. Причината е, че след изчисляване се оказва, че всеки студент, приет по платена програма, носи загуба за университета. По думите му законът така е направен, че не само няма компенсация, но и университетите реализират още по-голяма загуба за своите бюджети. Това е и причината за изненадващото спиране на приема за платено висше образование в УНСС. "Излиза, че не платеното обучение подпомага намалената държавна издръжка, а точно от нея трябва допълнително да се финансира платеното обучение. Икономически абсурд, сътворен в закона. Таксите трябва много бързо да се коригират от МС, иначе загубите ще са още по-големи", твърди Борисов.

Вестник Труд

"Числеността на армията ни ще се свие с около 6000 щика"

В мирно време войската ще е 26 000 души. Тези цифри са дискутирани на Съвета по отбрана в МО и вероятно ще бъдат предложени на парламента за одобрение, уточнява изданието. Сега по щат армията ни трябва да е около 32 000, но има над 2000 вакантни места. Така че реално ще бъдат съкратени около 4000 униформени. Това ще стане през 2011-2012 г. Най-голяма редукция ще претърпи пехотата. Тя ще се свие с близо 2000 бройки. Умува се да се "събере" в 2 бригади - сега са 4. Най-вероятно ще бъде махната тази в Плевен, въпреки че според кулоарен слух шефката на парламента Цецка Цачева е сондирала мнение дали може да бъде запазена. Но дори и да я махнат, батальонът й в Шумен остава, за разлика от Враца. Така все пак ще има боен гарнизон в Северна България. Пловдивската бригада специални сили може би ще се трансформира в полк. Окончателно решение кои поделения ще си отидат няма.

В интервю Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт, коментира икономическото състояние на страната и предстоящото преброяване на населението. В отговор на въпрос Коцева твърди, че има положителни сигнали - "Икономиката е "цветна" . . Възстановяването на българската икономика, както и на европейската, протича с бавни стъпки. . . За кризата не може да се твърди, че свършва на определена дата". От 1 септември започва пробно преброяване преди истинското, което ще се проведе през март догодина. "Сега за първи път го правим в три областни центъра - Стара Загора, Плевен и Велико Търново, както и в още четири населени места - Дебелец, Гривица,
 Габарево и Копринка. За първи път ще експериментираме и преброяване през интернет, като ще дадем възможност на всеки български гражданин сам да подаде данните си по интернет, вместо да допусне в дома си преброител. Електронната система ще бъде отворена за цялата страна", допълва Коцева.

"За България бе по-добре да не влиза в НАТО"

Това казва в интервю проф. Стивън Коен, експерт по въпросите САЩ - Русия. Според него подобен съюз е грешка. "Най-добрият курс за страна като България или балтийските републики бе да не влизат в никакъв военен съюз, нито с Русия нито със САЩ. Но да се опитат да се възползват от от позицията си между тези две сили и да получат най-доброто от тях. Така, например ако България се нуждаеше от гориво и не бе в НАТО, можеше да преговаря за по-изгодни доставки на газ от Русия или пък със САЩ за нещо друго", допълва Коен.

Вестник Сега

"В държавната администрация всеки пети чиновник е шеф"

Това съотношение е в рамките на нормативите, но е на ръба на допустимото, посочва редовният доклад за състоянието на администрацията за 2009 г., приет от Министерския съвет, уточнява изданието. В него са показани тенденции и проблеми, правят се препоръки. В края на миналата година държавната администрация се е свила рекордно за последните 6 години - до 80 255 щатни бройки. Ножицата на реформите е отрязала 6622 бройки, като свиването е главно за сметка на държавната администрация. В същото време има ведомства, в които една пета от щатните бройки стоят незаети. Рекордьор е новосъздаденият Институт по отбраната, където от 116 щата свободните са 46, или почти 40 процента. Средното брутно възнаграждение през 2009 г . е било 648 лв. , с 0.8 процента повече от предната година.

Вестник Дневник

"Анкета на "Евробарометър" показва, че българите са депресирани оптимисти за кризата"

Според данните три четвърти (68 но сто) от българите смятат, че финансовата ситуация на тяхното домакинство се е влошила. Повече от половината (53 процента) оценяват като "лошо" личното си положение. Това е впечатляваща разлика спрямо средното за 27-те държави в ЕС - съответно 34 на сто и 30 процента. Средно 64 процента от гражданите в Евросъюза (и само 29 на сто в България) смятат, че финансите на домакинството им са добре. 52 процента от европейците твърдят, че положението с работата е добро спрямо eдна трета от българите. Проучването бе огласено сега, а е проведено през май, т.е. в пика на дълговата криза, пише изданието. БТА