"24 часа"

Изборите за президент и местна власт догодина ще са две в едно, отбелязва "24 часа" Това е записано в Изборния кодекс, който бе внесен в парламента от ГЕРБ и "Атака", уточнява изданието. В него са предвидени множество мерки срещу купуването на гласов, контролирания вот и изборния туризъм. С кодекса обаче ГЕРБ готви удар срещу всички останали партии за местните избори. Партиите ще се регистрират за участие във вота сами или в коалиция първо в ЦИК.

Санкцията за търговията на гласове ще достига до 10 000 лв., коментира в интервю за "24 часа" Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК. "При вот най-масово се нарушава забраната за агитация в изборния ден, има и други постъпки - например съобщаването на резултати от екзитполовете преди края му. Такива нарушения ще се наказват с глоби", допълва Константинов. По думите му е смешно в град като Ню Йорк - град с 15 млн. население - има 10 общински съветници, а в София - град с 2 млн. население - 61. Правилно е да се намали броят на съветниците. Константинов допълва, че изборният праг за парламентарни избори остава 4 процента, а за европейски избори - 1/18 от действителния вот, което е приблизително 5,56 на сто.

"24 часа" съобщава под глава, че Пламен Галев и Ангел Христов не са босове на престъпна група за рекет, а примерни граждани /темата е водеща и за останалите ежедневници на по-задна страница/. Това излиза от решението на кюстендилския окръжен съд, който ги оневини по по 13 обвинения, пояснява "24 часа". Само четирима от аверите им бяха осъдени, но не сурово. Присъдите им за побоища и притежаване на патрони са от пробация до 1.4 г. затвор, уточнява изданието.

В интервю за "24 часа" Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма", коментира споразумението, което бе подписано между правителството, синдикатите и работодателите. По думите на Донев не са гарантирани пенсиите до 2035 г. "Но споразумението е крачка в правилната посока. Ясно е, че реформи трябват - в пенсионната система, в здравеопазването, в образованието, в администрацията. Държавните служители са твърде много за малка България и броят им трябва да се намали драстично. Смущаващо е и нежеланието на държавата да даде своя принос в солидарния модел, като осигурява една голяма група срещу един лев. Не е честно 2.5 млн. работещи да носят на гърба си 5 милиона", категоричен е Донев.

Темата на "24 часа" е с акцент образование. Рейтинг на висшите училища, който сравнява реализацията на завършилите, бе представен от министъра на образованието Сергей Игнатов и Георги Стойчев от фондация "Отворено общество" - София. Рейтинговата система оценява автоматично нивото на безработица и осигурителния доход на завършващите висши училища по абсолютно обективни и релевантни данни.
В топ 10 по най-високи осигурителни месечни доходи са завършилите пет професионални направления в Американския университет и по едно в СУ "Св. Климент Охридски", УНСС, ТУ - София, Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, допълва по темата "24 часа". Това показва разбивката на рейтинговата система на висшите училища у нас по критерия "Осигурителен доход". В топ 10 доходите са от 1484,23 лв. до 1934,85 лв. Данните са от НОИ на база завършили университетите
през последните 3 г., пише изданието.
За изданието Игнатов отбелязва, че рейтинговата система ще доведе ли до промяна на финансирането на висшите училища. "Добрите ще бъдат приоритетно финансирани, а на лошите ще им се намалят средствата. Тенденцията е след това да престанем да ги издържаме", казва министърът. По думите на Игнатов в момента са за предпочитане са природо-математическите и инженерните специалности. Имаме нужда от лекари, от медицински сестри, допълва образователният министър.

 

"Труд"

Друг акцент във водещите ежедневници е решението на БСП да прати на главния прокурор Борис Велчев "най-чистия кандидат за президент" Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи. Социалистите подозират Цветанов в длъжностни престъпления и съставяне на документи с невярно съдържание, пояснява "Труд".

В интервю за "Труд" Тошо Недялков, бивш зам.-шеф на "Информационно обслужване", коментира казусът "Андрей Иванов". В писмо до парламентарната комисия по етика Андрей Иванов, председател на Столичен общински съвет /СОС/, даде пълни обяснения за имотното си състояние и придобиването му. Недялков разказва за фирмите, на които Иванов е бил едноличен собственик. По думите на Недялков, Иванов и депутатката от ГЕРБ - Стефани Михнева Михайлова са били съдружници в "Директ транспорт" ООД. "Може и да е било законно, но морално ли е?", пита Недялков като цитира вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според челото на "Труд" една от всеки три цигари у нас е незаконна - без платен акциз и данъци. Контрабандните цигари достигат 34 процента от продажбите в страната. В някои градове като Кюстендил и Перник те са над половината от общото изтъргувано количество. Хазната ще загуби т. г. 700 млн. лв. от неплатени акцизи върху нелегалните цигари. Акцизът на рязания тютюн няма да се вдига шоково. Вместо 152 лв./кг ставката догодина ще бъде 130 лв./кг., уточнява изданието.

"Труд" коментира, че депутатите са чули гласа на народа, затова акцизът на рязания тютюн ще се вдигне с по-малко от първоначалното предложение на Министерството на финансите. Това реши бюджетната комисия в парламента, допълва изданието.


"Дума"

Трябва да върнем доверието в пенсионната система, призовава в интервю за "Дума" Пламен Димитров, президентът на КНСБ. Димитров отбелязва, че от КНСБ и "Подкрепа" ще се опитат да привлекат вниманието на политиците - и управляващите, и опозицията, да подкрепят ако не всичко, то поне ключовите положения в споразумението, в проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, както и съпътстващите го закони - НК за криминализиране на неплащането на осигуровки, и бюджета на ДОО. В заключение Димитров подчертава, че ако няма гаранции, те ще са в стачна готовност. Ще бъдем в такава готовност, докато не видим текстовете да излязат от НС във вида, в който са в споразумението, казва той.

"Стандарт"

отбелязва под глава, че нощен лекар ще сменя джипито. Личните доктори вече ще си правят кооперация за дежурствата след работното време и по празниците. 10 млн. лв. отпуска здравната каса на семейните лекари, за да отварят денонощни кабинети в големите градове. Това казва за изданието здравният министър Стефан Константинов в интервю на по-задна страница. Най-много нонстоп кабинети ще има в София. В момента личните доктори работят с частни медицински центрове, на които плащат между 500 и 1000 лв. на месец, за да поемат пациентите им. Здравният министър предлага още във всички болници да се плащат еднакви цени по тарифа на НЗОК, а водещите лечебници да получават по-големи бюджети. "Изпълнявам това, което съм обещал, и болниците ще си получат до края на годината още около 30 млн. лв., т. е . министерството ще се издължи за дейностите, които покрива почни изцяло. Ако останат някакви дребни суми, те ще бъдат покрити догодина," обещава Константинов.
   
Темата за образованието е отразена и от "Новинар". В коментара на Христина Рафаилова се посочва: Killing in the name of (Убийство в името на) се пее в едно парче на американската банда Rage against the machine... образователният министър стана част от това парче и обеща безброй убийства на специалности в името на качественото образование и доброто финансиране на университетите отличници. Жертвите в екшъна, който ни чака следващата година, са ясни. Въпросът е обаче коя е истинската цел, в името на която научни направления ще престанат да съществуват в някои висши учебни заведения, пита Рафаилова.