Труд

Българският лекарски съюз се подготвя за протестни действия.

 

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество Цветан Райчинов, председател на БЛС, демонстративното скъса споразумението, което беше подписано между правителството и съюза. Този акт, означава, че БЛС се отказва от договореностите си с кабинета, защото той "няма намерение да спази нито една точка" от тях, допълва по темата "Труд". Изданието подчертава, че според Райчонов единствената цел на споразумението е била да се спрат протестните действия на лекарите.

 

Яне Янев наклепа и кумеца на Цветанов

 

Темата на "Труд" информира, че скандалите около имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов продължават с пълна сила. "Вицепремиерът Цветанов има вътрешен човек в НАП и това може да попречи на проверката за имотите му." Тази поредна "бомба" хвърли лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Той отиде в агенцията за приходите и предаде на шефа й Красимир Стефанов документи за имотното състояние на вътрешния министър, пише изданието.

„Труд" припомня, че миналата седмица Яне Янев обяви, че Цветанов се е сдобил за кратко време с няколко апартамента, като е платил за тях с пари от неясен произход. Министърът възрази, че произходът на всеки един негов лев се знае, а жилищата били купени със заем от банка, със спестявания от заплата и хонорари от консултантски услуги.

„За“ и „против“ Доган

Пред "Труд" Николай Николов, експерт по закона за конфликт на интереси и бивш член на комисията "Кушлев", коментира, че решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен съд (ВАС) по казуса "Доган" е точно такова, каквото трябва да бъде. Защото въпросът за конфликт на интереси бе подменен от политическите вълнения "за" и "против" Доган", а съдът остана верен на принципите на правото. Надявам се, че така ще стори и 5-членният състав на ВАС, допълва Николов. Още през месец август той прогнозира в "Труд", че хонорарът от 1,4 млн. лв., получен от частно дружество ("Институт строителство и минно дело"), не е достатъчен, за да се приеме, че има конфликт на интереси. Трябва да се докаже, че лидерът на ДПС се е възползвал от властовите си позиции в частен интерес на дружеството, казва Николов.

Договорите на Доган крият други интереси, твърди пред "Труд" съдия Марина Михайлова, докладчик по делото "Доган". В отговор на въпрос тя споделя личното си мнение, според което "има конфликт на интереси по три основни показателя. Първо, в качеството на депутат, което се преплита с качеството му на председател на партията, мандатоносител на предното правителство, г-д Доган е могъл да въздейства както на решенията на правителството, така и на други институции. Вторият момент е налице ли е облага. Третият и най-важен момент е дали тази облага е получена за изпълнение на конкретна дейност или под прикритието на тази дейност се целени други резултати. Фактът, че г-н Доган няма специална диплома по хидрология и минно дело говори за това, че още когато са сключени договорите ( по хидропроекти, сред които и "Цанков камък"), страните са знаели, че не може лично да ги изпълни." "Затова за мен като съдия тези договори прикриват някакви други отношения между страните", обобщава Михайлова.

 

На Деня на будителите – генерална репетиция за протести

"Труд" информира, че съветът на ректорите на висшите училища единодушно гласува готовност за протести. Генералната репетиция ще бъде на 1 ноември, Деня на будителите. Датата на масовия протест ще бъде уточнена по-късно. Преди това ректорите и на Федерацията на преподавателите към КНСБ искат да видят дали изискванията им за повече пари и най-вече за ясни политики ще се изпълнят. Настояването е образованието да отиде на 2-ро или 3-то място в таблицата на приоритетите, а не на 9-о.

 

 

24 часа

Метрото е 12 пъти пъти по-безопасно от железопътния транспорт


В софийската подземна железница "системата е гъвкава и сигурна. Само огромна авария, която да засегне електрозахранването на столицата, може да се усети в метрото. Дори цяла София да остане без ток, ще изведем пътниците. Освен захранването на влаковете няма да бъде прекъснато и осветлението", гарантира шефът на отдела "Електродиспечери" Георги Хаджиев. Софийското метро може да издържи на ударната вълна на мощен взрив, както и на по-силно земетресение от 9-а степен по скалата на Медведев, обяснява шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

"Игра на нерви - кой кого"

 

Изданието подчертава, че кабинетът сам ще решава за пенсиите и че от БЛС са поискали финансовият министър Симеон Дянков да се върне зад океана.

В случай на криза пари за ВУЗ ще има

В интервю за "24 часа" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, отбелязва, че ако се стигне до криза ще се намерят пари за висшите учебни заведения. "Положението не е толкова драматично, защото в централния бюджет винаги има инструмент, който се намесва при кризисни ситуации. Така че ще се оправим тази година", категоричен е Игнатов.

 

Продупчена митница!

Седмина митничари - всички от звеното, което работи в складовете на аерогара София, са минали на детектор на лъжата заради крупния обир в склад на сребро, злато и платина. Нито един обаче не е бил засечен да има участие в нелегалната кражба на благородните метали, оценявани за около 1,5 млн. лв. Три са версиите на полицията, във всяка от тях има "вътрешен човек". Удареният склад е в охранявана зона на летището, до която имат достъп малцина, коментира изданието. Но в интервю за вестника Филип Александров, зам.-шеф на митница "Аерогара", споделя притеснението, че е възможно кражбата да е дело на вътрешен човек.

Ако Цветанов лъже - с куфара за село

 

Цветанов ясно трябва да отговори на няколко въпроса: дали е платил в брой апартамента, дали "Столична община" е имала взаимоотношение с "Лев корпорация", за която сега се твърди, че е част от Октопода, и давала ли е гаранция общината пред белгийската компания? И какво свързва вътрешния министър с човек като Тодор Бояджиев?, коментира Румен Петков, депутат от БСП, в интервю за "24 часа".

 


Стандарт


Премиерът Бойко Борисов надценява ролята на синдикатите, отбелязва пред "Стандарт" социологът Васил Тончев, шеф на агенция "Сова Харис". "Разковничето е в отношенията с бизнеса. Там са хората, които поемат тежестта кризата - и работодатели, и служители. Всички, свързани с частния бизнес, са гръбнакът на икономиката ни. И от тях зависи в голяма степен успешният управленски мандат на ГЕРБ", подчертава Тончев.

 

"Стандарт" пише под глава, че вдигат налозите за луксозни коли и имоти. "От догодина всеки, който яха над 200 коня под капака, ще доплаща. Допълнителният налог ще бъде между 3,69 лв. и 7,38 лв. за всеки киловат над 149", коментира изданието.


Земя

В интервю за "Земя" Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, коментира подробности около новия Закон за горите. По думите на министъра идеята и философията на закона е горите да бъдат гори, а не строителни площадки. За първи път имаме закон, който влиза в парламента с почти сто процента консенсус с неправителствените организации, подчертава Найденов. С влизането на закона в сила мораториумът ще отпадне. Според новия закон за горите няма да се промени предназначението на вече заменените до сега територии.


Новинар

Вежди Рашидов за колекционерите

Готови сме с наредбата, която ще реши проблемите на колекционерите, казва министърът на културата Вежди Рашидов за "Новинар". По думите му съвременните автори все по-свободно трябва да могат да творят и произведенията им все по-свободно да могат да се движат по своя път. "Защото съвременните ни творци са реално на пазара и сами търсят своите галерии и купувачи, без да искат нищо от държавата." Относно противоречието между Закона за бюджета и Закона за филмовата индустрия Рашидов казва: "Не може бюджетът на министерството на културата да е на минус 40 на сто, не може бюджетът за театрите, за училищата по изкуствата, за музеите и галериите, за археологията, за консервацията и реставрацията да е драстично намален в условията на финансова криза, а единствено за киното този бюджет да е 100 процента. Мисля, че в това отношение има неразбиране на

ситуацията от някои среди."



Монитор

Гражданска отговорност

"Монитор" алармира на първа страница, че пътната полиция започва акция за проверка имат ли валидна застраховка "Гражданска отговорност" всички автомобили у нас. Независимо за какво е спряна колата от патрула, полицаите ще са длъжни да изискват от шофьора да покаже валидна полица. Ако той няма, автомобилът му ще бъде спиран от движение, регистрационният му талон ще бъде отнеман и на водача ще бъде съставян акт.



Телеграф

Около 250 имота са "на мушка" на НАП, казва в интервю за "Телеграф", изп. директор на агенцията Красимир Стефанов. В столицата собствеността на почти всички имоти е установена. След София, Варна, и Бургас предстои да направим още един полет във вътрешността на страната, там където имаме сигнали за подобно струпване на луксозни селища, допълва Стефанов. "Говоря за Арбанаси и Велико Търново. И накрая, по лично настояване на премиера, за да няма грам спекулации, ще заснемем имотите в Банкя."

БТА