Денят на независимостта е отбелязан в цялата страна, съобщава "Труд". За празника във Велико Търново бе председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, вътрешният министър Цветан Цветанов, депутати и дипломати. "България се нуждае отуважение и осъзнаване на ценностите. Длъжни сме да направим всичко възможно това да се случи", заяви вицепремиерът Цветанов.

"Дневник" поставя акцент: "Брюксел подложи София на кръстосан разпит за завода за отпадъци." България е изпратила във вторник отговори на десетките въпроси на Европейската комисия за завода за отпадъци на София. Той трябва да  бъде финансиран с 81 млн. евро от оперативната програма "Околна среда". Експерти от Брюксел съобщиха пред "Дневник", че преди това страната е изпратила "изключително слаба" апликационна форма, която е била върната за доработка. Това ще забави още повече строежа на съоръжението, което трябваше да заработи през 2012 г., а процедурите вече се движат с година и половина закъснение.

От 2011 г. ще има още по-строги изисквания за автомобилите, произведени в ЕС, които трябва да отговарят на стандарта "Евро 5", информира "Труд". В световния ден без автомобили министър Нона Караджова призова за обсъждане на данъчни облекчения за коли, чиито двигатели замърсяват по-малко околната среда. Пловдив ще оспори решението на Министерския съвет за депортирането на още 30 000 тона столични бали на регионалното депо в Цалапица. Екоминистърът Нона Караджова уверява, че градът  ще получи обещаните 15 млн. лв. за приетите вече столични бали. Изпълнението на тази договореност е в рамките на 3 години, отразява думите на Караджова "Труд".   

Ученици от старозагорската езикова гимназия "Ромен Ролан", автори на "Труд", са спечелили големите годишни награди на  европейския проект "Околната среда гради мостове". Учениците са отразили в материалите си как сероочистките на ТЕЦ "Марица-изток 3" превръщат мръсния пушек в ...гипс.

Лекари вредят на 1 от 10 болни, съобщава "24 часа". Защо се получава така и как случаите да бъдат намалени, обсъждат светила на медицината във Варна. Очаква се доклад да изнесе зам.-директорът на Световната здравна организация д-р Агис Цоурос.

Пред "Телеграф" Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, заявява, че пазарът на лекарствата вече ще има други хоризонти. С въвеждането на промените в Закона за лекарствата и създаването на Държавна комисия, която, от своя страна, ще обедини всичко, свързано с цялостната политика по регистриране на лекарствени и медицински изделия, определяне на цени и политика за реимбурсация (плащане на цялата или на част от стойността на лекарството от държавата) и осъществяване на контрол, нещата ще бъдат съвсем различни.

За "Монитор" Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, казва, че държавата дава по 1 000 лв. месечно за дете в социален дом. Трябва да се търси семейство за малчугана, а не малчуган за семейството.

"Труд" отразява думите на министър Трайчо Трайков, че са преодолени досегашните проблеми за газовата връзка между България и Гърция. Между него и министъра на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция, Тина Бирбили са постигнати договорености по стратегическия проект за  този нов тръбопровод с дължина около 160 км между Стара Загора и Комотини. Проектът ще  бъде подкрепен политически и финансово от Европейската комисия.

"24 часа" коментира позицията на водещи депутати от ГЕРБ, които имат резерви към три предложения на Националната агенция за приходите: първо - забраната за плащания в брой; второ - заплатите и хонорарите да се превеждат само по банков път; трето - недоверие към предлагания свободен достъп до кредитните досиета. "В началото на пътя сме да изградим по-добре работеща система за обмен между банките и данъчните. В механизма за достъп трябва да има и защитни елементи", казва Асен Ягодин, зам.-шеф на АББ по повод на изразените несъгласия.

10 държави от ЕС плащат по-рано на фермерите, България не е сред тях, информира "Класа". Заради забавената ортофотокарта не можем да искаме подобни преференции. Страните, които са получили преференцията, ще могат да отпускат до 50% от субсидиите на фермерите си още от 16 октомври т.г. По процедура плащанията за текущата година стартират от 1 декември и продължават до 30 юни на следващата. Страната ни не е поискала разрешение да изплащаме по-рано субсидии, защото не е готова актуализираната ортофотокарта, обясниха за "Класа" от аграрното министерство.

Предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат увеличение на стажа за пенсия, доведоха до издигането на протестни палатки пред Народното събрание, съобщава "Труд". Миньори с каски и лампи разясняват, че е невъзможно да работят две години повече, независимо дали става въпрос за възрастта или за стажа им. В същото време проектозаконът бе приет от социалната комисия в парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака", макар депутатите от опозицията да бяха против. Всъщност никой не разбра ще остане ли в проекта текстът, че стажът за пенсия ще се вдига с три години плавно (с по една година от 2011-а до 2013-а) за работещите в трета категория труд. Или ще остане сегашната точкова система, но точките ще се увеличат с една догодина.

"Сега" представя коментар на преподавателя в УНСС и участник в инициативата на институт "Отворено общество" - "Макроуч", Димитър Чобанов за бюджета през 2011 г. Дефицит и дълг ще има, реформи - не. Проектът за бюджет няма идея как точно ще расте икономиката и не може да убеди, че планираните приходи ще бъдат събрани, е констатацията на г-н Чобанов.

"Новинар" представя интервюто на Георги Дамянов, свързано със статута на авторското право.Туризмът вече ще плаща за музиката в хотели и ресторанти, казва експертът. При нас има регистрирани 32 дружества, а реално работещите са 5 или 6. Ако ще правим електронна библиотека, нека я правим според закона. На конференция на музикалния бизнес в София преди седмица финландският специалист по авторско право Лаури Рехард отправи критики към новия законопроект за промени в Закона за авторското право и сродните му права. " Някои казват, че системата на авторското право не работи в България, но не е така. Фактите показват друго. Всяка година постъпленията в най-големите дружества се увеличават с 10-20 процента. Разчитаме, че тези рамкови договори, които сега ще станат факт и с туризма, и с АБРО, ще донесат по-големи приходи", завършва г-н Дамянов.

В Софийския университет се източват пари, казва пред "Труд"министър Сергей Игнатов. Заради преподавателите от Юридическия факултет се готвят три наказателни процедури срещу Алма матер. Една - срещу бившия вече шеф на "тайната" лаборатория, а другите - за източване на средства от бюджета на факултета, има съмнения, че са изчезнали пари през магистърските програми и през дарителския фонд по време на мандата на проф. Тенчо Колев. "СУ има много финансови проблеми. Той е с тежка структура и хроничен недостиг на средства...Този университет е важна национална институция. Не виждам защо проф. Илчев се сърди на медиите.Тяхната работа е да предоставят информация", обобщи министър Игнатов.

Да се върне познатият от десетилетия номер за справки 144, предложи "24 часа" на БТК. Идеята се появява след множество обаждания на читатели, че не знаят на кой номер да се обадят, ако искат да направят справка за даден телефон или адрес. Преди ден стана ясно, че 144 е свободен и от БТК са внесли в Комисията за регулиране на съобщенията искане да го ползват отново. "Мисля, че няма да има проблем номерът да бъде предоставен отново на компанията, но с разрешение за временно и регионално ползване", обясни шефът на регулатора Веселин Божков.       

Религията учи децата на морал, казва в интервю за "Труд" Пловдивският митрополит Николай. "Не разбирам защо държавата в лицето на образователната администрация отказва да даде шанс на децата да учат "Религия-Православие". Библията е дала на човечеството най-прекрасните разкази...и те са пречупени през призмата кое е добро и зло. Кое е правилното и кое неправилното поведение. Нещо, което болезнено липсва днес", заключава Негово Високопросвещенство. В контрапункт "24 часа" пише, че искат и ислям в училище, който да се изучава задължително, наред с православието. "Главното мюфтийство подкрепя инициативата на БПЦ и изразява надеждата, че това искане ще бъде прието. А заедно с него и предметът "Религия-Ислям" ще намери така желаното задължително място в училищата",  се казва в позицията на мюфтийството.

"Класа" цитира министър Игнатов: "Вярата не може да бъде преподавана по академичен път. Опасявам се, че в момента българското училище може да се превърне в арена на религиозно съперничество, по повод организираното от Светия синод предстоящо шествие в подкрепа на религиозното образование. "Докато не се променят конституцията и Законът за просветата, ще се спазва светският характер на българското училище", обясни министърът.

Хората трябва да знаят какво върши разузнаването срещу десетки милиони, казва Аню Ангелов пред "24 часа". Още чакам отговора на президента Първанов за комодор Гагашев, допълва той.

"Пари" анализира потока на паричните трансфери от емигрантите, които крепят финансовата стабилност на страната. Средствата са повече от парите от усвоените еврофондове, за което работи немалка администрация, констатира изданието.

За "Стандарт" Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие и председател на облигационерите на комбината "Кремиковци", заявява, че не очаква нов спад на икономиката, но измъкването от кризата, според него, ще е трудно. Само еврото ще даде въздух в икономически план. "За съжаление, българската икономика не е добре структурирана. Експортно ориентирани сектори, които в момента усещат положителната динамика на международните пазари, заемат твърде малък дял от икономиката. Затова излизането ни от кризата става по-бавно в сравнение с други страни. След като експортните отрасли дръпнат напред, това ще се стимулира сектора на услугите и вътрешното потребление, което сега изостава и тегли икономиката назад. Това ще се отрази върху инвестиционната активност - както вътрешна, така и външна. Накрая тази тенденция ще се пренесе в строителството и недвижимите имоти. За целия този процес обаче ще са необходими няколко години", прогнозира експертът.

"Труд" отразява речта на премиера Бойко Борисов пред срещата на високо равнище за Целите на хилядолетието за развитие. От трибуната на ООН в Ню Йорк, много развълнуван, премиерът поздрави българския народ за празника на Независимостта. Министър-председателят подчерта решимостта на България да бъде част от международната помощ за бедните страни - Африка, Карибите и региона на Тихия океан - въпреки кризата, която страната изживява. "В нашите ръце, в рамките на нашите възможности е да променим света, в който живеем да сложим край на бедността", отбелязва премиерът. В компанията на щатския о. р. генерал Уесли Кларк, българският премиер е чул високата оценка на генерала за ролята на държавата ни за сигурността в Югоизточна Европа. "Впечатлен съм от уважението и вниманието, с което се ползва Петър Стоянов сред членовете на фондацията на Бил Клинтън", споделил Борисов след традиционната шеста сесия на най-голямата фондация в света - "Глобална инициатива на Клинтън". Българският външен министър Николай Младенов е вечерял с Хилъри Клинтън, за която е категоричен, че е изключителен политик.

"Стандарт" допълва, цитирайки премиера от сесията на ООН: "Финансовата помощ за бедните по света е важна, но не по-малко важни са подготвените кадри, експертната помощ и ноу-хау. Помощта с експерти и добър опит е вариант за подкрепа, която могат да предоставят държави с по-малки финансови възможности като нашата", по думите на премиера, по важно е да се получава навременна и качествена помощ, отколкото да се увеличава обемът й. БТА