Акцентът във водещите ежедневници е заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Сега

"Сега" коментира на първа страница, че финансовият министър Симеон Дянков ще остави пенсионната реформа за следващото правителство, въпреки че преди три дни обяви, че не иска. Дянков се съгласи реформата да започне от 2013 г. Вноската за пенсия пък ще се повиши с 1.8 процента от 2011 г., стана ясно след заседанието, на което участваха само представители на правителството и работодатели. Синдикатите не се включиха, защото настояваха за среща с премиера.

"Сега" пише на първа страница, че ГЕРБ иска да закрие 150 общини преди изборите. Закриване на общините с малка субсидия от бюджета, съкращаване на администрации и окрупняване на областните управи в навечерието на местните избори догодина кроят управляващите. Това стана ясно по време на годишната среща на Националното сдружение на общините в България в Албена, уточнява изданието. Кметовете очакваха от шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да им каже какви възможности ще им даде Бюджет 2011 за събирането на повече собствени приходи от данъци, допълва "Сега".

"Романтичният период на Цветанов в МВР приключи", обобщава в коментар за "Сега" Борис Митов, автор. Депутатите от РЗС обвиниха вътрешния министър Цветан Цветанов, че лъже за имотното си състояние, и поискаха пълна проверка на доходите и собствеността му. Атаката идва ден след като обвиняемият Алексей Петров забърка ГЕРБ в скандал за партийни и общински дарения, а от РЗС съобщиха, че тепърва ще представят и други документи.

 

Капитал

"Какво научихме от хаоса с осигуровките - пет извода за управлението на ГЕРБ", обобщава "Капитал". Първо - надеждата за реформи, която избледнява; второ - балансът в кабинета е променен; трето - премиерът трудно казва "няма"; четвърто - все пак може да има дебат. Но за осигуровките ли?; пето - пожари гасим всякакви.

 

Труд

Гаражът на БНТ може да отвори врати за технически прегледи на частни коли, информира на челна страница "Труд". Според изданието това е една от идеите, върху които умуват в медиата. Причината за необичайния ход била дупка в бюджета на държавната телевизия. Само за командировки медиата изразходвала 1,3 млн. лв. тази година, уточнява "Труд". Гаражът на телевизията е лицензиран да извършва технически прегледи, но в момента не се използва рационално, обяснява пред изданието финансовият експерт в управителния съвет на медиата Атанас Кацарчев.

Новата спортна зала в София ще има и ледена пързалка, коментира в интервю за "Труд" Свилен Нейков, министър на физическото възпитание и спорта. Другата седмица идват специалисти от Австрия - от фирма, която срещу милион и половина лева ще монтира инсталация за заледяване на полето. Спортът ни ще стане по-силен, когато получи модерна и лицензирана допинг лаборатория. Така ще се спестят средства, тъй като пробите ще се изследват у нас, а не в чужбина. "Ще изчистим на първо място детския спорт от допинг, защото за големите винаги има кой да се грижи."

Нейков изброява спортовете с приоритетно финансиране от държавата: спортна стрелба, вдигане на тежести, класическа и свободна борба, атлетика, кану каяк, академично гребане, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, волейбол, джудо, бадминтон и плуване, както и биатлон, социални и масови спортове като ски и баскетбол.

В интервю за "Труд" Камен Кичев, зам.-министър на транспорта, отбелязва, че след като се изтегли заем от Световната банка за нуждите на БДЖ, ще се покрият съществуващите заеми. "С тези пари през 2014 г. железниците ще бъдат на "черно" ( т. е. да не са на червено). да не са на загуба и в баланса да няма минусови цифри. 2014 г. железниците трябва да имат положителен баланс и с приходите си да могат да обслужват всички заеми". Кичев допълва, че изпълнителната агенция "Железопътна администрация" е издала предписание за спиране на всички возила с изтекли сертификати. Но този сертификат не гарантира никаква безопастност. истинската безопасност се гарантира от ежедневните проверки на БДЖ." В отговор на въпроса кой е виновен за инцидента в Драгоман, Кичев казва: "Това е човешка грешка. Сертификатите нямаше по никакъв начин да предотвратят инцидента."

Студенти без право учат "Право" в Софийски университет "Св. Климент Охридски", пише "Труд". Във факултета по право през последните години са прехвърлени от други вузове или други факултети на СУ около 100 студенти. Част от тях са в абсолютно нарушение на правилата, твърдят инспекторки от учебния отдел на висшето училище. Според тях схемата на прием била в няколко посоки. Първо - студентът се записвал "Право", без да е държал задължителния конкурсен изпит по история. Той представял служебна бележка от друг университет. Второ - влизал с фалшива бележка за положени приемни изпити в провинциален ВУЗ. Трето - приет бил в друг факултет на СУ през лятото на съответната година, но записан същата есен "Право", без да се отчита, че реално му липсват два семестъра, както се иска по правилника на университета, уточнява изданието.


Стандарт

Според челото на "Стандарт" двойна аванта е изкарал от плажовете на "Русалка" милионерът Николай Бонев. "Освен че събираше незаконно такса за паркинг с бариера, която спира достъпа до морето, той не е плащал и концесия. Става въпрос за сериозни загуби за хазната", коментира изданието.

Темата на "Стандарт" е озаглавена: "800 бона в хазната от съкровища". България? О да, това е древното злато на траките! В съзнанието на американци, японци и европейци малката държава на брега на Черно море са златните ритони от Панагюрище, маската на Терес, Рогозенските кани. "Нито Гърция и Турция, нито Италия имат съкровища като нашите", категоричен е зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, цитиран в изданието. Според него "пътешествията" на древното злато ни прави реклама, която не може да се сравни с нищо друго. Освен че ни представят пред света обаче, странстването на съкровищата в чужбина носи и солидни приходи. Зависи от изложбите, но ако експозицията се показва в различни градове за повече от месец, приходите от нея са между 100 и 400 хиляди евро, обяснява Чобанов.

Пред "Стандарт" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева коментира промените в закона за ГРАО. Ще се въведе електронен регистър, който ще събира адресите и семейните данни. Това е публичен регистър, в който властите ще могат да проверяват какъв е настоящият ни адрес, семейното положение и други такива данни. В отговор на въпрос Захариева твърди, че защитата на данните в него ще е изключително висока и на няколко степени. Той ще бъде достъпен само за съответните власти. "Целта е да се улеснят гражданите. Например да можеш да си изкараш удостоверение за раждане не от родния град, а от този, в който в момента живееш или работиш. Когато имаш електронен подпис, ще можеш да си поръчаш и онлайн тази услуга. По този начин ще идват навреме и смъртните актове, които сега от чужбина се бавят с месеци и дори години".

Колите, които нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност", ще бъдат конфискувани направо на пътя, предупреждава "Стандарт". Ако катаджия спре автомобил и той няма полица, ще вика паяк, който ще откара возилото на наказателен паркинг.

 

Монитор

България и Турция ще основат балкански център за обмен на органи. Той ще се нарича Балкантрансплант и ще действа подобно на европейския Евротрансплант, казва пред "Монитор" директорката на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева, цитирана на челна страница. Първата работна среща, на която е била обсъдена и приета идеята между наши и турски трансплантолози, специалисти в присаждането на черен дроб, се е състояла преди пет дни. Сред тях е бил и световноизвестният турски трансплантолог проф. Токач.

Новинар

В спор за морала, свободния избор и религията - така премина дебатът в парламента за закона за трансплантация, коментира "Новинар". Да се запази сегашното положение, при което донорство на органи да става при всички случаи, освен когато лицето приживе не е посочило изрично несъгласие за това. Това решиха депутатите след един час спорове и така отхвърлиха предложението на синия депутат Лъчезар Тошев, уточнява изданието.


„24 часа" отбелязва, че за първи път "Евротрансплант" насочва органи към българия. 34-годишната Лили Генова е първата пациентка, получила бъбрека на жена от Мюнхен.

БТА