"24 часа" представя на първа страница новината за оставката на зам.-министъра на образованието Милка Коджабашиева, поискана от образователния министър Сергей Игнатов. Причина е дискриминационното й писмо до регионалните инспекторати, погазващо правата на децата от малцинствата да се самоопределят по етнически признак.

"Това е грубо погазване на неприкосновено, наистина свещено право, което стои в основата на всички международни договори, които се отнасят до правата и свободите на човека, които България е не само подписала, но и ратифицирала. Това писмо представлява откровен акт на дискриминация", казва депутатът от ДПС Лютви Местан, цитиран от изданието.

Труд" засяга проблема за правата на човека и възможните дискриминационни "прочити" при предстоящото преброяване в интервюто: "Ние, християните, сме виновни за помашкия етнос", с доц. Илона Томова от Института за населението и човека към БАН. "Ако преброяваните са се определили твърдо като "турци", въпреки всички колебания на преброителите, се записват като турци. Записаните като "българо-мохамедани" отиват в графата "българи". Тази специфична информация от анкетите може да отиде при политици и учени", заключава доц. Томова.

"Капитал" представя темата: "Шест идеи, които ще разтърсят висшето образование". Какво трябва да се случи в университетите, за да произвеждат знание, а не дипломи. Голяма част от преподаването няма нищо общо с реалния свят, още по-малко с правенето на наука. В аулите се четат лекции, които, в най-добрия случай, могат да попаднат в графата "история на науката". Лошото образование е причина не само за липсата на квалифицирани хора в България, за по-бавния икономически растеж, но и за нестихващата вълна от емигранти, констатира седмичникът.

В просветата не е добре да правиш закони на инат, казва Огнян Стоичков, председател на просветната параламентарна комисия, пред "Труд". Той твърди: "В науката има нужда не само от пари, а и от спокойствие. За БАН се говори общо и нищо не се разбира. А трябва да се говори институт по институт и учен по учен, за да се реши какво се случва там и каква е ползата на държавата от академията.

200 лв. повече за първолак, информира "Стандарт". Причината е, че транспортът скача от 2 на 3 лева, а закуската с 50 стотинки. Родителите пресмятат, че заедно с тетрадките, раниците, новите дрехи и парите за храна и транспорт ще трябва да извадят най-малко по 500 лева за ученик.

"Труд" представя позицията на ДПС, изразена от Лютви Местан, зам.-председател на партията, който е категоричен, че ДПС не се притеснява от делото срещу лидера си Ахмед Доган, а от полуистините и манипулациите, от начина, по който Комисията по корупция е приела доклада, който го уличава в конфликт на интереси.

"В България има 7 магистрали, 3 ще направим в този мандат. Много е важно да се знае, че в следващия ще направим 4", каза премиерът Борисов. Тази заявка даде той при първата копка на магистрала "Тракия". Тя трябва да е готова още през юни 2012 г., а не както е по план през 2013-а, обещава още той, информира "24 часа".

"Атака" цитира Борисов: "Турска компания няма да бъде допусната у нас, ако строителят на магистрала "Люлин" "Мапа Дженгиз" не завърши строежа в срок."

"Труд" отразява изказване на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова, която казва, че здравната система у нас е недофинансирана през годините и реформата не можела да стане бързо. Задължителните вноски обезпечавали 60-70 процента от средствата за здравето. Парламентараната група на "Коалиция за България" репликирала, че в резултат на драстично недофинансиране болниците са в ликвидация и пред фалит.

"Управляващите доведоха здравеопазването до колапс", обяви депутатът Мая Манолова.

"Болница на края на бюджета си", коментира "Капитал". Спешна помощ за "Спешната помощ" или как текущите проблеми на българското здравеопазване забавят задължителната му реформа. Къде са парите и какво ще се прави, още повече, че премиерът е обещал същите пари за здравеоразване, кавито са били миналата година, коментира изданието.

Проф. Анна-Мария Борисова, министър на здравеопазването, заяви за "Монитор": "Втори задължителен фонд за здраве няма да има. Поне аз няма да участвам в създаването на такова нещо. Но втори доброволен фонд ще има. Това ще бъде регламентирано с новия ни закон за здравното осигуряване. Смятам, че задължителното осигуряване си остава, но за неспазването му трябва да се прилагат наказания". Борисова допълни, че въпреки кризата ще бъдат осигурени лекарства на онкоболните.

Райна Кабаиванска събира майсторски клас за десети път, пише "Монитор". Проектът се продуцира от Нов български университет съвместно със Софийската национална опера и Театро комунале в Модена.