24 часа

 

Ако не победят Октопода, Борисов и Цветанов могат да платят с живота си – ежедневникът цитира Едвин Сугарев.


В статия за "24 часа" Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, посочва 6 мерки, за да е по-малко уязвима Европа от бедствия. Те включват разработване на сценарии и планове за действие при основните типове бедствия, които ни застрашават в ЕС и по света. Анализиране на ресурсите, с които разполага ЕС - тези, които страните членки са готови да споделят в рамките на общоевропийския отговор на кризи. Подготвяне на механизъм, чрез който при нужда членките доброволно да предоставят част от своите ресурси за общоевропейска реакция.


В Чили строят хиляди км пътища, а ние 40 км от “Тракия” - вестникът разговаря с Петър Атанасов, посланик на България в Чили до 2007 г. Според Атанасов, българите и чилийците по много неща си приличат. Но ето по какво се различават:

Докато бях в Чили, пред очите ми се построиха хиляди километри магистрали. Прокопаха подземна магистрала с по 3 платна във всяка посока, която минава през центъра на Сантяго и е дълга 6 километра - със светлинни надписи с текуща информация - "моля, сменете лентата на движение, защото в нея има аварирал автомобил".

Връщам се в България и през цялото това време, в което аз с очите си видях такова строителство на пътища там, у нас установявам, че магистрала "Тракия" се е преместила с 40 км. Те са направили хиляди километри плюс тунели, а ние - 40 км в едно равно поле.

И всички в България са много горди с тази работа. Това, което ме шокира, бе, че тези хора не се срамуваха, а бяха горди. И когато през 2007 г. се прибрах окончателно от Чили, същата дупка, която заобикалях пред моя блок в София преди това, си стоеше на мястото без никаква промяна. Това е голямата разлика между нас“.

"В момента ГЕРБ няма алтернатива", твърди Огнян Герджиков, председател на парламента при управлението на НДСВ. Според него политическата картина в момента е противоречива. От една страна, прави впечатление огромната енергия, желанието да се направят вероятно добри неща. От друга страна обаче, виждаме хаотични движения без ясна посока. Това смущава. Има импулсивност, която в политиката не е най-добрият съветник, посочва в интервю за "24 часа" Герджиков.

 

Труд

 

"Поквареното общество е чуждо на демокрацията", казва в интервю за "Труд" проф. Андрей Пантев. И още: "Та с какво толкова се отличават българските лидери от съвременните световни лидери? Ами те ги имитират. Вече са добре научени на ораторска автоматика. Комбинативни, агресивни. Не виждам голяма разлика между тях - като начин на изразяване, маниери, облекло и подвижност - и останалите политически светила на западния свят. Поривистото "лудване" към тях свидетелства за масово световно оглупяване въпреки компютърните чудеса на нашето време".

 

Дневник

 

Живко Георгиев, социолог: В скандала с парите на Цветанов изчезва разликата между ГЕРБ и всички техни предшественици. Припомня се, РЗС обвини вицепремиера Цветан Цветанов в незаконно забогатяване дни след като обвиненият за ръководител на организираната престъпна група "Октопод" Алексей Петров, беше пуснат под домашен арест. Коментарът на Георгиев: Двамата се движат в стадий на взаимност в омразата. Нормално е, ако Алексей Петров има достатъчно информация, да я използва за дискредитиране на Цветанов. Времето на монополното владеене на обвинителния дискурс от ГЕРБ мина. Оттук нататък те ще имат възможност да слушат за себе си огромна част от онези неща, които говореха за другите. Ище трябва да се обясняват.


Монитор

Бившият главен прокурор Никола Филчев заедно с Алексей Петров са замесени в две убийства и едно самоубийство, е заявил пред "Монитор" Едвин Сугарев вчера. "Има достатъчно основания за тези престъпления на Филчев да бъдат повдигнати обвинения за участие в мафиотската структура на Алексей Петров", поясни бившият син депутат. Според него двамата трябва незабавно да бъдат задържани. По думите му има свидетели, чийто живот ще е в опастост, ако Петров и Филчев продължават да са на свобода.

 

Ивайло Иванов, директор на Агенцията за социално подпомагане, посочва в интервю за "Монитор", че социалните служби се грижат за 30 000 деца в риск. "До момента в агенцията са постъпили 245 000 молби за помощи, от тях са одобрени 150 000. На част от останалите сме отказали, а има и все още неразгледани. Наредбата за целевите помощи поставя доста ясни условия. Най-често отказваме на хора, за които доказваме, че имат по-високи доходи от изискваните", пояснява Иванов.


Сега

Три технически университета се обединяват със закон", отбелязва "Сега". Безпрецедентен законопроект в областта на висшето образование е подготвило просветното министерство. В него се предлага да се създаде конфедерация между три технически университета - Техническия университет-София, Химико-технологичния и металургичен университет и Минно-геоложкия университет. Трите университета ще запазят академичната си автономия, но ще имат и общ конфедеративен орган, който ще решава въпроси от взаимен интерес.

 

"Българските прокурори са най-много и най-високо платени в Европа", акцентира "Сега". България се оказа страната с най-високи прокурорски заплати спрямо средните и с необичайно голям брой прокурори спрямо населението си. Българските прокурори вземат 7 пъти по-високи заплати от средните в държавата, а на 100 000 жители се падат по 20 прокурори. Класацията на 47 държави е направена от Европейската комисия за ефективност на правосъдието към Съвета на Европа, която публикува вчера четвъртия си доклад за оценка на европейските юридически системи. Европейското изследване показва стремежа на държави с изостанала съдебна система да компенсират липсата на ефективност с количествено натрупване.