ТРУД

Акцентът във водещите ежедневници е оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова. Тя подаде оставка, а премиерът я прие, без да се колебае. "Борисов "взе здравето" на Борисова", коментира "Труд". Повод за отстраняването на здравната шефка бе концепцията й за доплащане в болниците, която получи яростен отпор дори в редиците на управляващата партия, уточнява изданието.

"Загуби доверието ми", казва в интервю за "Труд" премиерът Бойко Борисов. В отговор на въпроса къде е сбъркала Борисова, Борисов отбелязва: "Недопустимо е да качи на сайта на министерството концепцията за здравеопазването, при положение че не е обсъждана нито в Министерския съвет, нито в парламента, нито с мен. Може да е взето най-правилното решение за сектора, но процедурата е нарушена. Освен това в Министерството на здравеопазването бяха допуснати още няколко грешки - като качването на сайта на Министерството на здравеопазването на документи - образец за кандидатстване за европари, но изпратен от фирмата "Дженерал илектрик". А натрупат ли се такива грешки, министрите се сменят - това е разликата между мен и останалите премиери". Борисов потвърждава, че министърът на здравеопазването е подала оставка по собствено желание, и че вече има идея кой ще сложат на мястото й. Премиерът допълва, че съществува липса на пари в бюджета. "Парите ги няма, няма пари, няма! Лъжели са предишните, че има излишъци, лъжели са за всичко, което са правили", отбелязва Борисов. Премиерът коментира: "Станишев, който доведе до разруха държавата, ще ми иска вот! ... Аз не искам да стоя и някой да ми се упражнява върху гърба. Разбирам да ми иска вот Яне Янев - не е бил в управлението, или "Атака". Но да ми искат Станишев и Доган вот?! Не го приемам! ... Но затова, което те са ни навлекли, да искат вот - просто е цинизъм!"

Въпреки че здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова подаде оставка, протести ще има. Това коментира пред "Труд" д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз. По думите му в понеделник над 40 болници ще дадат на съд здравната каса, защото не им плаща изработени суми. "На 11 октомври пък ще има регионални протести в страната, а на 15-и се събираме пред "Св. Ал. Невски" на национален", казва Райчинов. Той бе категоричен, че в никакъв случай съюзът не иска премиерът Бойко Борисов да подава оставка. Напротив - много го уважават. Но настояват заместникът му Симеон Дянков да си ходи или да не се меси в здравеопазването, уточнява изданието.

"Труд" цитира изказване на финансовият министър Симеон Дянков. По думите му в бюджета на здравната каса за догодина са предвидени 180 млн. лв. повече, отколкото за тази. Заедно с 220-те млн. лв от актуализацията на бюджет 2010 г. парите ставали с 400 млн. лв. Повече. Според Дянков 125 млн. лв. от тях ще отидат за покриване на стари задължения на болниците, натрупани от януари до юли тази година. А другите - за допълнителни дейности, пише "Труд".

А сега накъде?, пита "Труд". Проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването, коментира за изданието, че най-напред трябва да се платят дълговете на болниците, да се разблокират средствата от големия резерв на здравната каса и чак тогава да се мисли за реформи. Проф. Генчо Начев, бивш директор на здравната каса, допълва, че е необходима да се отделят 4,3 процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване.

ГЕРБ няма право на грешки в здравеопазването, твърди в интервю за "Труд" председателката на 41-вото народно събрание Цецка Цачева. "Крайната цел - здравето на всеки човек, трябва да е в основата на реформата", отбелязва Цачева. "Ще се отнесем с цялата сериозност към вота на недоверие, ако бъде внесен. Законодателната власт има правомощията да контролира изпълнителната, така че ако бъде внесен вот, парламентът ще бъде на висотата си да коментира темата, зададена от опозицията."

В интервю за "Труд" Миглена Кунева, бивш министър по европейските въпроси и бивш еврокомисар, коментира думите на вицепремиера Цветан Цветанов, казани в Брюксел, че България е приета незаслужено в ЕС. Кунева твърди, че това негово изказване е "обида за целия народ". Думите й България е пример как една страна с тежко наследство за 10 години е успя да навакса онези 50 години, през които е съществувал ЕС. "Откровено казано, поведението на Цветанов е необяснимо като политическа реакция . . . крайно неприемливо за всички - и в България, и в ЕС", обобщава Кунева.

24 ЧАСА

Оставката на Борисова не е достатъчна, твърди в интервю за "24 часа" Ваньо Шарков, депутат от Синята коалиция . "Тя не е единствен виновник за кризата в здравеопазването и не може с нейната оставка да се реши проблемът. Отговорност носи и НЗОК в лицето и на нейния директор, и на председателя на Надзорния съвет, и затова, като част от екипа, който ръководи здравеопазването, те трябва да последват примера на проф. Борисова. А вотът на БСП си е безсмислен още от началото, така че тази оставка е без значение за него".

Пред "24 часа" Мая Манолова, депутат от БСП, казва: "Няма по-голямо признание за провала в сферата на здравеопазването от оставката на министър. Вотът ни не е срещу министъра, а срещу политиката в тази сфера".


СЕГА

Забавеното усвояване на европарите ще излезе солено на България, коментира "Сега". Най-вероятно страната ни няма да се пребори за парите, които трябва да получи за периода 2014-2020 г., и те не само няма да се увеличат, но и ще намалеят. За това алармираха високопоставени източници от Европейската комисия, уточнява изданието. "При преговорите за разпределяне на средствата по еврофондовете България няма да е в добра позиция да поиска повече пари. Когато канцлерът на Германия Ангела Меркел види 50 на сто усвояване, едва ли ще се съгласи да ви бъдат дадени повече пари", коментираха експерти от комисията.

Бюджетът за времето след 2014 г. започва да се гледа през октомври в Брюксел и по него тепърва предстоят дебати.

Брюксел налага глоба на България от 6.5 млн. евро (13 млн. лв.). Глобата е заради неспазване на изискванията на Многогодишното финансово споразумение с еврокомисията по програма САПАРД. Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева обяви, че причина за глобата са неправомерните плащания от страна на предишното правителство към определени фирми в периода 2007-2008 г.

"Сега" пише, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви скандално в Брюксел, че приемането на България в ЕС е било грешка. "България не беше готова да влезе в ЕС през 2007 г. Беше взето политическо решение...Съжалявам, че България беше лош пример в разширяването на ЕС, но се надявам, че такива грешки няма да бъдат правени занапред", каза Цветанов на дискусия за реформите на ГЕРБ в представителството на Бавария в Брюксел, уточнява изданието.


МОНИТОР


Край на фалшивите технически прегледи, пише под глава "Монитор". Масови проверки за издаване на фалшиви документи за технически прегледи стартира транспортното министерство. По 1500 лв. глоба ще отнасят техническият специалист и председателят на комисията, извършили прегледи "менте". Санкцията за собственика на сервиза ще е 2 хил. лв. Така ще възлиза поне на 5 хил. лв., а освен това ще им се отнема лицензът. Промените в Закона за автомобилните превози влязоха в сила през юли, а проверки вече се извършват из цялата страна както по сигнал, така и планирано или внезапно. Вече са отнети лицензите на 4 пункта за технически прегледи, обясни шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов, цитиран от изданието.

В интервю за "Монитор" основателката на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева, допълва, че Борисова е постъпила достойно, като си подаде оставката. По думите на Захариева реформа в здравеопазването няма - "административното съкращаване на болнични легла с оглед орязване на разходите съвсем не означава реформа". Захариева предлага "парите за здраве да бъдат отделени от консолидирания бюджет и да бъдат оползотворени само за здраве. При други условия аз не бих приела да стана здравен министър".



СТАНДАРТ

Борисова очевидно не беше достатъчно подготвена за този пост и това, че си отива, е добра новина, казва в интервю за "Стандарт" социологът Юлий Павлов. "Подготвяният вот на недоверие по темата здравеопазване (или по която и да е в момента) няма как да се обезсмисли с оставката на Анна-Мария Борисова, защото поначало е безсмислен. Но сега - кончателно е излишен", допълва Павлов.

БТА