При стачка си подавам оставката, са думите на премиера, цитирани от "Труд". Давам всичко от себе си - от сутрин до вечер. Дадох си здравето и нервите. Премиерът подчертава, че е изпълнил на 100% обещанията си и започнат ли стачни действия, няма да убеждава никого в противното.

ГЕРБ номинира шефа на ВАС Константин Пенчев за омбудсман, съобщава "24 часа". В Европа е честа практика шеф на ВАС да става омбудсман и обратното, защото двете длъжности се препокриват, обясни пред "24 часа" Искра Фидосова, която е изготвила мотивите за номинацията. БСП ще поиска втори мандат за сегашния омбудсман Гиньо Ганев, казаха запознати. ДПС ще предложи Сабрие Сапунджиева. Тя е правист, била е секретар на президента и зам.-министър на правосъдието, обясни Лютви Местан.

В интервю за "Труд" Димо Гяуров, депутат от "Синята коалиция" и член на комисията за конфликт на интереси, споделя констатацията си, че Първанов е заплаха за БСП, не за ГЕРБ. "Намерението ни е да се явим на президентските избори във формат "Синя коалиция - плюс". Но това е въпрос на преговори. Вече поканихме ДСБ на разговори, така ще постъпим и с всички останали потенциални партньори вдясно. Президентът Първанов със сигурност би могъл да е някаква алтернатива, но само и единствено вляво. От тази гледна точка има огромен потенциал за партниране между Бойко Борисов и Георги Първанов. Всъщност в момента може би интересите им съвпадат - по отношение на разбиването на БСП, на отделянето на част от социалистите, която под нов флаг да бъде оглавена от Първанов", смята депутатът. Гяуров коментира и обвинението срещу себе си в "политически пуч" - както ДПС нарекоха делото за конфликт на интереси срещу Доган. "Всички сме очевидци на изключителната наглост на Доган и ДПС по време на пребиваването им във властта. Всъщност производството за конфликт на интереси пред ВАС не е за това. А за изясняване на фактите относно недекларирането от страна на г-н Доган на пряка икономическа зависимост от института и свързаност с "Минстрой", уточнява народният избраник.

София ще прави фабрики за ромите с европейски пари. Български банки ще определят лихвите по кредитите за проектите, информира "Сега". Освен за саниране Столична община ще похарчи милиони евро от европейския фонд "Джесика" и за изграждане на фабрики в ромските квартали, за паркинги и др.

Темата на "24 часа" информира, че спират парното на блока, ако 50% от домакинствата в него не са си плащали сметките. Такава промяна се замисля в закона за енергетиката. Топлофикациите искат санкцията да се прилага при два месеца забавяне на плащането на сградата. Участници в работната група, която готви промените, довериха, че все още се обсъжда дали процентът да е 50, или 70 неплатили. Все пак в закона ще бъде оставена възможността самото дружество да прецени дали да спре топлото на целия блок. Минко Герджиков, зам.-кмет по финанси в Столична община е категоричен, че длъжниците на "Топлофикация-София"  няма да могат да вземат кредит, докато не се издължат.

Минималната заплата и догодина остава 240 лв., в бюджета няма заложено увеличение до 270 лв., каза министър Симеон Дянков, пред "24 часа", темата присъства на страниците на всички ежедневници. Не се планира и вдигане на пенсиите. Схемата работодателите да изплащат първите 3 дена от болничните, носела икономии до 5-7 млн. лв. и ще е действаща и през следващата година. Синдикатите няма да подкрепят бюджет 2011, заяви президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. По думите му това е бюджет на стагнацията. Бизнесът пък подкрепял финансовото министерство за запазване на минималното възнаграждение. А от емисии на държавни ценни книжа се очаква в бюджета до края на тази година да влязат 1 млрд. лв.

"Пари" репликира с мнението на институционални играчи, в лицето на застрахователните, пенсионните и банковите компании, че Симеон Дянков никога не е мислил да пласира емисия облигации на външните пазари.

"Труд" поглежда към бюджет 2011, нюансирайки информацията за него с изказването на министър Дянков, че след 10 г. всички ще искат да живеят, учат и останат тук - в България, коментирайки финансовите реалности и политики на своето предложение за бюджет за идната година. Изданието отразява и оценката на Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, че в този си вид бюджетът е неприемлив и социално застинал.

Време е да спрем да вярваме в лесните пари, казва за "Сега" президентът на финансовия портал "Моите пари" Деян Василев. Напрежението между банките и потребителите засяга качеството и цената на финансовите услуги. Намаляване на лихвите с 0.50% у нас ще доведе до 80 млн. лв. месечен спад на вноските на хората,  т. е. тези пари биха останали в бизнеса и в домакинствата и биха влезли в икономиката. А лошите кредити и високите лихви изпомпват ресурс от реалната икономика. Излиза, че банките не само вземат яйцето на златната кокошка, но и я колят, обобщава г-н Василев.

"Монитор" отразява визията на кмета на София - Йорданка Фандъкова за настоящето и бъдещето на града. Няма да се вдигат общинските данъци. София ще става все по-зелена, с по-добър транспорт, работи се много активно и с шестте общински болници, за да се осигури нормалното им финансиране в условията на реформа, казва столичният кмет.

Българските предприятия са получили 13, 5 млн. швейцарски франка от поръчки за ЦЕРН (Европейскатa организация за ядрени изследвания), съобщи проф. Йордан Стаменов, ръководител на Института за ядрени изследвания на БАН, пише "24 часа".

"24 часа" цитира Мартин Димитров, председател на СДС: "Искаме оставката на министъра на здравеопазването и екипа му, както и оставките на шефа на НЗОК Нели Нешева и зам. министъра на финансите Владислав Горанов." "Стандарт" допълва: "Опозицията е готова с вот на недоверие заради здравната реформа". Кредитът на доверие към министър Анна-Мария Борисова е изчерпан, пише "24 часа". Според сините тя не познава здравната система, което я е довело до вземане на грешни решения, има неспособност за управленски решения, липсва й компетентност и воля за реформи. Министерството на здравеопазването е станало филиал на Министерството на финансите, то е против лекарите, болниците и пациентите, твърдят сините. Цинизъм е пациентите да доплащат лечението си при положение, че съвестно са си плащали здравните осигуровки и средствата от тях стоят в БНБ и в оперативния й резерв, смятат сините. "Тази идея е просто грешна. Искаме премиерът да назначи нов екип, който да не бъде формиран по кръстовищата на България", подчерта Мартин Димитров.

И темата на "Труд" е с акцент - здраве. Трима от 4-ма болни ще доплащат за лечението си, въпреки че вече са го покрили със здравноосигурителните вноски, които са плащали с години. Справка на Националния център по здравна информация показва, че през миналата година през 25-те областни болници у нас са минали 488 780 души. Средният разход за лечението на болен в тях е бил 594 лв. Т. е. ако доплащането (което се предвижда за заведения като областните, университетските и националните центрове) е 20 на сто, излиза, че пациентите ще дадат от себе си близо 120 лв.

Пред "Дневник" д-р Динчо Генев, председател на новосъздадената национална асоциация на лекарите от болничната помощ, която е структура на Българския лекарски съюз (БЛС), изразява учудването си от факта, че държавните болници са с най-големи дългове, а остават привилегировани. "Настояваме да бъде направена реална оценка на стойността на клиничните пътеки. В по-малките болници трябва да се правят операции и манипулации, които по-рядко ще стигат до големите. Областните и университетските лечебни заведения според мен трябва да лекуват по-усложнени заболявания, по-тежки състояния, по-редки болести."

Лекарски протести, свързани с неясното доплащане - ще има. Гарантирано! - е виждането на д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, споделено за "Класа". А Теодора Захариева, председател на Федерация "Български пациентски форум", твърди пред същото издание, че е унизително пациентът да доплаща.

Анна-Мария е като вирус за кабинета, прави опит за диагноза "Стандарт". "Земя" допълва картината с уточнението, че болниците вече са минали на военни запаси, а в здравеопазването в момента се вижда как Анна прави едно, Мария прави друго, двете не знаят какво иска Борисова.

Анализът на "24 часа" поставя в центъра си коментар за състоянието и "здравето" на здравната каса. "Нека просто национализираме тази каса", призовава заглавието на материала. Сегашното осигуряване съчетава най-лошото на капиталистическата и социалистическата система. Лекарите направиха това, което трябва - квалифицираха се, овладяха върхови технологии, модернизираха и изчистиха болниците. Но пък изчезнаха общодостъпното здравеопазване, училищните лекари и безплатния зъболекар, това развитие е въпрос на политика и администрация, а не на пари и квалификация. Резултатът е - поява на огромна група неосигурени лица - между 1,2 и 1,5 милиона - лишени от каквито и да било медицински грижи. Защото приватизацията на здравното осигуряване бе фалшива, а бюрокрацията - невъобразима, едно съчетание на административна немощ и продажност.

Проучване на НЦИОМ, публикувано от "24 часа", очертава вероятния избор на българите сега - в края на септември. Той носи победа за ГЕРБ, спрямо БСП, с 3:1, видно е, червените преодоляват  кризата си. ДПС присъства в септемврийския парламент със 7%, "Атака" - с 4%. Синята коалиция събира 3,3% подкрепа. Лидер сред политиците е вицепремиерът Цветан Цветанов - 64% одобрение, следван от премиера Бойко Борисов - 59,2%. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева има рейтинг, сравним с този на премиера - 58,7%. Президентът Георги Първанов присъства с 42%  електорална подкрепа.  

"Труд" представя изследване на социолога Кънчо Стойчев, което обобщава обществените настроения в заглавието си: "Партиите критикуват ГЕРБ, а народът го подкрепя".

За "Дума" анализ на проф. Чавдар Добрев, асоциира тезата си с романа на Стендал: Бойко Борисов - червено и черно. Днешният премиер не е случайност или екзотика, той е плод на премислена политика на олигархични кукловоди.

В "Новинар" Петко Бочаров резюмира: Циганският проблем се европеизира. Това е уникален с остротата си етнически, социален, културен и всякакъв - който никоя държава от континента не би могла да реши сама.

Болезнената тема за ромите е отразена и от "Труд" със статията на Кеворк Кеворкян: "4 691 216 долара. Оплачете се на Марко". Журналистът уточнява, че по линия на Десегрегационната програма на Ромски образователен фонд (Будапеща, Унгария) през последните 5 г. различни ромски фондации и организации у нас са получили 4 691 216 долара! 83 335 долара е получила фондация "Шам"-Монтана за една година, за да повишава посещаемостта на циганчетата в училищата... и за да лобира за десегрегацията. Не е лошо да бъдат издирени хората, които са били убедени от тези лобисти. ДРОМ-Видин е получила - пак за една година! - 94 730 долара, за да осигури "безплатен достъп на 700 циганчета до интегрирана учебна среда и за да проведе национална кампания с ключови национални участници". Дали да не предположим, че едно циганче излиза средно по 100 долара, а останалото е за лобиране.       

"24 часа" отразява намерението на Европа да глобява по общи правила всеки шофьор, независимо в коя държава от съюза той е извършил нарушението. Драстичната мярка е поискана от шефове на службите за контрол на пътния трафик от страните-членки на ЕС. Още не е ясно чия тарифа ще бъде взета за основа. В България, ако караш с 50 км/ч над разрешеното, плащаш 250 лв., но във Франция вземат 1500 евро. Изключително тежки са глобите в Италия - до 2000 евро при превишаване на скоростта с 40 км, докато у нас вземат 150 лв. Целта на еднаквите глоби е до 2020 г. да се намалят 2 пъти убийствата по европейските пътища. БТА